Οικονομία

Ρύθμιση οφειλών με ευνοϊκούς όρους για εποχικές επιχειρήσεις

Εφορία

Έως το τέλος του χρόνου θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις και αναστολές πληρωμών οφειλών, ενώ στη συνέχεια θα ισχύσει ρύθμιση για την εξόφλησή τους. Ειδικώς, εξάλλου, για τις έντονα εποχικού χαρακτήρα επιχειρήσεις θα δοθεί επιπλέον χρόνος, έως ότου ξεκινήσουν πάλι τις δραστηριότητές τους, ενδεχομένως έως τον Απρίλιο του 2021.

 

 

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οπως είπε, σχετικά με τη ρύθμιση που θα γίνει για τις οφειλές του κορωνοϊού, θα υπάρχουν δύο εργαλεία. Το ένα θα είναι ετήσιο με μηδενικό επιτόκιο και το άλλο διετές με μικρό επιτόκιο, της τάξης του 2,5%.

Πάντως, κατά τα άλλα, σχολιάζοντας το αίτημα να προβλεφθούν για όλες τις οφειλές 120 δόσεις, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι αυτό δεν είναι σωστό γιατί δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις το ίδιο προφίλ. «Γιατί δεν ζητούν εξατομικευμένη προσέγγιση;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι τα φθινοπωρινά μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, ορισμένα εκ των οποίων πιθανώς από τον πρωθυπουργό.

Μείωση ενοικίων

Σχετικά με τη μείωση των ενοικίων, ανέφερε ότι για κάποιες επιχειρήσεις, στις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί για λόγους δημόσιας υγείας, ή έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα, ίσως χρειαστεί να συνεχιστούν τα αναγκαστικά μέτρα. Αυτό όμως θα αφορά πολύ περιορισμένο αριθμό. Αυτή τη στιγμή, και έως το τέλος Αυγούστου ισχύει η υποχρεωτική μείωση κατά 40% των ενοικίων για καταστήματα εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού και μεταφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνέχεια της υποχρεωτικής μείωσης δεν θα αφορά όλες τις παραπάνω. Εξάλλου, για το γενικό λιανεμπόριο, που απλώς πλήττεται από την ύφεση, ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να έρθουν σε συμφωνία μεταξύ τους οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές. Με άλλα λόγια, το κόστος να μοιραστεί μεταξύ ιδιοκτητών, ενοικιαστών και κράτους, όπως εξήγησε.

Σημειωτέον ότι για το θέμα αυτό έχει υποβάλει πρόταση η ΠΟΜΙΔΑ να χρηματοδοτεί το κράτος το 30% της μείωσης του ενοικίου έως 40%, που θα συμφωνείται μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών οικειοθελώς. Βεβαίως, η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ αφορά οικειοθελείς συμφωνίες για τους πάντες και κατάργηση της υποχρεωτικής μείωσης.

Ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει μόνιμες μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ, που εφαρμόζονται σήμερα σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες.

Σχετικά με την επικείμενη ανακοίνωση της τρίτης φάσης του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι θα αλλάξουν οι παράμετροι, επιτρέποντας έτσι την ένταξη ακόμη περισσότερων επιχειρήσεων.

Για τις τράπεζες, αναγνώρισε ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν 100.000 επιχειρήσεις, όπως γίνεται με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικό προφίλ, είπε, και παρότι αυτό το βελτιώσαμε, τα τραπεζικά δάνεια δεν μπορούν να επεκταθούν σε όλες τις πολλές μικρές επιχειρήσεις.

Ακόμη, ο κ. Σκυλακάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα παραταθούν τα επιδόματα ανεργίας. Στα κυβερνητικά σχέδια είναι και η παράταση και των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Οικονομία

Ψηφιακές υπηρεσίες ΑΑΔΕ: 1,8 εκατομμύριο λιγότερες επισκέψεις το 2020

ΑΑΔΕ

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις εξυπηρετήθηκαν ψηφιακά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατά το 2020, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να γλιτώσουν πάνω από 1,8 εκατομμύρια επισκέψεις στην Εφορία στο διάστημα αυτό.

Το όφελος αυτό προς τους πολίτες και το Δημόσιο προέκυψε από τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που ενεργοποίησε η ΑΑΔΕ εν μέσω της πανδημίας τις οποίες παρουσίασε σήμερα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

«Δώσαμε μια πολύ δύσκολη μάχη για την εξυπηρέτηση των πολιτών εν μέσω πανδημίας, ό,τι καταφέραμε βασίστηκε στην ψηφιοποίηση που υπήρχε ήδη πριν το ξέσπασμα της κρίσης», δήλωσε ο κ. Πιτσιλής.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για το 2021, προγραμματίζεται σειρά νέων έργων αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών με τη συνδρομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεταξύ άλλων, το επόμενο δίμηνο προγραμματίζεται να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή για όλες τις επιχειρήσεις η ψηφιακή έκδοση παραστατικών τιμολογίων και αποδείξεων με ταυτόχρονη ενημέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Παράλληλα μέσα από τα δεδομένα του Mydata θα προσυμπληρώνονται οι δηλώσεις ΦΠΑ. Εξάλλου σχεδιάζεται η ψηφιακή έκδοση ΑΦΜ ενώ έρχεται και η μεταβολή ΚΑΔ όπως και η δημιουργία υποκαταστήματος μέσω Taxisnet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίσε ο κ. Πιτσιλής, η ΑΑΔΕ, με τους μισούς εργαζόμενους στην υπηρεσία λόγω των περιοριστικών μέτρων, κατάφερε μέσα στο 2020 να εξυπηρετήσει ηλεκτρονικά πάνω από 4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, με 850.000 ψηφιακά έγγραφα.

«Γλιτώσαμε πάνω από 1,8 εκατομμύρια επισκέψεις στην εφορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των 80 νέων ψηφιακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

– Η πλατφόρμα MybusinessSupportμέσω του οποίου καταβλήθηκαν σε 737.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες πάνω από 7,8 δισ. ευρώ.

– Η εφαρμογή Myθέρμανση για το επίδομα θέρμανσης με 690.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τα νοικοκυριά.

– Η εφαρμογή για τις δηλώσεις Covid για την αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων όπου 232.000 ΑΦΜ έχουν λάβει 44,5 εκατ. ευρώ μέσω συμψηφισμών και είναι έτοιμες για συμψηφισμό άλλες 15.000 αιτήσεις. Συνολικά 365.000 ιδιοκτήτες έχουν λάβει πάνω από 187 εκατ. ευρώ είτε μέσω συμψηφισμών, είτε με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού.

– Η πλατφόρμα MyCar με 135.000 ψηφιακές ακινησίες οχημάτων και έκδοση 685.000 αποδεικτικών μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

– Η χορήγηση 125.000 κλειδάριθμων με ταυτοποίηση μέσω τηλεφώνου και 12.500 μέσω βιντεοκλήσης

– Η εφαρμογή myProperty για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων. Ηδη έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά 600 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Μάχη της Κρήτης: Ακυρώθηκε η προκλητική εκδήλωση μετά την κατακραυγή

Η Ηρακλειώτισσα επιστήμονας που μπήκε στη λίστα του Forbes

Ισραήλ: Θα επιτρέπεται η περιορισμένη είσοδος γκρουπ ξένων τουριστών τον Μάιο