Οικονομία

Ανατιμήσεις: Μέτρα ανακούφισης ευάλωτων ομάδων

σούπερ μάρκετ

Θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πολιτών -ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων- από τις εισαγόμενες αυξήσεις υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στη «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα σημειώνει πως ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρεται και στο θέμα των φοροελαφρύνσεων. Όσον αφορά την πανδημία, ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζει πως «εάν χρειαστεί να πάμε και σε περαιτέρω υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, θα πάμε». Παράλληλα σημειώνει ότι «αν επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, θα υπάρξουν ασφαλώς περιορισμοί που αφορούν τους ανεμβολίαστους. Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα».

«Συναγερμός» έχει σημάνει για ένα επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το διεθνές ράλι αυξήσεων φαίνεται πως φτάνει και στην ελληνική αγορά. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, ώστε να απορροφηθούν οι «κραδασμοί» από τις διεθνείς εξελίξεις και να μην επιβαρυνθεί το… καλάθι της νοικοκυράς;

«Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση παρακολουθεί από την αρχή την εξέλιξη αυτού του φαινομένου. Κατά τη διάρκεια του θέρους είχαμε διαδοχικές συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,25% για να καταλάβουμε καλά τη χρονική της διάρκεια και την επίπτωση στην οικονομία μας. Θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, από τις εισαγόμενες αυτές αυξήσεις. Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που έχει ήδη ξεκινήσει το 2021 δυστυχώς έχει παρεπόμενο και πληθωριστικές πιέσεις».

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου θα ξεδιπλωθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Βλέποντας τα μηνύματα από το  πεδίο της οικονομίας, μπορεί να αυξηθεί το πακέτο των φοροελαφρύνσεων;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την εξουσία, προχωρά σταθερά σε διαρκή μείωση των φόρων, είτε του τέλους επιτηδεύματος, είτε του φόρου αλληλεγγύης, είτε του ΕΝΦΙΑ, είτε του φόρου εισοδήματος, είτε του ΦΠΑ. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση θα ακολουθήσουμε και τώρα και όσο το αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης είναι πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο θα υπάρχει για φοροελαφρύνσεις».

Η κυβέρνηση έχει κλείσει οποιαδήποτε  συζήτηση για ένα νέο καθολικό lockdown, εστιάζοντας στην επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών. Ωστόσο, σε περίπτωση που αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, σε ποιες ομάδες θα μπορούσε να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός;

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς και τους εργαζομένους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες απέδωσε. Μέσα σε έναν μήνα είχαμε ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών και στις δύο αυτές κατηγορίες. Μπορεί μεν να υπήρξαν φασαρίες και αντιδράσεις, αλλά τελικά οι περισσότεροι πήγαν και εμβολιάστηκαν. Αυτό φαίνεται ότι λειτουργεί. Είμαστε πάντα σε συνομιλία με τους ειδικούς και παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εάν χρειαστεί να πάμε και σε περαιτέρω υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, θα πάμε».

Υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής του click away στα εμπορικά καταστήματα για τους ανεμβολίαστους αν επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες;

«Αν επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, θα υπάρξουν ασφαλώς περιορισμοί που αφορούν τους ανεμβολίαστους. Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Έκαναν το καθήκον τους. Προστάτευσαν τον εαυτό τους και την κοινωνία. Δεν θα υπάρξει γι’ αυτούς κανένα μέτρο περιορισμού. Οι ανεμβολίαστοι έχουν επιλέξει να κινδυνεύουν αυτοί και οι διπλανοί τους, άρα ασφαλώς εκεί -ανάλογα με τις εξελίξεις της επιδημίας- μπορεί να ληφθούν μέτρα. Τώρα, το ποια μέτρα θα είναι αυτά και σε ποιους κλάδους, είναι πρόωρο να το πούμε. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα απ’ όλα αυτά και η αντιμετώπιση της επιδημίας θα πάει καλά».

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών. Σε ποιους βασικούς «πυλώνες» βασίζεται το νέο πλαίσιο;

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις στρατηγικές επενδύσεις αποτελεί το απαύγασμα της εμπειρίας των δύο χρόνων της θητείας μας, όπου εντοπίσαμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στις διαδικασίες για την υλοποίηση έργων στις στρατηγικές επενδύσεις. Μας ενδιαφέρει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία στο ελάχιστο, να βοηθήσουμε τον επενδυτή να κάνει τη δουλειά του ευκολότερα, γρηγορότερα και με διαφάνεια. Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου και ήδη από τις πρώτες αντιδράσεις της αγοράς φαίνεται ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς τα σχόλια είναι διθυραμβικά».
 

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 100-120 δόσεις και για τις 36-72 δόσεις

Εφορία: Επαναξιολογούνται όλοι οι οφειλέτες

Οικονομία

ΕΦΚΑ: Πριμ έως €7.800 ετησίως για τους... αποδοτικούς υπαλλήλους

σύνταξη

Πολλαπλάσιο πριμ που μπορεί να φτάσει και τα 7.800 ευρώ ετησίως θα λαμβάνουν οι άριστοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ οι οποίοι επιφορτίζονται τόσο με την ταχύτερη έκδοση των εκκρεμών συντάξεων όσο και με την διεκπεραίωση υποθέσεων μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1555.

