Οικονομία

Σκυλακάκης: Η κυβέρνηση θα επανέλθει για τις επιταγές που έληξαν εν μέσω πανδημίας

Θόδωρος Σκυλακάκης 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επανέλθει στο ζήτημα των επιταγών που έληξαν κατά το διάστημα της πανδημίας, αλλά και του αντίστοιχου προβλήματος που αντιμετωπίζουν τουριστικές περιοχές, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θ. Σκυλακάκης.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Μπουκώρου, ο οποίος ζήτησε την επέκταση της αναγγελίας στον Τειρεσία κατά 75 ημέρες και για τις επιχειρήσεις που εξέδωσαν επιταγές το διάστημα 10 έως 30 Μαρτίου, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάποιον που δεν πληρώνει την επιταγή στις 12 Μαρτίου επειδή έκλεισε το μαγαζί στις 11 Μαρτίου, «αλλά εάν έχει κλειστό μαγαζί για 10 μέρες και χάνει τον τζίρο 10 ημερών, όντως μπορεί να βρεθεί σε δεινή θέση χωρίς δική του ευθύνη».

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να επανέλθει στο θέμα άμεσα «για ένα κομμάτι της περιόδου» που αναφέρθηκε ο κ. Μπουκώρος. «Επίσης, έχουμε την πρόθεση να δούμε τι θα γίνει και σε κάποιες τουριστικές περιοχές (θέμα που –όπως είπε ο υφυπουργός– έθεσε η βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μίκα Ιατρίδου), όπου το επίμαχο διάστημα δεν είναι έως τις 31 Μαΐου που ίσχυσε η αναστολή, αλλά το διάστημα μετά τις 31/5, ειδικά για τις επιχειρήσεις που είναι έντονα εποχικές», τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Το μελετάμε, και ελπίζω την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα να μπορέσουμε να έχουμε αναγγελία της πρωτοβουλίας μας, που θα καλύπτει και τις δύο περιπτώσεις».

Ο κ. Μπουκώρος ζήτησε, ακόμη, από την κυβέρνηση να «δει» το θέμα των υγιών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έτυχαν φοροαπαλλαγών, πράγμα το οποίο οδηγεί στο να εμμφανίζουν «δυσμενή εικόνα» σε συνεργαζόμενες με αυτές επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Της ερώτησης του κ. Μπουκώρου είχε προηγηθεί η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Δ. Καιρίδη για την ανάγκη αποτελεσματικής στήριξης «προβληματικών», κατά τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, επιχειρήσεων, ειδικότερα αυτών στις οποίες το κράτος οφείλει χρήματα.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι ο Κανονισμός εφαρμόζεται λανθασμένα «διότι δεν λαμβάνει υπόψη του τι συμβαίνει μετά από μία μακρά περίοδο κρίσης» και μίλησε για την επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρχει «καλύτερο "ντε μίνιμις" τα επόμενα χρόνια». Για τη στήριξη αυτών των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στη σκέψη της κυβέρνησης «να ενθαρρύνουμε και φορολογικά την είσοδο νέων κεφαλαίων στις επιχειρήσεις μας ή και τις συγχωνεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, που δεν είναι εύκολες υπό τις παρούσες αδειοδοτικές και φορολογικές συνθήκες».

Από την πλευρά του, ο κ. Καιρίδης χαρακτήρισε «ήρωες της σύγχρονης Ελλάδας» τις επιχειρήσεις που επιβίωσαν της δεκαετούς κρίσης. Έκανε, επίσης, ειδική αναφορά σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πάρει τις επιδοτήσεις, έχουν εγγράψει αυτές τις οφειλές ως επισφάλειες, «έχουν καταστεί προβληματικές εξαιτίας του κράτους», και για αυτόν τον λόγο δεν μπορούν να αποκτήσουν τα σχετικά εργαλεία από την ΕΕ.

Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για διορθώσεις σε αιτήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Τη δυνατότητα σε περίπου 20.000 επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της αίτησης για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, 17.000 επιχειρήσεις ενώ συμπλήρωσαν τα έσοδά τους όπως προβλέπει η απόφαση, ξέχασαν όπως φαίνεται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση ενδιαφέροντος.  

Για τις επιχειρήσεις αυτές το σύστημα θα ανοίξει τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να «κλικάρουν» και να ενταχθούν στον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής άρα και να λάβουν τα σχετικά ποσά που δικαιούνται. 

Επίσης, νέα αίτηση μπορούν να υποβάλουν περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Οπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, το θέμα έχει ήδη επιλυθεί και ήδη γίνονται οι σχετικές τροποποιήσεις στη  υπουργική απόφαση για να μπορέσουν να ενταχθούν στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής οι ανωτέρω επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι όσες επιχειρήσεις δεν είχαν υποβάλει καθόλου ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

–  2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο κατά την 1η Ιουνίου.

– 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζομένους.

– 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20    εργαζομένους.

– 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζομένους.

– 30.000 ευρώ για πάνω από 50 εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Το μέγιστο ποσό μπορεί να φτάσει στις 350.000 έως 500.000 ευρώ. Ωστόσο, όσοι μετείχαν και στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής αφαιρείται το ποσόν που ήδη έλαβαν στον πρώτο κύκλο  αλλά, σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κάτω από 2.000 ευρώ.

Πηγή: skai.gr