Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Τι φέρνει σε μισθωτούς, συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους και γιατρούς του ΕΣΥ

ευρώ
 clock 10:07 | 18/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Ως κεντρικό πυρήνα του σχεδίου της κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, έθεσε τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών, προσθέτοντας ότι «η προεκλογική δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο».

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του περιέγραψε «τον πρώτο προϋπολογισμό ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα», ανακοινώνοντας παράλληλα και ένα νέο μέτρο, την αύξηση από αρχές του έτους, κατά 20%, της αποζημίωσης όλων των εφημεριών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ο Προϋπολογισμός αυτός είναι αναπτυξιακός, προβλέπει αύξηση 2,9% στο ΑΕΠ. Τον χαρακτήρισα επίσης κοινωνικά δίκαιο, γιατί πράγματι ενισχύει τα εισοδήματα με πρόσθετα 1,6 δισεκατομμύρια, καταργεί κι άλλους φόρους, μετά από τους 50 που ήδη είχαν καταργηθεί την πρώτη τετραετία. Περιορίζει κι άλλο την ανεργία. Προτάσσει την υγεία και την παιδεία» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στον μήνα Δεκέμβριο εκταμιεύονται πάνω από 717 εκατ. στους πιο ευάλωτους πολίτες: 352 εκατομμύρια σε 2,3 εκατ. δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων, οικογένειες με παιδιά, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο αυξάνεται πλέον κατά 8%. Επιπλέον, 107 εκατ. κατευθύνονται σε 740.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, που θα λάβουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα από 100 έως 200 ευρώ ενώ 1,2 εκατ. φορολογούμενοι θα εισπράξουν προκαταβολές του επιδόματος θέρμανσης. Στους αγρότες θα επιστραφεί μέρος του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Κάτοικοι της Θεσσαλίας και του Έβρου θα έχουν διπλό «Market Pass», 140.000 νέοι θα λάβουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα 150 ευρώ του «Youth Pass».

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης θα επιδοτούνται τα φτωχά νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα ενώ το 2024, θα εξακολουθούν να ισχύουν τα κοινωνικά τιμολόγια στην ενέργεια.

Από 1η Ιανουαρίου 2024, συμπλήρωσε, αυξήσεις 3% θα δουν σχεδόν 2 εκατ. συνταξιούχοι, επιπλέον στο 7,3% το οποίο έλαβαν πέρσι. Παράλληλα όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργαστούν θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους χωρίς να παρακρατείται το 30% της σύνταξής τους και να φορολογούνται μόνο αυτοτελώς για τον χρόνο της εργασίας τους.

Επίσης από 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες ενώ ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί πάλι την 1η Απριλίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα σημείωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο, «660.000 δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις ύστερα από 14 χρόνια». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για αυξήσεις οι οποίες κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 6,5% στις συνολικές αποδοχές λόγω της αναπροσαρμογής των βασικών μισθών και των οικογενειακών και ειδικών επιδομάτων.

Τι σημαίνει η αύξηση 20% της αποζημίωσης στις εφημερίες

Η αύξηση της αποζημίωσης κατά 20% των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Επισημαίνεται ακόμη ότι η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10%, που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση, που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται τα έκτακτα Δώρα Χριστουγέννων - Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμών

Ελληνική Οικονομία: "Ανάσα" η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα γίνει η πληρωμή

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis