Οικονομία

Οικονόμου: Δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη η ακρίβεια – Πώς θα αντιμετωπιστεί

ελλάδα ακρίβεια

Θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση για τον τομέα της ενέργειας όσον αφορά στις τιμές στην ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπως γνωστοποίησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση ποια μέτρα έχει επιλέξει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για το νέο κύμα ακρίβειας που έρχεται στα προϊόντα και τι απαντά στα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση είναι θεατής αυτής της κατάστασης και της ακρίβειας της αγοράς, απάντησε τα εξής:
Ο σωστός προσδιορισμός του προβλήματος είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική αντιμετώπιση. Τι έχουμε εδώ; Έχουμε κάποιες αυξητικές τιμές των αγαθών παγκοσμίως.

Αυτό αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια δυσάρεστη εξέλιξη αλλά μια αναμενόμενη εξέλιξη” και εξήγησε ότι είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη επειδή η αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο στο καθαρά υγειονομικό σκέλος όσο και στο κοινωνικό σκέλος απαίτησε και οδήγησε στην εκτύπωση χρήματος από τις τράπεζες παγκοσμίως. Αυτό λοιπόν ήταν αναμενόμενο ότι θα δημιουργήσει κύματα ανατιμήσεων.

Είναι αναμενόμενο ότι τώρα που βγαίνουμε από τον κύκλο της πανδημίας η ζήτηση να αυξάνεται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ότι η προσφορά. Δεν αυξάνονται με τον ίδιο τρόπο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι υγειονομικοί περιορισμοί περιορίζουν ακόμα και την προσφορά στο να φτάσει τα επίπεδα και να ικανοποιήσει τη ζήτηση .Όλα αυτά δημιουργούν τις συνθήκες ανατιμήσεων που δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο φαινόμενο”.
Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι “η κυβέρνηση παρακολουθεί και ανησυχεί και νοιαζόμαστε για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ανατιμήσεις στα νοικοκυριά, στην οικιακή οικονομία, τις επιχειρήσεις, στην τσέπη της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα.

Από εκεί και πέρα με τις πολιτικές που εφαρμόσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε και από εδώ και στο εξής, ο στόχος μας είναι να είναι έτσι θωρακισμένη η ελληνική οικονομία ούτως ώστε αυτή τη μεταβατική περίοδο οι ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη της Ελληνίδας και του Έλληνα και του νοικοκυριού της χώρας”.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση στήριξε την ελληνική οικονομία.

“Αποτέλεσμα αυτής της στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι να έχουμε πτώση στην ανεργία, είναι να έχουμε μεγάλη αύξηση των καταθέσεων από νοικοκυριά, κάθε κατηγορίας νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην τράπεζα .Εφαρμόσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτικές και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να αυξηθεί έμμεσα το εισόδημα, να είναι περισσότερα τα χρήματα που μένουν στο τέλος κάθε μήνα, στην τσέπη κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα”.

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις

Μεταξύ άλλων ανέφερε ‘ότι ” η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς. Η γρήγορη ανάπτυξη, η επιστροφή σε ανάπτυξη, η έξοδος από την ύφεση δημιουργεί ταυτόχρονα κύμα ανατιμήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού.

Από την άλλη πλευρά εκείνο που επίσης θα κάνει η κυβέρνηση είναι να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της και που δημιούργησε κατά αυτήν την περίοδο θητεία: εργαλεία εποπτείας της αγοράς έτσι ώστε να μην εργαλειοποιηθεί αυτή η τάση η παγκόσμια που υπάρχει και αποκτήσουν οι όποιες ανατιμήσεις μόνιμο χαρακτήρα”.

“Είναι άλλο πράγμα να υποστούμε και εμείς τις συνέπειες αυτού του κύματος που έρχεται από έξω και με βάση τις πολιτικές τις ευρύτερες που έχουμε, ενίσχυση του εισοδήματος, παραπάνω θέσεις απασχόλησης για να μπορέσει ο Έλληνας να το αντιμετωπίσει καλύτερο .

Είναι άλλο πράγμα να βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εκεί η ελληνική Πολιτεία έχει τα θεσμικά εργαλεία να ασκήσει όλα τα μέτρα και τα μέσα που μπορεί προκειμένου να μην παρατηρηθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Από την άλλη πλευρά σε ό,τι αφορά ειδικότερες κατηγορίες όπως για παράδειγμα η κατηγορία της ενέργειας, η αύξηση των τιμών παγκοσμίως συνδέεται και με τις υποχρεώσεις προσαρμογής στην ανάγκη αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση, ο ίδιος Πρωθυπουργός γνωρίζει καλά και παρακολουθεί πολύ στενά το φαινόμενο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις ειδικά για αυτήν την κατηγορία στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Προφανώς και το παρακολουθούμε , προφανώς και μας ανησυχεί.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας , η πολιτική άμεσης και έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος, οι θέσεις απασχόλησης , η σωστή εποπτεία της αγοράς είναι τα μέτρα που ανθεκτικά και με διάρκεια θα μπορέσουν να μας οδηγήσουν στο να περάσουμε με ασφάλεια αυτή τη μεταβατική περίοδο”, διευκρίνισε.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει σκέψη για μείωση ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι “έχουμε ήδη προβεί σε μειώσεις ΦΠΑ σε αρκετές κατηγορίες οι οποίες θα παραμείνουν και το επόμενο διάστημα. Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη συνολικά ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για τα θέματα αυτά”.

Οι 3 βασικοί πυλώνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Στην ερώτηση γιατί όταν είχαμε την πανδημία μείωσαν την παραγωγή οι επιχειρήσεις και κράτησαν σταθερές τις τιμές και δεν τις μείωσαν και για τα εργαλεία που έχει το κράτος για να αντιμετωπίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι “δεν μιλάμε για την ελληνική αγορά, μιλάμε για την παγκόσμια αγορά. Η κυβέρνηση μας μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, δεν μπορεί να ρυθμίσει τη λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς ,νομίζω σε αυτό συμφωνούμε όλοι”.

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι “τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες αντίδρασης – αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής για όσο διαρκέσει:
“-Πρώτα, από όλα η συνέχισh μιας πολιτικής η οποία και το προηγούμενο διάστημα αλλά και από εδώ και πέρα ενισχύει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών. Μιας πολιτικής που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, προκειμένου περισσότερος κόσμος να βρίσκει δουλειά και να έχει εισόδημα γιατί και αυτό είναι πολύ βασικό.
– Δεύτερον, μια πολιτική-εποπτείας της αγοράς έτσι ώστε όσοι επιχειρήσουν να εργαλειοποιήσουν την κατάσταση ή να της προσδώσουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά από αυτά που φαντάζεται κανείς ότι θα έχει, είτε με τακτικές αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, είτε με πρακτικές αισχροκέρδειας να μην βρουν χώρο προκειμένου να εφαρμόσουν αυτού του είδους τις λογικές. Έχουμε θεσμικά εργαλεία πολλά από τα οποία δημιουργήσαμε και κατά την διάρκεια της τελευταίας διετίας.
-Και τρίτον σε τομείς όπως αυτός της ενέργειας που αφορά και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που είναι πιο σύνθετο ως προς τα χαρακτηριστικά του το θέμα. Θα υπάρξουν και ανακοινώσεις στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης”.

 

Διαβάστε επίσης:

Οικονομικό Επιμελητήριο: Να είναι προαιρετικά για φέτος τα ηλεκτρονικά βιβλία

Υπουργείο Εργασίας: Οι πληρωμές για την περίοδο 6-10 Σεπτεμβρίου

Οικονομία

«Εξοικονομώ» 2021: Ξεκινά νέος κύκλος - Τι καλύπτει το πρόγραμμα και ποιους αφορά

εξοικονομώ

Χωρίς το άγχος της χρονικής προτεραιότητας, με σειρά αλλαγών και με ειδική μέριμνα για τα φτωχά νοικοκυριά  δρομολογείται το νέο «Εξοικονομώ», το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης και ταυτόχρονα σε όλη την Επικράτεια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση στόχος είναι να κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 40%-75% και η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ επιδιώκεται η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

H έναρξη υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», από ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ακινήτων που επιθυμούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους αναμένεται, κατά πληροφορίες, στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα αφορά σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα, ενώ σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αλλά και όσοι έχουν δωρεάν παραχώρηση.

Τα κριτήρια επιλογής είναι: Εξοικονόμηση ενέργειας (50%), εισόδημα (14%), μονογονεϊκές 7%, πολύτεκνοι – ΑΜΕΑ (7%), περιοχή (7%) κτλ.

Ειδικά για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, έχει προβλεφθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός που θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Για φυσικά πρόσωπα με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και για νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 75%.

Οι 12+1 αλλαγές στο νέο πρόγραμμα

Οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ» σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα συνοψίζονται ως εξής:

Καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων.

Δημιουργείται νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Επιτυγχάνεται υπέρβαση κατά 108% του ετήσιου στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών όταν το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί σε προηγούμενα προγράμματα είναι περί τα 40.000 νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα εστιάζει στα πιο ενεργοβόρα κτίρια και στις Περιφέρειες με περισσότερο κρύο τον χειμώνα.

Επανακαθορίζονται τα ποσοστά επιδοτήσεων με γνώμονα την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ανά Kwh, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Με στόχο την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.

Αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία (1) αίτηση.

Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.

Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τουρκική προκλητικότητα: Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Ανθρωποφάγους και Μακρονήσι

Φώφη Γεννηματά: Ανθοδέσμη και λουλούδια στο έδρανο που καθόταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Δήμος Μαλεβιζίου: Διακοπή νερού λόγω βλάβης - Ποιες περιοχές θα ξεμείνουν

ESPA BANNER