Οικονομία

To τελικό σχέδιο μείωσης των εισφορών για τις επιχειρήσεις

eisforess-592x330-1440x564_c.jpg

"Κλείδωσε" στο 0,96% η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τις οποίες θα καταβάλλουν πάνω από 280.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για 1,777 εκατομμύρια μισθωτών με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας  τα οποία γνωρίζουν τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις σε σχέση με το ποσοστό της ήδη προβλεπόμενης στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2020 μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, συμπληρώνοντας πως η μείωση αυτή θα "μοιραστεί" μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων ως εξής: Κατά 0,50% θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 0,46% θα μειωθούν οι εργατικές εισφορές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η μείωση θα αφορά τις εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ και του τέως ΟΕΕ – τέως ΟΕΚ. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εισφορές, λόγω της παρέμβασης την οποία έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, θα πέσουν από το 6,96% στο 6%.

Οι δε συνολικές εισφορές επί των αποδοχών των μισθωτών (υπέρ ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ) πλήρους απασχόλησης θα πέσουν, σε σχεδόν επτά μήνες από σήμερα, στο 39,6%, έναντι του 40,56% που είναι με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο.

Οικονομία

"Καμπανάκι" από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για την ανεργία

Δείκτης ανεργίας

Το ποσοστό της ανεργίας σταθεροποιήθηκε μετά τη μείωσή του για εννιά χρόνια έπειτα από την κρίση του 2008, τόνισε χθες Δευτέρα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ, προειδοποιώντας πως ενδέχεται η καμπύλη της να αρχίσει να ανεβαίνει από την επόμενη χρονιά, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει.

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,4% το 2019, πλήττοντας 188 εκατομμύρια ανθρώπους. Αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο φέτος και να αυξηθεί στο 5,5% το 2021, ανέφερε η ΔΟΕ στην ετήσια έκθεσή της.

«Αυτό σημαίνει ότι η σταδιακή μείωση του δείκτη της ανεργίας που παρατηρήθηκε από το 2009 ως το 2018 φαίνεται πως σταμάτησε», σύμφωνα με το κείμενο, που εξηγεί το στοιχείο αυτό με την επίκληση της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά στον τομέα της βιομηχανίας.

Ακόμη και για όσους έχουν δουλειές, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ζήσουν καλύτερα ή να βγουν από τη φτώχεια, στοιχείο που ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανησυχητικό» γεγονός, που θα έχει «βαθιές και ανησυχητικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή».

«Οι επίμονες και σημαντικές ανισότητες ως προς την εργασία και τον αποκλεισμό έχουν εμποδίσει» εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν «αξιοπρεπή δουλειά» και να εξασφαλίσουν «καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε ο Ράιντερ στους δημοσιογράφους.

Κατά τα στοιχεία της ΔΟΕ, περίπου 470 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται αλλά χωρίς επαρκή αμοιβή. Ένα νέο πακέτο δεδομένων της Οργάνωσης καλύπτει όχι μόνο τους ανέργους, αλλά και τους υποαπασχολούμενους και τους ανθρώπους που στερούνται την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι να βρουν απασχόληση, με το 22% των νέων 15-24 ετών να μην έχει θέση εργασίας, θέση στο σύστημα παιδείας ή θέση εκπαιδευόμενου.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό παραμένει στο 47%, δηλαδή είναι 27 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. «Δεν κατευθυνόμαστε εκεί που θέλουμε να πάμε», υπογράμμισε ο Ράιντερ, παραπέμποντας στη δέσμευση των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι (G20) το 2014 για τη μείωση των χάσματος των φύλων στο εργατικό δυναμικό.