Οικονομία

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν κέρδη εν μέσω ελπίδων για τη θεραπεία του κορωνοϊού

ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν σήμερα από το χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων που είχαν υποχωρήσει, καθώς οι ενδείξεις προόδου στην ανάπτυξη θεραπείας για την COVID-19 αντιστάθμισαν τους φόβους μίας νέας αύξησης κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλη την ήπειρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε κέρδη 1,3% στις 10.13 (ώρα Ελλάδος), ακολουθώντας την άνοδο των ασιατικών αγορών μετά την ανακοίνωση του υγειονομικού φορέα των ΗΠΑ την Κυριακή ότι ενέκρινε ως θεραπεία τη χρήση πλάσματος αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Οι τεχνολογικές, μεταλλευτικές και χημικές εταιρείες βρέθηκαν στην αιχμή της ανόδου στις αρχές της συνεδρίασης στην Ευρώπη, καταγράφοντας κέρδη μεγαλύτερα από 1,5%. Η μετοχή της AstraZeneca σημείωνε άνοδο 2,1% μετά από δημοσίευμα των Financial Times ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει να επισπεύσει το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία για την COVID-19.

Οι μετοχές ενισχύονται μετά από μία υποτονική εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας πιέστηκαν από στοιχεία που υποδήλωναν ανάσχεση της ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η μετοχή της βρετανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας BT εκτινάχθηκε 6,1%, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη από τις εταιρείες του Stoxx 600, μετά από δημοσιεύματα ότι το διοικητικό συμβούλιό της ετοιμάζεται να την υπερασπίσει έναντι προσπαθειών εξαγοράς της από ανταγωνιστές και εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών.

Οικονομία

ΔΕΗ: «Σήμα» για υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

ΔΕΗ

«Σήμα» για σημαντική υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, χωρίς έκπτωση στην τιμή διάθεσης σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση έδωσε η χθεσινή συμφωνία της επιχείρησης με τη Selath Holdings που θα χρηματοδοτηθεί από επενδυτικά κεφάλαια της CVC Advisers Greece.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας ο Επενδυτής έχει συμφωνήσει να εγγραφεί για την αγορά μετοχών αξίας έως 395 εκατ. ευρώ, με προϋπόθεση ότι η τιμή διάθεσης δεν θα υπερβαίνει τα 9 ευρώ ανά μετοχή, ούτως ώστε μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ η συμφωνία αποτελεί καταρχήν ένδειξη για το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για συμμετοχή στην αύξηση, αλλά και για το ύψος της τιμής στην οποία θα γίνει η διάθεση των νέων μετοχών. Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε χθες στα 9,08 ευρώ που σημαίνει ότι η αύξηση φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί χωρίς έκπτωση (discount) σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Οι ίδιες πηγές προσδιορίζουν το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσει η επιχείρηση σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ, έναντι 750 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος. Οι τελικές αποφάσεις για τον αριθμό των νέων μετοχών και τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα προσδιορίσουν και το αν θα χρειαστεί να συμμετάσχει και το Δημόσιο προκειμένου να διασφαλίσει το ποσοστό 34% της καταστατικής μειοψηφίας στη ΔΕΗ.

Η συμφωνία με τη Selath Holdings σηματοδοτεί εξάλλου την συμμετοχή ενός ισχυρού εταίρου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, χωρίς δικαίωμα - όπως διευκρινίζεται - διορισμού μελών στο ΔΣ, πέρα από αυτά που απορρέουν από τη νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση και το καταστατικό της ΔΕΗ. Δηλαδή ο μέτοχος έχει δικαίωμα να προτείνει μέλη ΔΣ τα οποία όμως εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Φώφη Γεννηματά: Στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός της (βίντεο - φωτο)

Πάτρα: 22χρονος ξύπνησε από κώμα μετά από δύο μήνες

Αθήνα: Μαχαίρωσαν 16χρονο μαθητή μέσα σε σχολείο

ESPA BANNER