Οικονομία

Telegraph: Η Ελλάδα δραπετεύει από μια οικονομική τραγωδία

ελλαδα

«”Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό, φέρατε την Ελλάδα πίσω από το χείλος της αβύσσου!” Αυτά είναι λόγια που ο Αλέξης Τσίπρας φοβόταν ότι ποτέ δεν θα ακούσει» γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφερόμενη στις δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Άνχελ Γκουρία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

«Λιγότερο από τρία χρόνια πριν, ο Τσίπρας πραγματοποίησε ένα σκληρό, πεισματικό δημοψήφισμα για να απορρίψει τα πακέτα μεταρρυθμίσεων που έβαζαν τα βόρεια κράτη. Κέρδισε το δημοψήφισμα : 61% των Ελλήνων ψήφισαν όχι, και η προκλητική λέξη έγινε μια συγκλονιστική κραυγή στους δρόμους της Αθήνας. Οκτώ χρόνια ύφεσης άφησαν την οικονομία μικρότερη από ό,τι πριν, από τα διπλά χτυπήματα της πιστωτικής κρίσης και την κρίση χρέους της Ελλάδας.

Ωστόσο, ο Τσίπρας προετοιμάζεται να βγει τελείως από τα προγράμματα διάσωσης, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας προφανώς μεταμορφώθηκαν. Οι οικονομολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί. «Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, τα σύννεφα πάνω από την Αθήνα φαίνεται να αρχίζουν να απομακρύνονται», λέει ο Σβέτα Σινγκ , επικεφαλής οικονομολόγος στην TS Lombard. «Αν και από μια πολύ χαμηλή βάση, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν» προσθέτει.

«Η ανάπτυξη είναι επίσης ευρεία. Οι εξαγωγές αυξάνονται, εν μέρει επειδή η μακρά συμπίεση των μισθών έχει κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική οικονομία. Παραδοσιακά ισχυρά όπλα της ναυτιλίας και του τουρισμού αυξάνονται - οι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 17% το 2017. Αλλά και άλλες βιομηχανίες. Η χρηματιστηριακή αγορά των Αθηνών σχεδόν διπλασιάστηκε σε δύο χρόνια. Οι μεγάλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά τώρα περνούν άνετα τα stress test. Τους τελευταίους έξι μήνες, οι μετοχές της Eurobank Ergasias σημείωσαν άνοδο 38%. Η Τράπεζα Πειραιώς κατά 37% και η Alpha Bank 20%.

Οι δανειστές αντιμετωπίζουν με επιτυχία πακέτα επισφαλών δανείων προς τους επενδυτές, καθαρίζοντας τα δικά τους βιβλία μετά από χρόνια μάχης με σωρούς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι μετοχές σε τομείς από την υγειονομική περίθαλψη έως τα πλαστικά έχουν σημειώσει άνοδο, καθώς η εγχώρια αύξηση και η αύξηση των εξαγωγών ενισχύουν διάφορα τμήματα της οικονομίας. Οι έρευνες για τη βιομηχανία δείχνουν ότι η ανάπτυξη είναι σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν πριν από την κρίση. Ισχυρότερη ανάπτυξη παρατηρείται και στα δημόσια οικονομικά.

Η Ελλάδα είχε πέρυσι πλεόνασμα 0,8%. Εξαιρουμένων των χρεωστικών τόκων, πέτυχε πλεόνασμα πάνω από 4%- πολύ πάνω από το επίπεδο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να διατηρήσει η κακοποιημένη οικονομία. Ο οργανισμός αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα τον Φεβρουάριο και την επαίνεσε πάλι τον περασμένο μήνα, έχοντας προβλέψει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο ήμισυ αυτού του επιπέδου.

Οι επενδυτές έχουν επίσης επανέλθει. Το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας είναι κάτω από 4%, λιγότερο από το ήμισυ του επιπέδου πριν από δύο χρόνια και ένα ελάχιστο κλάσμα των άνω των 30% ομολόγων στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2011 και το 2012. Η κυβέρνηση επέστρεψε στις αγορές χρεογράφων το περασμένο καλοκαίρι» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα απαριθμώντας τα επιτεύγματα της χώρας.

Η Telegraph δημοσιεύει μάλιστα τα εγκωμιαστικά σχόλια του επικεφαλής του ΟΟΣΑ. «Θα ήθελα να σας συγχαρώ, τη διοίκησή σας και ολόκληρη την Ελλάδα για την εντυπωσιακή προσπάθεια σταθεροποίησης και ένα από τα πιο φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων που είδαμε πρόσφατα στον ΟΟΣΑ», δήλωσε ο Γκουρία . «Αυτό αρχίζει να αποφέρει καρπούς». Ο Τσίπρας χαμογέλασε, αγκάλιασε τον Γκουρία και υποσχέθηκε να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας - και απαίτησε την ελάφρυνση του χρέους» σημειώνει η Telegraph.

H Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο

«Είναι δεδομένο ότι τα προγράμματα θα τερματιστούν τον Αύγουστο», λέει ο Έρικ Νίλσεν , επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit. «Ο Τσίπρας θέλει να είναι ο άνθρωπος που έβγαλε τη χώρα από αυτά τα προγράμματα διάσωσης». λέει.

Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα , «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και το Eurogroup αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση σχετικά με τις ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους και την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων το φετινό καλοκαίρι. Φυσικά ουδείς περιμένει να διαγραφούν τα δάνεια. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την επιμήκυνση των ομολόγων, την παροχή περισσότερων περιόδων χάριτος στις αποπληρωμές και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, μεταξύ άλλων».

«Ίσως το πιο σημαντικό μέτρο υπό συζήτηση είναι ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Γαλλία για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα συνδέοντας τις απαιτήσεις εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας με τις οικονομικές της επιδόσεις και ενδεχομένως και με το συμφέρον της», λέει ο Σινγκ.

«Αυτό είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να εξαλειφθούν: ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι οι εθνικές πρωτεύουσες θα πρέπει να ενημερώνουν κάθε χρόνο για τον μηχανισμό και ότι εξαρτάται από την αυστηρή εκ των προτέρων συμμόρφωση, το Παρίσι και το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι τα μέτρα για το χρέος θα είναι αξιόπιστα μόνον εάν είναι αυτόματα και υπόκεινται στην εθνική κοινοβουλευτική εποπτεία» προσθέτει.

Ένας συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και αναδιάρθρωσης του χρέους θα μπορούσε να βάλει τα οικονομικά της Ελλάδας σε μια πολύ εντυπωσιακή πορεία προς τη σταθερότητα. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι αυτό θα φέρει το χρέος στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι όλες δημοφιλείς - αλλά η προοπτική αυτή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βιαστική ,καταλήγει η Telegraph.

Τelegraph

Ελλάδα

Ο ΠΟΥ ιδρύει γραφείο στην Αθήνα – Με τι θέματα θα ασχολείται

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Το πρώτο του γραφείο στην Ευρώπη για θέματα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών ιδρύει αύριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καθώς και ο Περιφερειακος Δ/ντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Δρ. Kluge θα υπογράψουν αύριο την ίδρυση του Περιφερειακού Γραφείου στην Αθήνα, η οποία και είχε επικυρωθεί με επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Υγείας στα κεντρικά γραφεία του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, στην Κοπεγχάγη, στις 15 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το γραφείο του ΠΟΥ θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και αναμένεται να το επισκεφτεί αύριο το πρωί ο Δρ. Kluge, ο οποίος στη συνέχεια θα συμμετέχει και στο καθιερωμένο press briefing που διοργανώνει κάθε Πέμπτη ο ΠΟΥ, ενημερώνοντας όλα τα κράτη της Ευρώπης για την εξέλιξη της πανδημίας. Σε αυτό θα λάβει μέρος και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Με τι θέματα θα ασχολείται το νέο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ

Σε μία δέσμευση του ΠΟΥ, ώστε να γίνει αρωγός και ισχυρός υποστηρικτής στις μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα αφορούν όλη την Ευρώπη και κυρίως την νοτιοανατολική μεσόγειο,  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέλεξε τη χώρα μας προκειμένου να δημιουργήσει ακόμη ένα κέντρο αριστείας στον τομέα της ασφάλειας των ασθενών.

Η επιλογή σαφώς δεν είναι τυχαία, καθώς η χώρα μας έχει καλλιεργήσει εδώ και χρόνια εξαιρετική φήμη μέσω των ελληνικών Ιδρυμάτων Υγείας, αλλά και των κορυφαίων ερευνητών στον τομέα της υγείας και ευεξίας.

Γιατί ο ΠΟΥ διάλεξε την Ελλάδα

Ωστόσο χρειάστηκαν και μία σειρά από δράσεις προκειμένου ο ΠΟΥ να επιλέξει την Ελλάδα ως το κέντρο δράσης του στην Ευρώπη.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε αρχικά η βαθιά γνώση των Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων σε θέματα που αφορούν την περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών, η οποία επισφραγίστηκε και με τη νομοθέτηση και την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες αυτές φάνηκαν εκ του πρακτέος άλλωστε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας τη χώρα μας, μέσα από την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις πρωτοφανείς υγειονομικές προκλήσεις.

Καθοριστικής σημασίας για τον ΠΟΥ ήταν και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα, ο οποίος εν υλοποιήθηκε έπειτα από 10 χρόνια και πλέον αναγγελίας του.

Τέλος το κλίμα και η γεωγραφική τοποθεσία της χώρας μας, δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός της λίστας του ΠΟΥ.

Είναι παγκοσμίως αποδεδειγμένο άλλωστε πως η Ελλάδα αφενός βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με ρεκόρ μακροζωίας, αφετέρου λόγω της μεσογειακής διατροφή. έχει αποτελέσει το «όπλο» κατά πολλών προβλημάτων υγείας.

Πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ, Δρ. Kluge, έχει μιλήσει για τον τρόπο που η χώρα μας αντιμετωπίζει την πανδημία.

Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020 ο Δρ. Kluge είχε αναφέρει πως ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα την πανδημία είναι κέρδος τόσο για την χώρα όσο και την Ευρώπη (win-win) προσθέτοντας ότι Ελλάδα αντιμετωπίζει την πανδημία με ολοφάνερα συστηματικό τρόπο.

ειδήσεις σήμερα 

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στο Μεξικό - 592 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες

Γερμανία: Μόνο με αρνητικό τεστ στη δουλειά

Β. Μακεδονία: Πλαφόν στις αστρονομικές τιμές των ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών