Κοινωνία

Αναδρομικά: Έως 3.394 ευρώ περιμένουν οι συνταξιούχοι

αναδρομικά

Αναδρομικά έως 3.394 ευρώ (ανάλογα με το κάθε Ταμείο και το ύψος της σύνταξης) από τα «κομμένα» δώρα και τις επικουρικές συντάξεις διεκδικούν οι συνταξιούχοι με τη δίκη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με το Δημόσιο τα διεκδικούμενα αναδρομικά ξεκινούν από 2,6 δισ. ευρώ, εφόσον καταβληθούν μόνο για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 (723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), ενώ αν προστεθούν και οι περαιτέρω διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για την περίοδο πριν από τον Ιούνιο του 2015 αγγίζουν τα 4,2 δισ. ευρώ (επιπλέον κατά 1,6 δισ. ευρώ).

«Το αργότερο μέσα σε ένα τετράμηνο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση, καθώς πρόκειται για θέματα που έχουν ήδη κριθεί» εκτιμά ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος χειρίζεται την επίμαχη αγωγή. «Προσδοκούμε με νομική βεβαιότητα να έχουμε καλή έκβαση της νομικής μας υπόθεσης. Το αποτέλεσμά της αφορά σχεδόν όλον τον συνταξιουχικό κόσμο» δηλώνει ο ίδιος.

Οπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η κρίση του ΣτΕ θα είναι πιλότος κατ’ αρχήν για όλες τις δίκες που εκκρεμούν και για όλες τις υποθέσεις συνταξιούχων που έχουν προσφύγει τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, όταν και καταβλήθηκαν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 600.000 συνταξιούχοι πρέπει να έχουν προσφύγει δικαστικά. Το αν θα επεκταθεί σε όλους τους συνταξιούχους, μια ενδεχόμενη δικαστική κρίση υπέρ της επιστροφής κι άλλων αναδρομικών, είναι πολιτική απόφαση. Ωστόσο, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης, δεν αποκλείεται το ΣτΕ να θέσει φραγμό στις επιστροφές, δικαιώνοντας εν τέλει μόνο όσους έχουν προσφύγει δικαστικά. 

 

 

 

Οι διεκδικήσεις
Ειδικότερα οι μειώσεις οι οποίες  διεκδικούνται από τους συνταξιούχους (επικουρικές και δώρα) να επιστραφούν είναι οι παρακάτω:

1. Η μείωση του νόμου 4051/2012 η οποία επιβλήθηκε κλιμακωτά με τρία ποσοστά, 10% για επικουρικές από τα 200 ως τα 250 ευρώ, 15% από τα 250 ως τα 300 ευρώ και 20% για επικουρικές από τα 300 ευρώ και πάνω.

2. Η μείωση του νόμου 4093/2012 η οποία επιβλήθηκε σε άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ με ποσοστά 5% για άθροισμα συντάξεων ως 1.500 ευρώ, 10% ως τα 2.000 ευρώ, 15% ως τις 3.000 ευρώ και 20% για άθροισμα συντάξεων πάνω από 3.000 ευρώ. Η μείωση στις επικουρικές ήταν με το ποσοστό της κάθε κλίμακας. Αν δηλαδή ένας συνταξιούχος είχε κύρια σύνταξη 1.200 ευρώ και 400 ευρώ επικουρική, η μείωση ήταν 10% σε κύρια και επικουρική, με απώλεια 120 ευρώ στην κύρια και 40 ευρώ στην επικουρική.

3. Τα δώρα επικουρικών συντάξεων, που καταργήθηκαν από 1ης/1/2013, και ήταν δύο  επιπλέον επικουρικές.

Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση των αναδρομικών στους συνταξιούχους για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 πέρασε από χίλια κύματα. Ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο, συνολικού κόστους 4 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση αρχικά ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ. Αφησε εκτός τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικούν οι συνταξιούχοι και με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα ότι θα δικαιωθούν, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι. Επίσης, με διάταξη που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στον νόμο καθόρισε ότι όποιος λάβει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων δεν δικαιούται να διεκδικήσει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

 

Διαβάστε επίσης:

"Ζωντανεύει" ξανά το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα - Τί πρέπει να γνωρίζετε

Ηράκλειο: Ένοχος ο 38χρονος για την εξαφάνιση της 17χρονης Μάγιας

Ηράκλειο: Κρατούν "μικρό καλάθι" οι έμποροι - Κάλεσμα για στήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ για τη νεα τροπολογία για το ασφαλιστικό

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ανακοίνωση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου για τη νέα τροπολογία  του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό:

"Άλλη μια τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό ψηφίστηκε στην Βουλή. 

Στις δεκάδες τροπολογίες και νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις προστέθηκε ακόμη μία με την πολύ γνωστή σε εμάς επιχειρηματολογία  «ότι και αυτή ψηφίσθηκε για το καλό των συνταξιούχων, για δήθεν αυξήσεις που θα δοθούν με βάση τον σχεδιασμό 25ετίας κτλ».

Αυτά μας λένε όλες οι κυβερνήσεις πολλά χρόνια τώρα για να κρύψουν την αλήθεια που ζούμε.

Δηλαδή την μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών, την κατάργηση των δώρων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και πολλά άλλα που τα γνωρίζουμε.   

