Οικονομία

ΠΟΜΙΔΑ: Πονοκέφαλος η φορολογική δήλωση για ιδιοκτήτες μετά τις μειώσεις ενοικίων λόγω Covid

Ακίνητα

Διενέξεις και εκκρεμότητες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών προκάλεσαν οι μειώσεις ενοικίου λόγω κορωνοϊού σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, που ζητά από τις αρμόδιες αρχές διευκρινίσεις.

«Η μείωση ενοικίων σε πολλές κατηγορίες μισθώσεων ακινήτων κατά το διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020, δημιούργησε πάμπολλες διενέξεις και εκκρεμότητες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών αλλά και του κράτους, και εν τέλει πλήρη αβεβαιότητα ως προς τα ποσά ενοικίων που πρέπει να δηλωθούν από τους εκμισθωτές των ακινήτων αυτών στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος έτους 2020, οι οποίες πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ώστε να ακολουθήσει απρόσκοπτα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2020», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στους αρμόδιους υπουργούς και Αρχές.

Τι ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις και οι λύσεις που πρέπει να δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για το διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020, ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης να γνωρίζει τι δικαιούται να εισπράξει, από ποιον, καθώς και τι πρέπει να δηλώσει, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ είναι οι εξής:

Άνοιγμα πλατφόρμας: Προέχει να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID και διορθώσεων κάθε είδους λαθών και παραλείψεων έτους 2020, με ένδειξη πλέον σε κάθε δήλωση COVID του αν δικαιούται πράγματι μείωση ο κάθε ενοικιαστής κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου.
Επίλυση εκκρεμοτήτων: Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών έτους 2020, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών και να επανέλθει η εικόνα εκκαθαρίσεων στην εφαρμογή δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων/ενημέρωση για δηλώσεις COVID.
Ρητή αναγραφή στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ ότι «ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος.» και ότι «ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολοκλήρου του μισθώματος», ώστε να τερματιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής τους, να εισπραχθούν και να δηλωθούν τα μισθώματα αυτά του 2020 στο Ε2 των ιδιοκτητών.

Τι γίνεται με τις δηλώσεις που απορρίφθηκαν

Σε όλες τις περιπτώσεις δηλώσεων COVID που απορρίφθηκαν: Να δηλωθούν τα πράγματι εισπραχθέντα. Ο φετινός βραχνάς των φοροτεχνικών αφορά τον τρόπο δήλωσης των ενοικίων του έτους 2020 για δύο περιπτώσεις ιδιοκτητών:

Εκείνων που έχουν απορριφθεί οι δηλώσεις τους COVID λόγω λαθών ή εκείνων που εκ παραδρομής δεν έκαναν δήλωση COVID.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες που έχουν λάβει εκκαθαρίσεις δηλώσεων COVID με απόρριψη, λόγω του ότι ο μισθωτής τους δεν ήταν πληττόμενος, θα πρέπει να δηλώσουν τα ενοίκιά τους στο σύνολό τους και να διεκδικήσουν εν συνεχεία τα οφειλόμενα.

Δεν έχει ανοίξει η εφαρμογή για τις δηλώσεις Μαρτίου-Οκτωβρίου
 

«Επειδή όμως μέχρι σήμερα, παρά τα συνεχή αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, δεν έχει ανοίξει η εφαρμογή για δηλώσεις COVID Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις, και οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν πώς θα κάνουν τις δηλώσεις τους, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες να δηλώσουν μόνον τα ενοίκια που πράγματι εισέπραξαν κατά το έτος 2020, και για διασφάλισή τους σε πιθανό έλεγχο, να κρατήσουν τις εκκαθαρίσεις του έτους 2020 και τις τραπεζικές καταθέσεις πληρωμής των ενοικίων, χωρίς να εμπλακούν σε κοινοποιήσεις εξωδίκων, υποβολή αγωγών κ.λπ.», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

ειδησεις σημερα

Χρέη και πανδημία: Κλειδώνει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση σε 60 δόσεις

Κατώτατος μισθός: Τέλη Ιουλίου αποφασίζει η κυβέρνηση

Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης στο Ecofin - Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας

Οικονομία

Την Παρασκευή η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους καλλιτέχνες

αποζημίωση

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα πληρωθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 17,7 εκατ. ευρώ για συνολικά 33.547 πληρωμές δικαιούχων για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2021 καθώς και για προηγούμενους μήνες του 2020 και του 2021 (υπόλοιπα), σε συνέχεια υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Σε απόγνωση οι καλλιτέχνες - Αλλάζουν... νομό κι επάγγελμα για να ζήσουν

Υπουργείο Εργασίας: Νέες υπηρεσίες στον τετραψήφιο αριθμό 1555

Κοινωνική ασφάλιση: Οι 6 αλλαγές που ετοιμάζονται

ESPA BANNER