Το νέο σύστημα καταβολής πριμ που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους (συντελεστές βαρύτητας) που θα τίθενται ανά Γενική Διεύθυνση. Θα είναι δικαιότερο και αναλογικότερο καθώς θα διευρυνθούν οι κλίμακες και θα ανταμείβονται χωρίς «κόφτη» τόσο οι άριστοι όσο και οι απλώς επιμελείς καθώς και εκείνοι που έδειξαν να προσπαθούν περισσότερο.

Σήμερα ο στόχος που έχει τεθεί είναι η έκδοση τριών συντάξεων ημερησίως, δηλαδή έως 60 μηνιαίως. Το μπόνους μπορεί να φθάσει και τα 480 ευρώ μηνιαίως ανά υπάλληλο ο οποίος όμως δεν ανταμείβεται αν εκδώσει περισσότερες συντάξεις καθώς ισχύει πλαφόν στην έξτρα αμοιβή.

Με το νέο σύστημα, πριμ έστω και μικρότερο θα λαμβάνει και ο υπάλληλος που κατάφερε να εκδώσει 20- 30 συντάξεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν ο εν λόγω υπάλληλος παίρνει ως πριμ 100 ευρώ, αν αυξήσει την αποδοτικότητά του και περάσει σε ανώτερο επίπεδο εκδίδοντας 50 συντάξεις μηνιαίως, δε θα πάρει 150 ευρώ πριμ, αλλά 250. Το νέο πλαφόν που θα θεσπιστεί ανά υπάλληλο θα είναι 7.800 ευρώ ετησίως ενώ τα κλιμάκια των έξτρα αμοιβών θα καθοριστούν από επιτροπή.

Πριμ με το ίδιο πλαφόν συνδεδεμένου με τα αποτελέσματα της δουλειάς προβλέπεται και για τους υπαλλήλους που εργάζονται στο back office του τηλεφωνικού κέντρου 1555. Αν η υπόθεση που καλούνται να φέρουν εις πέρας είναι πολύπλοκη (πχ μια υπόθεση διαδοχικής ασφάλισης) το πριμ θα είναι μεγαλύτερο.

Ωστόσο οι καθυστερήσεις δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό των υπαλλήλων αλλά και της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Με ένα χρόνο καθυστέρηση , έως τις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται να εισπράξουν το μπόνους του 2020 470 εισηγητές και υπάλληλοι του ΕΦΚΑ επί συνόλου 746 ,οι οποίοι «αρίστευσαν» πιάνοντας το στόχο για την ταχύτερη έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Εκτός όμως από τις ανταμοιβές στους αποδοτικούς υπαλλήλους, αυστηρότερες γίνονται οι κυρώσεις σε εκείνους που καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Εως και δύο χρόνια κατά μέσο όρο «σέρνονται» ακόμα και σήμερα οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος υπαλλήλων του ΕΦΚΑ στα πειθαρχικά συμβούλια με αποτέλεσμα αρκετά συχνά άτομα που κατηγορούνται για σοβαρά παραπτώματα να επιστρέφουν και να ασκούν τα καθήκοντά τους. Σύμφωνα πληροφορίες, σήμερα εκκρεμούν 115 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 97 είναι στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Την τελευταία διετία έχουν συνολικά εκδοθεί μόλις 58 αποφάσεις: 40 καταδικαστικές αποφάσεις και 18 αποφάσεις απαλλακτικές-παύσης πειθαρχικής δίωξης. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούν υποθέσεις κακής ή ανεπαρκούς εξυπηρέτησης, μη ενημέρωσης των πολιτών για ασφαλιστικά ή συνταξιοδοτικά ζητήματα και αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων που σχετίζεται και με την ίδια την επιβίωση των καταγγελόντων.

Ειδικά για τις 10 υποθέσεις που εστάλησαν από τον Υπουργό Εργασίας προς τον ΕΦΚΑ για πειθαρχικό έλεγχο τον περασμένο Ιούνιο, οι 6 είναι στη φάση της προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, ενώ οι υπόλοιπες 4 δεν έχουν προχωρήσει καθόλου (βρίσκονται ακόμη υπο νομική διερεύνηση στο νομικό γραφείο της Διοίκησης).

Οι καθυστερήσεις αναμένεται να λάβουν τέλος με τις νέες ταχύτερες διαδικασίες που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε 1 μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου Υπουργείου. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα συγκροτείται με τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος ΝΣΚ και μόνιμο υπάλληλο εκτός Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), με κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ.

Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση νέας Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (π.χ. Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου), επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων), σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και εξουσίες αντίστοιχες με αυτή. Εάν το πόρισμά της Μονάδας καταλήγει σε πειθαρχική δίωξη, αυτό θα δεσμεύσει τα πειθαρχικά όργανα. Επιδιώκεται η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς σήμερα εκατοντάδες καταγγελίες πολιτών δεν αντιμετωπίζονται και δεν αξιολογούνται εγκαίρως.

πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συντάξεις: Αύξηση για 140.000 συνταξιούχους στα τέλη Δεκεμβρίου

Καφές: Στα ύψη η τιμή του - «Χτύπησε» ρεκόρ 10ετίας

Υπ. Εργασίας: Η ρύθμιση για την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 250 ευρώ

ESPA BANNER