Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας παρεκκλίνει σε μεγάλο βαθμό από αυτά που ζήτησε η Κομισιόν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην ιταλική εφημερίδα II Sole 24 Ore.
Η ιταλική κυβέρνηση αμφισβητεί ανοικτά τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν αποδεχθεί όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, είπε ο κ. Ντομπρόβσκις. Αλλά η τακτική αυτή επιφέρει επιπτώσεις, καθώς προκαλεί μεγάλη νευρικότητα στους επενδυτές και οδηγεί σε άνοδο τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Οι τόνοι μεταξύ των Βρυξελλών και του κυβερνητικού συνασπισμού Λέγκας του Βορρά και Κινήματος των 5 Αστέρων έχουν ανεβεί αισθητά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Η κυβέρνηση Ντι Μάιο-Σαλβίνι, η οποία ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον περασμένο Μάιο, διατηρεί αμετάβλητο τον στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% αντί του 0,8% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες.
Αυτήν την εβδομάδα, η Ρώμη υπέβαλε ξανά το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019, χωρίς να λάβει υπόψη τις υποδείξεις των Βρυξελλών για μείωση των δημοσίων δαπανών. Προ ενός μηνός, περίπου, η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ιταλίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.
Είναι ξεκάθαρο πια πως η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν ενδίδει στο αίτημα των Βρυξελλών για μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα, παρά το γεγονός ότι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εν μέσω του 2018.
Δεδομένης της αμετακίνητης θέσης της Ρώμης, είναι πια πολύ πιθανό να ξεκινήσει η Ε.Ε. τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Και εάν στη συνέχεια η Ρώμη δεν αποδεχθεί την εφαρμογή διορθωτικών μέτρων, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες.
Πάντως, η δημοτικότητα του Ματέο Σαλβίνι, ενός εκ των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης και ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, έχει ενισχυθεί τελευταία, γεγονός που καθησυχάζει την κυβέρνηση για τυχόν επιπτώσεις στη διαμάχη με τις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, όμως, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προσβλέπει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση επώδυνα διορθωτικά μέτρα ή ακόμη και κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).
Ο κ. Σαλβίνι εξετάζει να περιορίσει το εύρος του προγράμματος φορολογικής αμνηστίας ύστερα από αντιδράσεις πως οι φοροφυγάδες εισπράττουν ευνοϊκή μεταχείριση από την κυβέρνηση. Απέρριψε, επίσης, πρόταση για την επιβολή φόρου «ζάχαρης» στα ανθρακούχα ποτά. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την αύξηση των φόρων κατανάλωσης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.