Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς τον Οκτώβριο η 4η έκθεση εποπτείας

Image
ελλαδα εε
 clock 15:05 | 26/07/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Προς τον Οκτώβριο αν όχι αργότερα μετατοπίζεται, όπως όλα δείχνουν, η 4η έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας, ενώ ισορροπίες επιχειρείται να κρατηθούν προκειμένου να υπάρξει το αρτιότερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και από την ίδια την κυβέρνηση.

Η έκθεση θα επιχειρηθεί να ενσωματώσει όλες τις αλλαγές τις οποίες νομοθετεί η κυβέρνηση. Συγχρόνως όμως και οι αλλαγές που συντελούνται στην Κομισιόν διαμορφώνουν ένα ασταθές έδαφος για καίριες αποφάσεις. Ένα είναι βέβαιο: Η μεταμνημονιακή έκθεση, η πρώτη της νέας κυβέρνησης, θα εκπονηθεί από την παλιά σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ίδια αυτή σύνθεση θα παραλάβει και τον προϋπολογισμό του 2020, επίσης τον Οκτώβριο.

Ο Ν. Κοστέλο και ο διάδοχός του

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για το πέρασμα της χώρας στην κανονική δημοσιονομική εποπτεία. Αναφέρθηκε δε σε μια επερχόμενη κανονικότητα, που οδήγησε άλλωστε και στην αποχώρηση του κ. Κοστέλο.

Μία μέρα μετά όμως έγινε γνωστό πως ο Ντέκλαν Κοστέλο αναβαθμίστηκε στη διεύθυνσή του και έτσι θα εποπτεύει τη χώρα μας από λίγο ψηλότερα. Τα καθήκοντα του «υπεύθυνου» για την Ελλάδα θα αναλάβει ο Paul Kutos, σε επίπεδο Head of Unit - που φέρει βαθμό τμηματάρχη, όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες που εποπτεύονται… Επομένως η μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας ασφαλώς δεν παύει, αλλά απλώς διαφοροποιείται.

Ο μακροβιότερος λοιπόν εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας παραδίδει σκυτάλη και οι περισσότεροι έχουν να πουν έναν καλό λόγο, αφού συνέθεσε λύσεις σε πολύ δύσκολες διαπραγματευτικές διαδικασίες, οι οποίες ίσως και να του χάρισαν τη συγκεκριμένη προαγωγή. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Κοστέλο ήταν εδώ επί Σαμαρά, επί Τσίπρα και είχε και τις πρώτες του επαφές με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν

Μια μικρή ολιγωρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μια μικρή ίσως αστάθεια θα πρέπει να θεωρείται γεγονός έως ότου η νέα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλάβει. Αυτό κατέστη φανερό και στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, όπου ο Κλάους Ρέγκλινγκ, γενικός διευθυντής του ESM, επιχείρησε να καλύψει το κενό, ασκώντας κριτική και πραγματοποιώντας επαφές με Έλληνες αξιωματούχους για θέματα που δεν ήταν της άμεσης αρμοδιότητάς του. Είναι γνωστό πως η «σχολή» Σόιμπλε, στην οποία και ο κ. Ρέγκλινγκ ανήκει, επιθυμεί μια Επιτροπή σε ρόλο διπλωμάτη πρεσβευτή και όχι με ουσιαστικά καθήκοντα.

Δεν θεωρείται ωστόσο πιθανόν κάτι τέτοιο ως άποψη να υιοθετηθεί από τη νέα Γερμανίδα πρόεδρο, αφού κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε τον ρόλο της. Έλληνες γνώστες των διαδικασιών στις Βρυξέλλες 

Η χώρα λοιπόν, ανακαλύπτοντας και αυτή τα κενά των Βρυξελλών, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την κατάσταση, με μια ισορροπία η οποία δείχνει να επιτυγχάνεται από τη νέα κυβέρνηση.

Πολλοί διατυπώνουν την ερώτηση αν και κατά πόσον τα νέα μέτρα που εξαγγέλλει και νομοθετεί η κυβέρνηση έχουν τελικώς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Οι θεσμοί δείχνουν ανεκτικοί απέναντι στις ενέργειες της νέας κυβέρνησης και περιμένουν, μιας και πιστεύουν στη φιλοεπενδυτική ταυτότητα της νέας κυβέρνησης.

Όμως στο τέλος της ημέρας οι θεσμοί όπως πάντα πράττουν με μολύβι και χαρτί, θα αξιολογήσουν τα νέα μέτρα και θα καταγράψουν αν είναι σύμφωνα ή όχι με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Σε κάποιους τομείς, όπως η ενέργεια, φαίνεται να απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, καθώς το σχετικό πλάνο της κυβέρνησης αντιμετωπίζει ειδικές δυσκολίες σε ό,τι αφορά τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς.

Ωστόσο την κυβέρνηση πλαισιώνουν αξιωματούχοι που γνωρίζουν σε βάθος τις διαδικασίες στις Βρυξέλλες και μπορούν να δώσουν κατεύθυνση.

πηγή:Ναυτεμπορική 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis