Το Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρόσφατη δοκιμή του οπλικού συστήματος "Dragonfire" (φωτιά του δράκου σε ελεύθερη μετάφραση), το οποίο είναι στην ουσία ό,τι πιο κοντινό έχει βρεθεί η ανθρωπότητα στο να κατασκευάσει ένα όπλο λέιζερ όπως αυτά που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας εδώ και δεκαετίες .
Τεχνικά πρόκειται για ένα όπλο λέιζερ κατευθυνόμενης ενέργειας (LDEW/ Laser Directed Energy Weapon), το οποίο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε υψηλή ισχύος βολή κατά εναέριων στόχων. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής στις Εβρίδες, λίγο έξω από την βορειοδυτική ακτή της Σκωτίας.
DragonFire is an advanced military laser, being developed by @dstlmod and 🇬🇧 industry.
The laser-directed energy weapon engages targets at the speed of light, using an intense beam of energy to cut through objects, leading to structural failure.
👉 https://t.co/LmQcE9EPrg pic.twitter.com/IZRjSFxpAV— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) January 19, 2024
Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι άκρως εντυπωσιακά καθώς είχε τέτοια ακρίβεια ώστε να μπορεί να χτυπήσει ένα κέρμα από ένα χιλιόμετρο μακριά, με την ταχύτητα του φωτός και να προκαλέσει ακαριαίο πλήγμα ή ζημία στις δομές του στόχου του ή και να πυροδοτήσει τις κεφαλές που φέρει ένα αεροσκάφος.
Σε δήλωσή του το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι "μια ισχυρή δέσμη φωτός" μπόρεσε να κόψει στη μέση drones από χιλιόμετρα μακριά, όντας ένα όπλο "line of sight" δηλαδή οπτικής επαφής.
Άλλο ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του είναι το εξαιρετικά χαμηλό του κόστος σε σχέση για παράδειγμα με τους πυραύλους. Το Dragonfire μπορεί να εκτελέσει βολή διάρκειας 10 δευτερολέπτων, της οποίας το κόστος αντιστοιχεί στη λειτουργεία μιας συμβατικής θερμάστρας για μία ώρα περίπου, ενώ μία απλή βολή κοστίζει λιγότερο από 10£ λίρες.
Ο Υπουργός Άμυνας, Grant Shapps, δήλωσε: "Αυτού του είδους τα όπλα αιχμής έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στο πεδίο της μάχης, μειώνοντας την εξάρτηση από τα ακριβά πυρομαχικά και μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο παράπλευρων ζημιών."
Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν οι οργανισμοί Defence Science and Technology Laboratory (DSTL) εκ μέρους του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, σε συνεργασία με τις εταιρίες MBDA, Leonardo και QinetiQ. Το κόστος του προγράμματος μέχρι στιγμής έχει ανέλθει στα 100 εκατομμύρια λίρες.
O Βρετανικός Στρατός και το Υπουργείο Άμυνας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προστεθεί το εν λόγω λέιζερ οπλικό σύστημα στην αεράμυνα, καθώς εξέφρασε την πρόθεση να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα ώστε να κάνει τη μετάβαση από το ερευνητικό περιβάλλον στο πεδίο μάχης.
Διαβάστε επίσης