Οικονομία

Ψάχνουν λύσεις για να σταματήσουν την αιμορραγία των αγορών

Αγορές

Οι κεντρικές τράπεζες και οι υπουργοί Οικονομικών του πλανήτη αναζητούν τρόπους να σταματήσουν την αιμορραγία των αγορών. Και ενώ οι δηλώσεις τους περί ετοιμότητας για αποφαστική δράση επαναφέρουν για λίγο τους ταύρους στις αγορές, η ανάκαμψη αυτή δεν έχει διάρκεια. Ο φόβος ανακτά το πάνω χέρι και πυροδοτεί ρευστοποιήσεις, με τους επενδυτές να απαιτούν όχι απλά λόγια, αλλά και πράξεις εδώ και τώρα. 

Οι έντονες εναλλαγές συναισθημάτων των επενδυτών αποτυπώνονται ανάγλυφα στις διακυμάνσεις των δεικτών. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρέθηκε το πρωί να καταγράφει κέρδη έως και 2,3% για να τα δει να εξανεμίζονται λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και τελικά να βυθιστεί και πάλι σε αρνητικό έδαφος. Στις 15:15 ώρα Ελλάδος παρουσιάζει πτώση 0,61% έχοντας λίγο νωρίτερα υποχωρήσει έως και 0,8%. Οι απώλειες αυτές έρχονται να προστεθούν στις μαζικές της περασμένης εβδομάδας, που έσβησαν 1,5 τρισ. δολάρια από την αξία του. 

Στη Φραγκφούρτη ο DAX καταγράφει την ίδια ώρα πτώση 0,93%, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,77% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 παλεύει να κρατηθεί έστω και οριακά σε θετικό έδαφος. Ο φόβος έχει καταβάλει για τα καλά τους επενδυτές στο Μιλάνο, όπου ο FTSE MIB παρουσιάζει απώλειες 2,77%. Το πρωί είχε βρεθεί να ενισχύεται έως και 1,6%. 

Συνομιλίες με στόχο τον συντονισμό των κινήσεών τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την επιδημία του νέου κοροναϊού θα έχουν αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) και της Ευρωζώνης, όπως γνωστοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Οι επενδυτές περιμένουν ωστόσο δράση και από τις κεντρικές τράπεζες. Το πρωί η Τράπεζα της Ιαπωνίας έστειλε σήμα ότι είναι έτοιμη. Η ΕΚΤ προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής, αλλά οι αγορές δείχνουν ότι περιμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης μέσα στον Απρίλιο, καθώς ο νέος κοροναϊός χτύπησε την ευρωπαϊκή οικονομία σε μία περίοδο κατά την οποία ήταν ήδη εξασθενημένη. 

Οικονομία

Δάνεια: «Δώρο» οι τόκοι του α’ τριμήνου της χρονιάς σε μικρές επιχειρήσεις

αρνητικο επιτοκιο-δανειο.jpg

«Δώρο» τους τόκους των δανείων τους, κάνει το κράτος σε ενήμερους επιχειρηματίες: Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και έτσι «άναψε πράσινο φως» για 3μηνη επιδότηση των τόκων επιχειρηματικών δανείων. Βεβαίως οι ενδιαφερόμενοι για να εξασφαλίσουν την ποσά που τους αναλογούν θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις, καθώς η διαδικασία ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα.

Νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων -στα πρότυπα του μοντέλου που είχε υιοθετηθεί από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο- «ενεργοποίησε» το υπουργείο Ανάπτυξης. Η επιδότηση αφορά σε ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια και θα «καλύπτει» τους τόκους που τους αντιστοιχούν για το τρίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος- Μάρτιος. Οι επιχειρήσεις που αφορά είναι σε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και απασχολούμενο προσωπικό έως 250 άτομα.

Ποιοι τόκοι καλύπτονται
Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου στήριξης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ, και αφορά σε τόκους δανείων καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν. 128/75 τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων, κοινοπρακτικών δανείων και συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών), καθώς επίσης και τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων (άρθρο 10 του ν. 3156/2003), δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης καθώς και δανείων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστής, με διαχειριστή είτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη Δράση, είτε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων ή ειδικό εκκαθαριστή που έχουν αναθέσει εγγράφως την υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη δράση.

Ποια δάνεια αφορά
Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα την 30.09.2020 (δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες καθυστέρησης με σημείο αναφοράς την 30.09.2020). Επιλέξιμα καθίστανται και τα δάνεια, τα οποία δεν ήταν ενήμερα την 30.9.2020 αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Οι σχετικές δανειακές / πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 01.01.2021 και δεν καλύπτονται οι τόκοι δανείων που έχουν χορηγηθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid – 19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης τόκων
Διευκρινίζεται ότι η δράση αφορά στην κάλυψη τόκων υφιστάμενων ενήμερων δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που νομίμως λειτουργούν στη χώρα οι οποίες

δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε τομέα δραστηριότητας πλην των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στην παρασκευή, επεξεργασία και εμπορία καπνού, καθώς και σε συγκεκριμένους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.

παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους το έτος 2020 σε ποσοστό 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Η ανωτέρω προϋπόθεση δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί εντός του 2020

Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει η κάθε επιχείρηση (συνολικές Covid επιδοτήσεις συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του Β’ Κύκλου Επιδότησης Τόκων) δεν δύναται σε ονομαστική αξία να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 1.800.000 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων ξεκινά την Δευτέρα 1 Μαρτίου και ώρα 12:00 και λήγει στις 7 Μαΐου και ώρα 15:00. Προκειμένου να υπάρχει ομαλή ροή υποβολής των αιτήσεων, η έναρξη δυνατότητας υποβολής δίνεται σταδιακά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του δυνητικού λήπτη, ένα ψηφίο ανά ημέρα. Από την 11η ημέρα και μέχρι και την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής δύνανται να υποβάλλουν αίτηση το σύνολο των ληπτών ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο της αγαπητής καθηγήτριας

Εφορία: Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν σήμερα

Κρήτη - κορωνοϊός: Πάνω από 2.500 οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