«Παρακολουθούμε διαρκώς την αγορά, κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις», είπε αρχικά ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Ο στόχος μας είναι να λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός, ώστε να έχουμε καλή ποιότητα στα προσφερόμενα προϊόντα και τις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Ενισχύουμε και την ενημέρωση των καταναλωτών με την ψηφιακή πλατφόρμα της γενικής γραμματείας Εμπορίου e-katanalotis, που ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε στη συνέχεια ο υπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στη «Real».
Ο υπουργός τόνισε ακόμη σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις: «Ακολουθούμε με συνέπεια μια συνδυαστική πολιτική ενίσχυσης του ανταγωνισμού, στήριξης της ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού και ταυτόχρονα αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας και πολλαπλασιασμό των ορίων στα επιβαλλόμενα πρόστιμα. Συζητούμε με τους παράγοντες της αγοράς και ασκούμε συνεχή πίεση, προχωράμε με διάλογο και ελέγχους, με αποτέλεσμα να έχουμε πετύχει η Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες να έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη, πέριξ του μηδενός.
Ασφαλώς παρατηρούνται πληθωριστικές πιέσεις σε σειρά προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας τόσο της κλιματικής κρίσης και διάφορων διεθνών επιλογών και γι' αυτό ζήτησα από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας να συνδράμουν στη διατήρηση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα, αφομοιώνοντας αυτές τις πιέσεις με μείωση του δικού τους μεσοσταθμικού κέρδους».
Το νέο παραγωγικό μοντέλο
Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο υπογράμμισε ότι προχωρούν στοχευμένες δράσεις και υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
«Μέσα στο ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου ζούμε, το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι εθνική αναγκαιότητα και όρος ασφάλειας για την Ελλάδα» όπως σημείωσε.
Παραγωγικός μετασχηματισμός, συνέχισε ο ίδιος, σημαίνει ισχυρότερη, σύγχρονη βιομηχανία που αφομοιώνει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα την καινοτομία που φέρνει η εφαρμοσμένη έρευνα, με περισσότερες εξαγωγές και περισσότερα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Την επόμενη διετία, είπε ο υπουργός, δίνονται 900 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές και επιχορηγήσεις για έξι καθεστώτα που αφορούν τη μεταποίηση, τις μεγάλες επενδύσεις και την ενίσχυση επενδύσεων άνω των 2 εκατ. ευρώ για τις παραμεθόριες περιοχές, που αποτελούν προτεραιότητά μας.
Ακόμη, σημείωσε τα εξής:
«Το 2024 έκλεισε με ρεκόρ πληρωμών 210 εκατ. ευρώ αναπτυξιακών νόμων του παρελθόντος ενώ ανακοινώθηκαν και με τα αποτελέσματα των καθεστώτων μεταποίησης και τουρισμού από τον νόμο του 2022, δράσεις που ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, είναι σε πλήρη εξέλιξη η εθνική στρατηγική για την εφοδιαστική αλυσίδα μετρήσιμα και δύο μεγάλα κέντρα logistics αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι. Το ένα στο στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη 500 στρεμμάτων και το δεύτερο στην Αθήνα στην περιοχή της Φυλής, που θα βοηθήσει να λυθεί το χωροταξικό πρόβλημα στο Λεκανοπέδιο.
Ακολουθούν οι μεταρρυθμίσεις για την πολιτική ποιότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων, καθώς επίσης για την επέκταση και την αναβάθμιση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Αττική.
Και η συνέχιση της μεταρρύθμισης για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε σειρά επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ώστε να μειωθεί επιπλέον κατά 25% το διοικητικό βάρος.
Δίνουμε 500 εκατ. ευρώ ευρώ για την αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών των ερευνητικών κέντρων και πάνω από 300 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα Ερευνώ - Καινοτομώ, που φέρνει πιο κοντά τις επιχειρήσεις με την ερευνητική κοινότητα».
Διαβάστε επίσης:
Τουρισμός για Όλους 2025: Ξεκινούν οι αιτήσεις με αυξημένα ποσά ενίσχυσης
Κερδισμένοι και χαμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων -Οι αλλαγές που κάνουν τη διαφορά