Οικονομία

Στο στόχαστρο του QCM η Akazoo, ελληνικών συμφερόντων εταιρεία του Nasdaq

Παγκόσμια οικονομία

Mε μια φερόμενη εταιρική παραποίηση στοιχείων από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων συμπληρώνεται το παζλ των πρόσφατων αρνητικών εκθέσεων για την Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, το fund Quintessential Capital Μanagement φέρεται ότι, θα αποκαλύψει στοιχεία για την την Akazoo, εισηγμένη στο Nasdaq.

Η τελευταία ελληνικών συμφερόντων, (Aπόστολος Ζερβός, Π. Δημητρόπουλος) πλατφόρμα μετάδοσης μουσικής,σύμφωνα με το QCM, τα στοιχεία που συνέλεξε «δείχνουν πως η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με βάση την Ελλάδα με ελάχιστους χρήστες και έσοδα». Με άλλα λόγια, το QCM υποστηρίζει ότι τα έσοδα και οι χρήστες που εμφάνιζε η Akazoo, ήταν ψεύτικα.

Επισημαίνεται, επίσης, πως «οι λογιστικές καταστάσεις της Akazoo, που ελέγχονται από ελεγκτική εταιρεία δεύτερης γραμμής (σ.σ. δηλαδή όχι από μια εκ των μεγάλων διεθνών ελεγκτικών ομίλων) μπορεί να κρύβουν σοβαρές παραλείψεις ή κάτι χειρότερο». Η Akazoo απασχολεί «μόλις 26 εργαζόμενους, σημαντικό ποσοστό των οποίων εργάστηκαν πρόσφατα σε άλλες αποδεδειγμένες απάτες (π.χ. Globo) ή πιθανές απάτες (Velti)».

O κ. Ζερβός σε παλαιότερες συνεντεύξεις (Καθημερινή) υποστήριζε ότι, η επίγεια μετάδοση της μουσικής έχει τελειώσει.   

Πρόλαβε να πουλήσει το Diorama του Δασκαλόπουλου 

Στην προηγούμενη εταιρική μορφή της Akazzo είχε επενδύσει το private equity fund Diorama Investments (βασικός μέτοχος Δ. Δασκαλόπουλος) απέκτησε, στο τέλος του 2015, στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στην InternetQ αγοράζοντας ποσοστό μετοχών από υφιστάμενο μέτοχο, έναντι τιμήματος 12 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε αύξηση κεφαλαίου στην οποία άσκησε τα δικαιώματά που του αναλογουσαν. Η αξία της επένδυσής του έχει πολλαπλασιαστεί με βάση το enterprise value της Akazoo, θυγατρική κατά 67,73% της InternetQ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το Diorama αποχώρησε από την InternetQ  μέσω της προωθούμενης συγχώνευσης της Akazoo, θυγατρικής της πρώτης, με την αμερικανική εταιρεία Modern Media AcquisitionCorp. και την εισαγωγή της νέας εταιρείας στο NASDAQ με κεφαλαιοποίηση περί τα 450 εκατ. δολάρια.

Είχε επενδύσει στην InternetQ και η Εθνική Τράπεζα, αλλά αποχώρησε

Στην εταιρεία InternetQ είχε επενδύσει το 2005 και το private equity της Εθνικής Τράπεζας (NBGI).

Η εταιρεία ΙnternetQ ιδρύθηκε το 2000, αλλά το 2007 έλαβε άλλη διάσταση επενδύοντας στις εφαρμογές προστιθέμενης αξίας μέσω κινητού, μεταξύ των οποίων το marketing και τη διαφήμιση.

Προς την κατεύθυνση αυτή αρωγός της στάθηκε η NBGI Ventures, που απέκτησε μερίδιο στην εταιρεία, χωρίς ωστόσο το ποσοστό να γνωστοποιηθεί.

Έκτοτε η NBGI φημολογείται ότι αποεπένδυσε από την InternetQ, αφού όμως η εταιρεία είχε καταφέρει το 2010 να περάσει το κατώφλι της αγοράς ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο.

Η μεγάλη πτώση της μετοχής της InternetQ ξεκίνησε τις 27 Οκτωβρίου 2015, σχεδόν παράλληλα με την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Globo.

Στις 3 Δεκεμβρίου ένα δημοσίευμα του βρετανικού ιστολογίου ShareProphets οδήγησε σε πτώση κατά 60% την τιμή της μετοχής. Η εταιρεία στις 7 Δεκεμβρίου έστειλε μια μακροσκελή απάντηση στο σχετικό δημοσίευμα, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια ιδιαίτερα μεγάλη επίπτωση στην τιμή της μετοχής.

Οικονομία

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η 15η Αυγούστου

Κατώτατος μισθός

Στις υποχρεωτικές αργίες ανήκει η 15η Αυγούστου, κατά τις οποίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, φέτος η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα της Κυριακής, με αποτέλεσμα να ισχύουν τα εξής:

α) Δεν γεννάται θέμα μεταθέσεως της εορτής σε άλλη εργάσιμη μέρα, διότι όπως είναι γνωστό τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και το Δημόσιο τομέα καταργήθηκαν οι διατάξεις περί μεταθέσεως των αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή (άρθρο 7 του Ν.1400/83).

Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου ισχύουν τα εξής:

α) οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.

β) οι επί μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέρα από το καταβαλλόμενο μισθό τους.

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου ισχύουν τα εξής:

α) οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά την 15η Αυγούστου είναι πέρα των 40 ωρών, οφείλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή λόγω υπερεργασίας κλπ.

• Το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν όμως τη μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα πάρουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

• Δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αύριο οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις αναστολές Ιουλίου

Επανεκκίνηση Εστίασης: Ξεπέρασαν τις 29.000 οι αιτήσεις για επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ

ΑΑΔΕ: Μόνο 1.750 ΑΦΜ πήραν λάθος εκκαθαριστικά