Οικονομία

Συντάξεις: Το σχέδιο για την εξόφληση όλων των εκκρεμών υποθέσεων

Συντάξεις

Με τρεις "ταχύτητες" θα "τρέξει" το σχέδιο δραστικής μείωσης του όγκου των εκκρεμών συντάξεων. Ο λόγος για τις 282.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες  έχουν συσσωρευτεί στον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την τελευταία "απογραφή".

Συγκεκριμένα, στις 161.000 έχουν ανέλθει οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις και στις 123.000 οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των ταμείων, η πρώτη "ταχύτητα" του σχεδίου εκκαθάρισης των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων προβλέπει την υλοποίηση ήδη δρομολογημένων  μέτρων για την επιτάχυνση της έκδοσης σύνταξης (μπόνους στους υπαλλήλους, ψηφιακός μηχανισμός αίτησης -έκδοσης συντάξεων).

Στη δεύτερη "ταχύτητα" του ίδιου σχεδίου  βρίσκεται η επιλογή των ταμείων να δώσουν ειδικά φέτος έμφαση στην έκδοση νέων κύριων και όχι επικουρικών συντάξεων.

Στην τρίτη "ταχύτητα", εφόσον οι δύο προαναφερθείσες "ταχύτητες" δεν φέρουν τα δέοντα αποτελέσματα, βρίσκεται η  αύξηση του πλήθους των προσωρινών συντάξεων, όπως προβλέπουν εισηγήσεις ορισμένων στελεχών.

Σημειώνεται πως η μείωση των εκκρεμών συντάξεων  αποτελεί η βασικότερη προτεραιότητα και της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, όπως την έθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος κατά την παραλαβή των καθηκόντων του "στόχος μας είναι όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται να αποδοθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που αναμένουν οι συνταξιούχοι".

Μπόνους και "Άτλας" για την επιτάχυνση της έκδοσης νέων συντάξεων

Ο στόχος αυτός είχε τεθεί και από την προηγούμενη ηγεσία, υπό τον κο Γιάννη Βρούτση,καθώς είχε δρομολογήσει την επέκταση του μηχανισμού ψηφιακής αίτησης και απονομής συντάξεων  (σύστημα "Άτλας"), ενώ διατάξεις που πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή, προέβλεπαν μέτρα ενίσχυσης των υπηρεσιών έκδοσης συντάξεων στον e-ΕΦΚΑ.

Εξάλλου, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, προ λίγων ημερών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία διαμορφώνει ένα σύστημα μπόνους στους υπαλλήλους που αυξήσουν τις επιδόσεις στην έκδοση νέων συντάξεων. 

Συνδυασμένες οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στον διπλασιασμό του πλήθους των νέων συντάξεων που εκδίδονται κάθε μήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρμοδίων στελεχών.

Ωστόσο, πηγές του Capital.gr από υπηρεσιακούς παράγοντες των ταμείων, αναφέρουν πως τα μέτρα αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για την αποφασιστική επιτάχυνση της έκδοσης νέων συντάξεων. 

Έμφαση στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ενδοϋπηρεσιακά στον e-ΕΦΚΑ έχει δοθεί προτεραιότητα στην έκδοση κύριων συντάξεων και όχι στην έκδοση επικουρικών συντάξεων.

Σημειώνεται πως η  έκδοση οριστικής κύριας σύνταξης αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης. Συνεπώς, η επιτάχυνση της έκδοσης νέων κύριων συντάξεων σε βάρος των νέων επικουρικών συντάξεων, αν και δεν αύξανε το πλήθος των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων σε πρώτη φάση, θα άνοιγε το δρόμο, σε δεύτερη φάση, για την γρήγορη έκδοση νέων επικουρικών συντάξεων, επισημαίνουν στελέχη των ταμείων. 

Παράλληλα, όσοι αναμένουν τόσο την κύρια, όσο και την επικουρική σύνταξή τους, θα μπορούσαν τουλάχιστον σύντομα να πάρουν την κύρια σύνταξή τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.  

Εισηγήσεις για μαζική έκδοση προσωρινών συντάξεων

Αν  όλα τα παραπάνω μέτρα δεν αποδώσουν, ενδεχομένως  να υλοποιηθεί εισήγηση που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι για αύξηση του πλήθους των προσωρινών συντάξεων, σύμφωνα με όσα αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες των ταμείων.

Η αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης (από το 50% στο 70% της οριστικής), την  οποία προέβλεπε διάταξη που πέρασε ο προηγούμενος Υπ. Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης θα μπορούσε -αναφέρουν τα ίδια στελέχη-  να αποτελέσει τη "βάση" για την  οικονομική ανακούφιση πολύ πιο μεγάλης μερίδας συνταξιούχων σε σχέση με εκείνη που λαμβάνει προσωρινή σύνταξη υπό τις υφιστάμενες συνθήκες.

Διαβάστε επίσης: 

Αναδρομικά: Έως 3.394 ευρώ περιμένουν οι συνταξιούχοι

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Τι θα ισχύσει φέτος και το 2022

 

Οικονομία

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε

Χρήστος Σταικουρας

Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις και αυτό λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής- σχετικά- εικόνας του δ' τριμήνου, το οποίο σε σχέση με το γ' τρίμηνο φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

«Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως «και το 2021, έως σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες. Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, "τείχος" προστασίας. Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα».

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Η παγκόσμια οικονομία, πριν από περίπου 1 έτος, υπέστη σοκ, εξαιτίας του υγειονομικού αιτίου. Επί 1 χρόνο, βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. 'Αντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών. Σύμφωνα με τα προσωρινά- τονίζω, προσωρινά- στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με ύφεση περίπου στο 8%. Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις.

Και τούτο λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής- σχετικά- εικόνας του 4ου τριμήνου. Τέταρτο τρίμηνο που, σε σχέση με το 3ο, φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες.

Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας. Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Σε αυτές τις συνθήκες, με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εργαστούμε για να άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης.

Συνεχίζουμε, με πίστη στην προοπτική της πατρίδας, ευθύνη έναντι όλων των πολιτών, σχέδιο, σκληρή δουλειά, ψυχραιμία και δικαιοσύνη. Έτσι ώστε όλοι μαζί, κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις, να ανακάμψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη στις αυτοκτονίες εν μέσω lockdown

Βενιζέλειο - κορωνοϊός: Κλείνει η Αιματολογική Κλινική - Τι θα γίνει με τους ασθενείς

Κρήτη: Η θάλασσα υποχωρεί - Οι κάτοικοι ανησυχούν! (φωτογραφίες)