Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Προς τα μέσα Νοεμβρίου, η έγκριση της 3ης δόσης και του αναθεωρημένου «Ελλάδα 2.0»

Image
ταμειο
 clock 22:32 | 05/11/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η διαδικασία έγκρισης του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδος και η απόφαση εκταμίευσης της 3η δόσης, ύψους 1,72 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος της Αθήνας στην Κομισιόν το Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» οι σχετικές εγκρίσεις τοποθετούνται χρονικά στο δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου.

Βασική αιτία της καθυστέρησης για την έγκριση εκταμίευσης της 3ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης2. ήταν η ολοκλήρωση ενός οροσήμου που σχετίζονταν με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) καθώς αναμένονταν μία απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας η οποίαέχει βγει, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Κομισιόν να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1,72 δισ. ευρώ.

Η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ξεπερνά τα 3,7 δισ. ευρώ ή το 18,1% του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Από αυτά, 1,21 δισ. ευρώ αφορούν σε άμεσες πληρωμές (προς επιχειρήσεις, αναδόχους, εργαζόμενους κ.α.) και 2,54 δισ. ευρώ προς φορείς υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όσον αφορά το δανειακό σκέλος, έχουν υποβληθεί 536 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια (εκ των οποίων 320 από μικρομεσαίες επιχειρήσεις) συνολικούελλαδ2ροϋπολογισμού 19,98 δισ. ευρώ (4,76 δισ. ευρώ αφορούν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – ΜμΕ). Τα 8,17 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 6,92 δισ. ευρώ δάνεια τραπεζών και 4,89 δισ. ευρώ από ΜμΕ.

Παράλληλα, έχουν συμβασιοποιηθεί 240 επενδυτικά σχέδια (εκ των οποίων 113 αφορούν σε ΜμΕ) συνολικού προϋπολογισμού 8,51 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1,33 δισ. ευρώ αφορούν σε ΜμΕ). Το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανέρχεται σε 1,94% και μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 13,4 έτη.

Η πολιτική έγκριση στο Ecofin του Δεκεμβρίου

Όσον αφορά την έγκριση από την πλευρά της Κομισιόν του αναθεωρημένου σχεδίου που έχει υποβάλει η χώρα μας, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου,  ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν  ότι τοποθετείται χρονικά εντός του Νοεμβρίου (πιθανότατα ταυτόχρονα με την έγκριση εκταμίευσης της 3ης δόσης) με την πολιτική έγκριση να «έρχεται» στο Ecofin του Δεκεμβρίου.

Το νέο περίγραμμα της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει πρόσθετους πόρους 5,8 δισ. ευρώ και υφιστάμενους 1,22 δισ. ευρώ που ανακατανέμονται με στόχο τη χρηματοδότηση νέων έργων.

Οι πρόσθετοι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα RΕpowerEU και αφορούν νέα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ και νέες επιδοτήσεις ύψους περίπου 795 εκατ. ευρώ. Τα νέα δάνεια, ύψους 5 δισ. ευρώ, αναμένεται να διοχετευθούν σε ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια άμεσα σχετιζόμενα με τον πυλώνα της «πράσινης μετάβασης» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Oι  πρόσθετες επιδοτήσεις θα διοχετευθούν σε κυρίως σε επεκτάσεις υφιστάμενων δράσεων ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης της χώρας.

Ειδικότερα :

Δράσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης (560 εκατ. ευρώ):

Εξοικονομώ κατ’ οίκον.

Εξοικονομώ επιχειρώντας.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Επιδότηση νοικοκυριών για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.

Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στήριξη της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ (85 εκατ. ευρώ).

Πιλοτικά έργα παραγωγής βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου και προώθησης της εγκατάστασης τεχνολογιών δέσμευσης, χρήσης, μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 (150 εκατ. ευρώ).

Οι προσθήκες του REpowerEU αναμένεται να αυξήσουν τον συνολικό προϋπολογισμό για το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα, από περίπου 30,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, σε 35,9 δισ. ευρώ.

Μετά την έγκριση του αναθεωρημένου “Ελλάδα 2.0” και σε πολιτικό επίπεδο από το Ecofin του Δεκεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα προωθήσει μία σειρά από αιτήματα :

 Εντός του Δεκεμβρίου η Ελλάδα σχεδιάζει να υποβάλλει αίτημα για την 3η δόση των δανείων, ύψους 1,84 δισ. ευρώ αλλά και το 2ο αίτημα για προκαταβολή του δανείου των 5 δισ. ευρώ (από το REpowerEU) που εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ.

 Το α΄ τρίμηνο του 2024 εκτιμάται ότι θα υποβληθεί ένα ακόμα αίτημα από το σκέλος των δανείων (των 5 δισ. ευρώ) αλλά και το αίτημα για την 4η δόση από το σκέλος των επιδοτήσεων αξίας 1,72 δισ. ευρώ (με βάση την επίτευξη των στόχων και οροσήμων που έχουν τεθεί για το 1ο εξάμηνο του 2023).

Διαβάστε επίσης:

Εργασία: Το σχέδιο κατά της έλλειψης εργατικού δυναμικού

Επιτόκια: Φρένο στις αυξήσεις από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis