Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές με τη fast track διαδικασία

Image
Κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαρτίου
 clock 22:14 | 10/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Χιλιάδες ασφαλισμένοι στα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα ευνοηθούν  από την ενεργοποίηση της διάταξης του μίνι ασφαλιστικού που δίνει το δικαίωμα θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης απλώς με τη διαπίστωση συμπλήρωσης 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά.

Όπως υπολογίζουν στελέχη του υπουργείου εργασίας, έως το Φεβρουάριο του 2024, θα ξεμπλοκάρουν με τη fast track διαδικασία, οι συντάξεις περίπου 13.000 ασφαλισμένων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που είχαν ταλαιπωρηθεί από τις καθυστερήσεις.

Ο Γολγοθάς της αναμονής 

Στον κλάδο των επικουρικών συντάξεων η αναμονή σήμερα μπορεί να φτάσει τα 4, 5, 6 ακόμα και τα 7 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις όταν ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει διανύσει διαδοχικώς ασφαλιστικό χρόνο σε περισσότερα από ένα Ταμεία, συνθήκη που αφορά τους μισούς Έλληνες εργαζόμενους.

Με την απλοποίησή των διαδικασιών και τη θέσπιση ενιαίων προϋποθέσεων, οι ασφαλισμένοι βγαίνουν κερδισμένοι καθώς:

Μειώνεται κατά πολύ ο χρόνος απονομής καθώς ο ασφαλισμένος θα μπορεί να παίρνει την επικουρική με βάση το ελάχιστο όριο των 15 ετών.

Μειώνονται οι απορριπτικές αποφάσεις που εκδίδονταν με βάση τη νομοθεσία των πρώην Ταμείων, η οποία απαιτούσε τη συμπλήρωση 25 η 35 ετών, προϋποθέσεις που δεν πληρούσε ο ασφαλισμένος. Οι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να  επανέλθουν με νέα αίτηση και να λάβουν επικουρική σύνταξη.

Δεν επιβαρύνονται οικονομικά για να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια προκειμένου να συμπληρώσουν 25 η 35 χρόνια.

Η fast track διαδικασία θα εφαρμοστεί αναδρομικά, στις 40.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις που είναι σε αναμονή. Όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τη 15ετία και όχι με βάση το χρόνο ασφάλιση που προέβλεπε το Ταμείο τους.

Τι προβλέπει το σημερινό καθεστώς για το Δημόσιο

Μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν ήδη λάβει την κύρια σύνταξη τους, έπρεπε να περιμένουν 25 έως 35 έτη, όπως όριζε το καταστατικό του ταμείου τους η να συμπληρώσουν τα 67 έτη προκειμένου να λάβουν την επικουρική. Εναλλακτικά θα έπρεπε να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια που στοιχίζουν ακριβά.

 

Ειδικότερα, στο Δημόσιο για την έκδοση επικουρικής απαιτείται η θεμελίωση με 25ετία και 35ετία. Στην 25ετία ο ασφαλισμένος παίρνει την επικουρική στα 67 ακόμη και αν πήρε την κύρια σύνταξη πολύ νωρίτερα (π.χ. στα 55 με 25ετία και ανήλικο). Για να πάρει την επικουρική πριν τα 67 θα πρέπει να έχει 35 έτη.

Καταργούνται τα εμπόδια

Με τη νέα διάταξη τα εμπόδια καταργούνται και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συμπληρώνοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία ( 4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Επίσης σημαντικό είναι ότι θα μπορεί να πάρει επικουρική στην ηλικία που έλαβε και την κύρια σύνταξη.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος του Δημοσίου που βγήκε με πλήρη σύνταξη στα 60 με 30 έτη ως εκπαιδευτικός θα πρέπει να περιμένει ως τα 67 για να πάρει την επικουρική επειδή δεν συμπληρώνει 35ετία.

Με την εφαρμογή της νέας διάταξης θα πάρει την επικουρική του χωρίς να περιμένει να πιάσει το 67ο έτος. 

ΔΕΚΟ - Τράπεζες

Στα επικουρικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών η έκδοση επικουρικής σύνταξης προϋποθέτει επίσης 25ετία ή 35ετία. Για παράδειγμα στο ΤΑΠ-ΟΤΕ όποιος δεν έχει 35ετία στην επικουρική ασφάλιση δεν παίρνει επικουρική σύνταξη, παρά μόνον με αναγνώριση πλασματικού χρόνου (στρατιωτική θητεία μόνον).

Με διαδοχική ασφάλιση

Με τη νέα διάταξη κερδισμένοι θα βγουν και οι ασφαλισμένοι που έχουν επικουρική ασφάλιση με διαδοχικούς χρόνους σε δύο ή περισσότερα Ταμεία (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι με διαδοχική επικουρική ασφάλιση σε ΤΣΜΕΔΕ ή Ταμείο Νομικών με Δημόσιο, ΙΚΑ ή επικουρικό ΔΕΚΟ κ.λπ.).

Η φόρμουλα του υπολογισμού

Με την ενεργοποίηση του νέου μοντέλου, ο ασφαλιστικός χρόνος θα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία, που «διαβάζει» το σύστημα. Αν τεκμηριώνεται ασφαλιστικός χρόνος 25 ετών, η επικουρική του ασφαλισμένου θα υπολογίζεται με βάση την 25ετία, αν διαπιστώνονται 20 έτη, με βάση την 20ετία κ.ο.κ. 

Η ειδοποιός διαφοράς είναι ότι στο εξής ο ασφαλισμένος θα μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα επικουρικής σύνταξης απλώς με τη διαπίστωση της συμπλήρωσης της 15ετίας, χωρίς να αναγκαστεί να εξαγοράσει πλασματικά χρόνια για να προσεγγίσει τα απαιτούμενα χρόνια. 

Και οι προθεσμίες

Η πράξη απονομής επικουρικής σύνταξης εκδίδεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης. Μετά την άπρακτη πάροδο των προθεσμιών, ενεργοποιείαι το μοντέλο απονομής της επικουρικής με βάση την 15ετία.

 Οι πράξεις απονομής επικουρικής σύνταξης που εκδίδονται με τη fast track διαδικασία ελέγχονται εντός ενός έτους από την έκδοσή τους, ενώ ο έλεγχός τους αποκλείεται μετά από την πάροδο τριών ετών από την έκδοσή τους.

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στα χείλη της Κριστίν Λαγκάρντ

Άδωνις Γεωργιάδης: Η εφαρμογή των τριετιών δεν είναι εθελοντική, αλλά υποχρεωτική

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis