Οικονομία

Οριακές απώλειες για τον χρυσό

χρυσος

Με οριακή πτώση έκλεισε σήμερα ο χρυσός, καθώς η υποχώρηση των πολιτικών ανησυχιών απομάκρυνε τους επενδυτές από την ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι επιβίωσε χθες της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει εις βάρος της το Εργατικό κόμμα, στον απόηχο της συντριπτικής ήττας που υπέστη προχθές για τη συμφωνία για το Brexit.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε σήμερα με πτώση 0,1% ή 1,50 δολ. στα 1.292,30 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν οριακά στις 96,1 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,139 δολ.

Το ευρώ είχε διολισθήσει νωρίτερα σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στον απόηχο απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε περαιτέρω πτώση τον Δεκέμβριο του 2018, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 1,6%, από 1,9% τον Νοέμβριο του 2018.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις στον χρυσό προσέφεραν και τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσδοκίες για μια συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης από την Fed.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα απροσδόκητη πτώση, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Συγκεκριμένα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 3.000 την εβδομάδα έως την 12η Ιανουαρίου 2019, στις 213.000.

«Η τιμή του χρυσού φαίνεται ότι έχει κολλήσει στη λάσπη παρά τα αρνητικά νέα που έρχονται από τον κόσμο», σχολιάζει ο αναλυτής στην Dillon Gage Metals, Walter Pehowich, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο χρυσός παραμένει εντός του εύρους των 1.285 με 1.295 δολ. ανά ουγγιά.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για την ώρα, οι επενδυτές χρυσού περιμένουν υπομονετικά ορισμένα νέα που θα φέρουν την τιμή του σε νέα επίπεδα αντίστασης στα 1.303 δολ. ανά ουγγιά», ενώ επεσήμανε ότι η μερική αναστολή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης και οι φόβοι σχετικά με την ενδεχόμενη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν επίσης παράγοντες στήριξης για τον χρυσό.

Οικονομία

Ελληνικά ομόλογα: Αποδόσεις 39% τα τελευταία δύο έτη και 120% την τελευταία πενταετία

Ράλι στα ομόλογα

Η νέα «ψήφος εμπιστοσύνης» προς την ελληνική οικονομία και η «αγάπη» των διεθνών επενδυτών για τους κρατικούς ελληνικούς τίτλους αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Την περασμένη εβδομάδα το spread των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας έναντι εκείνων της Γερμανίας μειώθηκε για λίγο κάτω από 100 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2008.

Τα ελληνικά ομόλογα, που κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, εμφάνιζαν αποδόσεις ακόμα και 33% στη 10ετία, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πλέον, η μεταβλητότητά τους έχει πέσει από το 69% που ήταν το 2015 στο 3,8%, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα του παγκόσμιου μέσου όρου και πολύ κοντά στα αμερικανικά ομόλογα, που θεωρούνται τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν το χαμηλότερο ρίσκο και τις υψηλότερες αποδόσεις από όλους τους κρατικούς τίτλους παγκοσμίως.

Στο επίπεδο των συνολικών αποδόσεων, οι ελληνικοί τίτλοι έδωσαν στους επενδυτές 120% τα τελευταία πέντε χρόνια, την ώρα που τα ευρωπαϊκά ομόλογα έδωσαν 19%, τα αμερικανικά 13%, τα ασιατικά 8% και τα παγκόσμια 13%, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα ελληνικά ομόλογα δίνουν συνολικές αποδόσεις 39%.

Το τρέχον περιβάλλον είναι άκρως ευνοϊκό για τα ομόλογα. Οι γενναίες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής διεθνώς, και ειδικά της ΕΚΤ είναι απόλυτα ευνοϊκή για τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ΕΚΤ-ΤτΕ βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δισ. από το σύνολο των περίπου 62 δισ. που είναι διαπραγματεύσιμα.

Όμως, ακόμη και χωρίς την στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν υπάρξουν αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με τη μορφή του περιορισμού των αγορών μέσω PEPP ή μια αρκετά μακρινή αύξηση επιτοκίων, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορέσουν να σταθούν αξιοπρεπώς.

Η Standard & Poors, αλλά και κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι διαβεβαιώνουν σε εκθέσεις τους ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει και χωρίς να αγοράζει τα ομόλογά της η ΕΚΤ.

Μάλιστα στο πολύ μακρινό σενάριο της αύξησης των επιτοκίων, τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να ευνοηθούν, αφού οι επενδυτές θα στραφούν σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι (όσο και εάν ξαφνιάζει μία τέτοια εκτίμηση) λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του χρέους.

Περίπου 60% του χρέους κατέχεται από τον λεγόμενο "επίσημο τομέα" και δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων και δεν μπορεί να αγοραστεί από την ΕΚΤ. Από το σύνολο του χρέους των περίπου 350 δισ. ευρώ, μόνο ένα ποσοστό περίπου 5% αναχρηματοδοτείται από το 2019 με τις εκδόσεις ομολόγων, ενώ υπάρχει ζήτηση για ελληνικούς τίτλους που δεν μπορεί να καλυφθεί.

Μέχρι και τις αρχές του 2023 η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει την ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα, οπότε μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος, που εκπονήθηκε λόγω της πανδημίας, θα μπορεί να ενταχθεί και επισήμως στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με τους όρους που θα ισχύσουν εκείνη την περίοδο.

Όμως ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομόλογων είναι εντυπωσιακές, το Χ.Α., παρά την άνοδο του σε υψηλά 17 μηνών, υπολείπεται σημαντικά από την πορεία των ελληνικών ομολόγων. Μία δυσαρμονία που αργά η γρήγορα, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, θα πρέπει να αποκατασταθεί τουλάχιστον έως έναν βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτρα στήριξης για τουρισμό: Παράταση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΑΑΔΕ: “Σαφάρι” ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

Ακατάσχετος λογαριασμός: Το νέο έτος η αύξησή του