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις  μιας μικρής μερίδας
70.000 συνταξιούχων όπου θα τους δοθεί η Εθνική Σύνταξη 360 – 384 ευρώ και αυτό με προϋποθέσεις, ανακουφίζοντας τους προσωρινά. Δημιουργεί όμως τεράστιες δυσκολίες αφού καθυστερεί την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης, καθώς και τις επικουρικές που οδηγούνται στις καλένδες. 

Το πρόβλημα δεν είναι οργανωτικό – γραφειοκρατικό όπως ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός, αλλά πολιτικό που όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν για να ολοκληρώσουν την στρατηγική ιδιωτικοποίησης συνολικά  της κοινωνικής ασφάλισης που απαιτούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

Κάτω από τους αγώνες του συνταξιουχικού κινήματος οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να δίνουν
ορισμένα ψίχουλα κάθε φορά σε λίγους συνταξιούχους, από τα 80 δις που μας έχουν αρπάξει να τα ονομάζουν αυξήσεις και δικαίωση των συνταξιούχων και συγχρόνως να περνούν την πολιτική τους.

Ακόμη και αυτά τους είναι βάρος και δεν θα τα έδιναν εάν δεν υπήρχε κίνημα διεκδίκησης. 
Αυτή η στρατηγική υλοποιείται με την τοποθέτηση ειδικού μάνατζερ στον ΕΦΚΑ και όχι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με κατάλληλη εκπαίδευση και απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα για την έκδοση των συντάξεων.  Η προπαγάνδα ότι ο ΕΦΚΑ κληρονόμησε και άλλα ταμεία  συνώνυμα με την ταλαιπωρία των συνταξιούχων δεν πείθουν, διότι και τα προηγούμενα ταμεία και ο ΕΦΚΑ δικό τους δημιούργημα είναι και τα αποτελέσματα τους είναι συνώνυμα των δικών τους πολιτικών επιλογών. 

Πως θα λυθεί το ζήτημα με την τροπολογία και τις διατάξεις που ψηφίστηκαν αφού υπάρχει νόμος να
εκδίδονται προσωρινές συντάξεις εντός τριών μηνών και μόνο το 30% έχουν βγει προσωρινές και αυτές μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα; Αυτό μόνο η κυβέρνηση που την ψήφισε το γνωρίζει.  

Πριν από ένα χρόνο ψηφίστηκε νομοθετική διάταξη για να δίνεται προσωρινή σύνταξη στο 70% του
μισθού στον ιδιωτικό τομέα και το 50% στο Δημόσιο, που δεν έχει εφαρμοστεί. 

Πριν από 18 μήνες ψηφίστηκε άλλη νομοθετική διάταξη που ορίζει ό,τι, όσοι συνταξιούχοι  έχουν
πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης θα αυξηθεί ο συντελεστής αναπλήρωσης της σύνταξή τους. Αυτή η
διάταξη  ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί με την δικαιολογία ότι τώρα οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της
ασχολούνται με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Όμως την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους μεγαλοεργοδότες την εφάρμοσαν αμέσως 

Ο  νέος υπουργός έφερε την τροπολογία στην Βουλή δίχως να έχει συναντηθεί και να συζητήσει τα
προβλήματα αυτά με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) που εκπροσωπεί το σύνολο των
συνταξιούχων στην χώρα μας, παρά το αίτημα  της εδώ και αρκετό διάστημα για συνάντηση.

Ταυτόχρονα βγαίνει και δηλώνει από τα ΜΜΕ, (άκουσον – άκουσον) ό,τι «αυτή την ώρα στην ατζέντα
της κυβέρνησης δεν υπάρχει θέμα περικοπής των συντάξεων, αλλά μέλημα τους είναι το πέρασμα της Επικουρικής ασφάλισης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα για να επενδύσουν οι ιδιώτες στα επόμενα χρόνια». Δηλαδή να επενδύσουν  τα 80 δις από τις περικοπές και την προώθηση των επαγγελματικών ταμείων με την θλιβερή ιστορία τους για τους ασφαλισμένους σε όλο τον κόσμο. Στο
τραπέζι εξάλλου βρίσκεται και  η γνωστή πρόταση του οικονομικού Συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Πατέλη για νέο ασφαλιστικό. 

Επίσης σημαντικό ζήτημα στο άμεσο μέλλον είναι η αξιοποίηση του δημογραφικού (που οι ίδιοι
ευθύνονται),  για να ξεκινήσουν από την 1/1/2022 την διάταξη για να μην βγαίνει κανένας σε πλήρη σύνταξη εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 67 έτη και στα 62 μειωμένη. 

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κατάργησε τον νόμο όπου δίνονταν κάθε Πάσχα όπως την έχουν
ονομάσει 13 η  σύνταξη, ψηφίζοντας νέα διάταξη που προβλέπει να   δίνεται στους συνταξιούχους το
0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο περίπου 900 εκατομ. αυτό ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί. 

Το οργανωμένο συνταξιουχικό κίνημα που εκπροσωπείται μέσα από την ΣΕΑ απαιτούμε άμεση
συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας
διεκδικώντας να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα μας."

Ειδήσεις σήμερα 

Κρήτη: Χωρίς υπαλλήλους μένουν οι δήμοι λόγω της κινητικότητας

Κορωνοϊός - Παγώνη: Να ανοίξουν από Δευτέρα σχολεία και καταστήματα

Κτηματολόγιο: "Παγώνουν" τα πρόστιμα λόγω πανδημίας