Οικονομία

Σε καθεστώς πίεσης το ευρώ – Η ενίσχυση του τελευταίου διαστήματος χτυπάει καμπανάκι στην ΕΚΤ

ΕΚΤ

Δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς η εβδομάδα για το ευρώ, καθώς συνέχισε και σήμερα να χάνει έδαφος σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, μετά τις υψηλές πτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, με την αναμονή για την επερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, να έχει κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς σε σχέση με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Οι χρηματαγόρες αναμένουν ευρέως ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα ασχοληθούν διεξοδικά με το ευρώ και την ενδυνάμωση που παρουσιάζει το τελευταίο δίμηνο.

Την περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία του ζευγαριού ευρώ/δολάριο άγγιξε το 1,200 το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερο από 2 χρόνια και βασικό σημείο αντίστασης για πολλούς αναλυτές.

Στη συνέχεια όμως υπήρξε αναστροφή πορείας, κυρίως διότι μεγάλη μερίδα των επενδυτών θέλησε να κατοχυρώσει κέρδη κι έτσι η ισοτιμία κυμάνθηκε κοντά στην περιοχή του 1,1838.

Σήμερα περί τις 20:35 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία κινείται πέριξ του 1,818, με το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται έναντι του ευρώ κατά 0,16%.

Από την άλλη οι επενδυτές δεν είχαν κανένα λόγο να στοιχηματίσουν σήμερα στο δολάριο, καθώς οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές για την εθνική αργία της Labour Day.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το ευρώ δέχεται σήμερα πιέσεις κι ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν αισθητά κέρδη, μετά από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Παράλληλα επιβαρυντικά για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ήταν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Ιούλιο η οποία επιβραδύνθηκε στο 1,2% σε μηνιαία βάση, από 9,3% τον Ιούνιο.

Αύριο αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ και την ανεργία της Ευρωζώνης κατά το καταστροφικό β΄ τρίμηνο του 2020, τα οποία όπως αναφέρουν οι αναλυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία του ευρώ έως την Πέμπτη και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, εκτός και αν είναι συντριπτικά καλύτερα από το αναμενόμενο.

Ωστόσο σήμερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αντισταθμίζει τις απώλειές του, καταγράφοντας άνοδο 0,7% σε σχέση με τη βρετανική στερλίνα, φέρνοντας την ισοτιμία στις 89,72 πένες, καθώς το Brexit και η νέα αβεβαιότητα γι αυτό που αναδύθηκε μετά τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, στοίχισαν στο βρετανικό νόμισμα.

Οικονομία

Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις και πότε

Συντάξεις

Προ των πυλών είναι οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε δύο δόσεις. Αύξηση κατά μέσο όρο 7% (ή 50 ευρώ τον μήνα) θα λάβουν τον Ιούνιο γύρω στους 50.000 «νέους» συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ενώ τον Ιούλιο θα λάβουν αναδρομικά 20 μηνών.

Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, ο οποίος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019. Παράλληλα πηγές του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν πως οι αυξήσεις θα κυμανθούν, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις ασφαλιστέες αποδοχές, από τα 10 ευρώ έως τα 200 ευρώ.

Κατά μέσο όρο, όμως, η αύξηση στιςσυντάξεις των ”νέων” συνταξιούχων θα ανέλθει στα 50 ευρώ τον μήνα. Όσον αφορά τη δαπάνη για τις αυξήσεις θα ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Την ίδια στιγμή όμως η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης οδηγεί και σε «λογιστικές» αυξήσεις για κοντά 150.000 ”παλιούς” συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που είχαν βγει στη σύνταξη προ της 13ης Μαΐου 2016.

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Με την πληρωμή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα κλείσει ο κύκλος της εφαρμογής των διατάξεων που προέβλεπαν αφενός αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (σ.σ. καταβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2020, κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου το 2016 και έπειτα) και αφετέρου την πληρωμή αναδρομικών για τις μνημονιακές περικοπές στις κύριες συντάξεις σε ζώντες (σ.σ. πληρώθηκαν το Φθινόπωρο του 2020) και κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (σ.σ. πληρώθηκαν το Φεβρουάριο -Απρίλιο του 2021) κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για τις μειώσεις του 2011-2012).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ;

Ρέθυμνο: Ένα οραματικό έργο για την πόλη εξήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας

Συνάντηση Πέτσα με Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους για τα θέματα του Ρεθύμνου

Διανομή self test από τα φαρμακεία: Δευτέρα - Τετάρτη μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές