Οικονομία

Ποια εισοδήματα απαλλάσσονται από εισφορά αλληλεγγύης και το 2022

ευρώ χρήματα

Διπλά ωφελημένοι θα βγουν ιδιωτικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, από την αναστολή του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που έχει προβλεφθεί και θα ισχύσει εφέτος.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  Θεόδωρος Σκυλακάκης, η αναστολή της εισφοράς δεν θα ισχύσει μόνον για το 2021. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μην επιβληθεί η εισφορά ούτε 2022. Δηλαδή το όφελος διπλασιάζεται για σχεδόν όλους τους πληττόμενους της κρίσης οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

Προς το παρόν, για το 2022 ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν συμπεριλαμβάνει  -κατ’αρχήν- τα εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς που καταβάλλονται από το δημόσιο, διότι είναι εισοδήματα που δεν περικόπηκαν αλλά κατεβλήθησαν στο ακέραιο παρά την πανδημία. Ωστόσο η εξαίρεση τελεί υπό εξέταση, καθώς ήδη εξαιρέθηκαν και το 2021 από την αναστολή.

Η  αναστολή επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης όμως κατά επιπλέον ένα χρόνο, για το 2022, θέτει ουσιαστικά υπό κρίση και την πλήρη αναστολή ή και οριστική κατάργησή της για το 2023. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται σε ένα χρόνο, όταν ξεκαθαρίσει εάν και σε ποιο ύψος θα τεθούν ξανά δημοσιονομικοί κανόνες και στόχοι, για τα πλεονάσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μέχρι τότε πάντως, με βάση τα νέα δεδομένα, θα εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εξής εισοδήματα:

1. Τα εισοδήματα από μισθούς του 2022, εφόσον καταβάλλονται από τον ιδιωτικό τομέα. Καμία παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα γίνεται από 1.1.2022 στους μισθούς από 860 ευρώ καθαρά και άνω το μήνα. Υπό εξέταση , όπως αναφέρθηκε, τελεί αν θα συνεχίσει να επιβάλλεται η εισφορά στα εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα. Θα χάνουν την απαλλαγή πάντως, όπως όλα δείχνουν, όσοι φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια, εφόσον αυτά ξεπερνούν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

2.  Τα λοιπά εισοδήματα  του 2021, δηλαδή  κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδήματα από  ενοίκια, μερίσματα, τόκους,  και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.  Αυτά τα εισοδήματα θα δηλωθούν το 2022 και στο εκκαθαριστικό φόρου δεν θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης. Η απαλλαγή αυτή ισχύει, ασχέτως εάν ο φορολογούμενος εισπράττει άλλα εισοδήματα ως συνταξιούχος ή αν εργάζεται στο δημόσιο. Αν δηλαδή οι μισθοί και συντάξεις από το δημόσιο δεν υπερβαίνουν συνολικά τις 12.000 ευρώ το χρόνο, τότε συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πληρώσουν καθόλου  εισφορά αλληλεγγύης. Και αυτό διότι η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό ετήσιο εισόδημα, μαζί με τα τυχόν ενοίκια ή τόκους, μερίσματα και λοιπά εισοδήματα από κεφάλαιο ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Άρα, και αν δεν μηδενίζεται, σε πολλές περιπτώσεις η εισφορά μειώνεται δραστικά για του υπόχρεους.

Περισσότερες ειδήσεις:

Κρήτη - Kορωνοϊός: 50 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 27χρονο

Ηράκλειο: Ανησυχούν για τα κρούσματα κορωνοϊού στα χωριά

Οικονομία

Επιταγές: Αναστολή 60 ημερών και για τις επιταγές Μαΐου

Επιταγές

Παρατείνονται κατά επιπλέον 60 ημέρες οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης, πληρωμής και καταχώρισης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς επιταγών και λοιπών αξιογράφων, από πληττόμενες επιχειρήσεις και για τον Μάιο. Αντίστοιχα, παρατείνεται έως την 30η.9.2021 η προθεσμία εξόφλησης των βεβαιωμένων οφειλών των ληπτών των επιταγών.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους κ.κ. Σταϊκούρα και Σκυλακάκη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής :

· Αναστέλλονται από την 1η.5.2021 έως και την 31η.5.2021 (βάσει ΚΑΔ) οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων από την ημερομηνία που αναγράφεται σε κάθε αξιόγραφο κατά εξήντα (60) ημέρες.

· Παρατείνεται έως 31.8.2021 η προθεσμία της 30ης Απριλίου 2021 για την εξόφληση των αξιογράφων των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, τις οποίες οφείλουν από την προηγούμενη τουριστική περίοδο, κατά την οποία δεν δραστηριοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου.

· Παρατείνεται έως 31.8.2021 η δυνατότητα εξόφλησης αξιογράφων με ημερομηνίες εμφάνισης, λήξης και πληρωμής από 22.8.2020 έως 31.10.2020 από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και επί των οποίων βεβαιώθηκε αδυναμία πληρωμής από 1η Νοεμβρίου 2020, ώστε να μην καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς.

Παράλληλα ρυθμίζεται και το ενδεχόμενο ο υπόχρεος, παρά τις ανωτέρω αναστολές, να χορηγήσει αν θέλει εντολή πληρωμής του αξιογράφου προς τα πιστωτικά ιδρύματα της ή να συμφωνήσει με τον δικαιούχο την απευθείας πληρωμή του αξιογράφου, στην αρχικά αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

ειδησεις σημερα 

ΚΥΑ: Πότε θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα σε εργαζόμενους με αναστολή

Λοβέρδος: Να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία για την υπόθεση Βαλυράκη

Κρήτη: Θρίλερ με εκταφή νεκρής - Εισαγγελική έρευνα σε γηροκομείο