Οικονομία

Παπαδημητρίου: Εφικτός και ίσως μετριοπαθής στόχος το 1,6% ανάπτυξη

Δήμος Παπαδημητρίου

Η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης με αποτέλεσμα ο φετινός στόχος ανάπτυξης του 1,6% να είναι εφικτός. Ενδεχομένως δε να αποδειχθεί και μετριοπαθής, καθώς τα πιο πρόσφατα στοιχεία μαρτυρούν την ενίσχυση και τη διάχυση της οικονομικής επέκτασης. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
 
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι στόχος δεν είναι η αύξηση του ΑΕΠ με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά στην αύξηση αυτή να συμμετέχει όλη η κοινωνία, και στη συνέχεια είπε ότι επιδίωξη είναι η περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ «γιατί η γιγάντια οικονομία μπορεί να δώσει ώθηση στο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».
 
Επίσης ο υπουργός σημείωσε ότι το οικονομικό ‭ άνοιγμα και η διευρυμένη ‭ συνεργασία ‭ έχουν σαν αποτέλεσμα ‭ τελευταία να ‬ έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από τις ‬ΗΠΑ ‭ προς την Ελλάδα όπως η συμφωνία με το Calamos ‭ ‬Group ‭ για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της Philip Morris International για την παραγωγή του ‬iQOS,‭ ‬
  Επίσης, οι ‬Anchorage ‭ ‬Capital ‭ ‬Group ‭ ‬LLC ‭ ‬και‭ ‬ Mount ‭ ‬Kellett ‭ ‬Capital ‭ ‬Management ‭ ‬LP ‭ πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες ‬ ‭ της ‬ ‭ εταιρείας Wind‭ ‬Telecom ‭ ανακοίνωσαν ‬ ‭ ένα ‬ ‭ νέο ‬ ‭ ‬4ετές‭ ‭ επενδυτικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.
 
Παρομοίως, οι εταιρίες Cheniere Energy και Inc.-Gaslog Ltd δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη δημιουργία Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Η Gaslog Ltd έχει ήδη επενδύσει στην Gastrade, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία τού ‬ ‭ τερματικού σταθμού LNG‭ ‬ ‭ στην Αλεξανδρούπολη έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος (PCI) με προϋπολογισμένο επενδυτικό κόστος 370 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συνδέεται με τους αγωγούς αερίου IGB και TAP.
 
Και οι δύο εταιρείες διερευνούν τις επενδυτικές τους επιλογές με την τερματική εγκατάσταση και τον παρακείμενο λιμένα της Αλεξανδρούπολης που θα επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις.
 
Επίσης, η εταιρεία Onex‭ ‬ Shipyards ‭ βρίσκεται στη διαδικασία για την απόκτηση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου. Η ‬ ‭ εταιρεία εξέφρασε ένα ώριμο ενδιαφέρον και ένα επενδυτικό σχέδιο για την απόκτηση των ναυπηγείων στη ‬ Σύρο.
 
Τέλος, η Hines πρόσφατα εξαγόρασε το Athens Ledra Hotel ενώ ο Όμιλος Wyndham Hotel επένδυσε στο κτίριο που ανήκει στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το οποίο στέγαζε στο παρελθόν τα Ξενοδοχειακά Συγκροτήματα της Αθήνας, το Mare Nostrum Hotel Club Thalasso και τα κενοδοχεία Ακουμαρίνα.
 
Τέλος τα αμερικανικά ‬‭ ‬funds‭ Blackrock,‭ Blackstone, Fortress NC Capital, York Capital ‭ κ.ά.‭ έχουν σημαντική παρουσία στη Ελλάδα.
 
Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα χρόνια της κρίσης και οι αναποτελεσματικές απόπειρες εξόδου από αυτήν, πέρα από τις αυταπάτες, ανέδειξαν τις διαχρονικές παθογένειες της οικονομίας. Χρειαζόμαστε αλλαγή παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, με έμφαση στην εφαρμογή καινοτόμων και νέων τεχνολογιών, αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής και με ενίσχυση της εξωστρέφειας. Για να υπάρξουν επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας απαιτούνται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική και θα στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές. Καλώ λοιπόν τις υπεύθυνες πολιτικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο κοινωνίας και την επίτευξη της ελάχιστης συναίνεσης του πολιτικού συστήματος ώστε να απενοχοποιηθεί και υποστηριχθεί το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο».

Οικονομία

Φορολοταρία: Πραγματοποιήθηκε η 56η κλήρωση για συναλλαγές Αυγούστου

φορολοταρια

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ η 56η δημόσια κλήρωση για συναλλαγές Αυγούστου 2021 διεξήχθη σήμερα Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 στις 12:30.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης της φορολοταρίας μέσα από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Φορολοταρία: Αναμορφώνεται και θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ - Τι αλλάζει, ποιοι ευνοούνται

Μεγάλες αλλαγές φέρνει η κυβέρνηση στην φορολοταρία, προκειμένου να ευνοήσει αυτούς οι οποίοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα και μεγάλες οικογενειακές ανάγκες.

Έχουν αλλάζει λοιπόν,  οι συνθήκες κάτω από τις οποιες θα πραγματοποιείται η φορολοταρία, στην οποία σήμερα σε κάθε κλήρωση 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ έκαστος, με συνολικό κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με το νέο σύστημα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν κατά την εξειδικευση των μέτρων ενίσχυσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα, θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

Τα βραβεία θα κλιμακώνονται κάθε μήνα και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ.

Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΦΚΑ: Μαζικές συμβάσεις για το τέλος των εκκρεμών συντάξεων

Ακίνητα: Η περιουσία των Ελλήνων σε αριθμούς

 

ESPA BANNER