Οικονομία

Πάνω από 10 δισ. οι απώλειες στον κλάδο του εμπορίου

λιανεμπόριο

Ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Ζαΐρης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στο εμπόριο.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζαΐρης, το λιανεμπόριο καταγράφει εξαιρετικά μεγάλες απώλειες, με την ελληνική αγορά να έχει χάσει το 25% του τζίρου της, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο -11,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου.

«Αυτό σημαίνει απώλεια 12 δισ. ευρώ περίπου, ως αποτέλεσμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των περιοριστικών μέτρων, καθώς ο κόσμος οδηγήθηκε στην αποταμίευση λόγω και της ανασφάλειας για μείωση του εισοδήματός του» πρόσθεσε ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ.

Μάλιστα, ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης οι απώλειες φτάνουν στο -50%, ενώ στα ηλεκτρικά είδη και έπιπλα οι ζημιές έφτασαν το -44%. «Πέρυσι ο κλάδος του λιανεμπορίου είχε τζίρο περίπου 45 δισ. ευρώ, ενώ φέτος οι απώλειες υπολογίζονται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Ζαΐρης, συμπληρώνοντας ότι η κρίση πλήττει δυσανάλογα κάποιους τομείς της αγοράς.

Ο Αντώνης Ζαΐρης αναφέρθηκε και στις εκπτώσεις, που ξεκινούν στις 13 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Αυγούστου. «Εκεί οι καταναλωτές θα δουν ποικιλία προϊόντων και μεγάλη δυνατότητα επιλογών και προσφορών» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως χρειάζεται χρόνος για να επιστρέψει και η αγορά σε μια κανονικότητα.

«Παρά τις δύσκολες καταστάσεις, βλέπουμε ότι οι καταναλωτές δειλά – δειλά ανταποκρίνονται και επιστρέφουν για να κάνουν αγορές» κατέληξε.

Κόσμος

Πάνω από 1.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Γαλλία

Γαλλία

Η Γαλλία ανακοίνωσε 1.695 νέα κρούσματα COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες (με το σύνολο να ανέρχεται πλέον στα 194.029).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 30 Μαΐου, όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε 24ωρη βάση ήταν 1.828, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Σε μια ανακοίνωση, το υπουργείο επισήμανε επίσης πως ο αριθμός των ασθενών νέου κορονοϊού στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία της Γαλλίας μειώθηκε κατά 4, στους 384, έπειτα από αύξηση επί δύο συνεχόμενες ημέρες.