Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Επιπλέον μέτρα σε εργασία, συντάξεις, αφορολόγητο

Ντάισελμπλουμ

Δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία έγινε όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα, ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup.

Μάλιστα αποσαφήνισε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά επιπλέον μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, στο φορολογικό και στους κανόνες στην αγορά εργασίας. Οπως υποστήριξε «θα απομακρυνθούμε από την λιτότητα, δίνοντας έμφαση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις»

Ο επικεφαλής του οργάνου, σε συνέντευξη Τύπου δίνοντας μια πρόγευση για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να καταλήξουμε σε συμφωνία, είπε πως «δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα» για την Ελλάδα.

Εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψουν σύντομα οι θεσμοί στην Αθήνα και διευκρίνισε ότι «θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και αν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία. Τότε θα έχουμε και τελική πολιτική συζήτηση στα τελευταία στάδια του προγράμματος και πώς να προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι έγιναν εντατικές συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών την τελευταία 1,5 εβδομάδα προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τόπος προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι υπάρχει «πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει» και σημείωσε με έμφαση πως «όλοι αισθανόμαστε την επείγουσα ανάγκη για να μην πληγεί το βασικό που είναι το ζήτημα της εμπιστοσύνης. «Αν θέλουμε να συνεχίσει η ανάκαμψη χρειάζεται εμπιστοσύνη πρέπει να ενισχυθεί δεν πρέπει να τη διακινδυνεύσουμε οπότε αυτό είναι βασικό κίνητρο» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ το τέλος της λιτότητας, είμαι υπουργός οικονομικών» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείς σε σχέση με τον non paper του Μαξίμου που επιμένει ότι δεν θα πάρει «ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας» εν αντιθέσει με τον ίδιο που μιλά για πακέτο μεταρρυθμίσεων σε συντάξεις/ φορολογικό ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Πρέπει να δούμε την αλλαγή στην πολιτική από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αν τις κάνει η Ελλάδα, θα μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο και η Αθήνα να κάνει προτάσεις τις οποίες θα συμφωνήσει μαζί μας για τα μέτρα ανάπτυξης. Με αυτούς τους όρους, η Αθήνα μπορεί να τα ετοιμάσει, να τα νομοθετήσει αυτά τα μέτρα και αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσει να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο».

Ο επικεφαλής του Eurogroup επέμενε στη συμφωνία για σημαντικό πακέτο από βαθείς μεταρρυθμίσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και το φορολογικό και το εργασιακό. «Αρκετά θέματα θα ανοίξουν, ανάμεσά τους και οι συλλογικές συμβάσεις» αποκάλυψε. Πρόσθεσε δε ότι τα μέτρα αυτά «θα σχεδιαστούν και θα αποφασιστούν στην Αθήνα» όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «θα επιστρέψουμε στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup αλλά πρώτα θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της αποστολής στην Αθήνα. Διευκρίνισε δε ότι η Αθήνα δεν έχει υποχρέωση να προνομοθετήσει πριν την επιστροφή των θεσμών. «Θα επιστρέψουν, θα μιλήσουμε με ελληνικές αρχές για τις μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις, φόρους, εργασία και μετά θα νομοθετηθούν».

Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM): Σημαντικό να συμφωνήσουμε σύντομα
Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Σημείωσε ότι η μεγάλη αποπληρωμή της Ελλάδας είναι τον Ιούλιο αλλά «στο μεταξύ θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη αν τελειώσουμε σύντομα».

«Είχαμε καλά νέα από την Ελλάδα σήμερα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποπλήρωσε εγκαίρως τα 2 δισ. Στον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του 2015 και σημείωσε: «Είναι θετικό, δείχνει πως ό,τι έχει συμφωνηθεί γίνεται εγκαίρως».

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μικρή άνοδο «κράτησε» τις 900 μονάδες

Ρεκόρ 20ετίας κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2019.jpg

Ήπιες ανοδικές τάσεις κατέγραψε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να διατηρείται πάνω από τα επίπεδα των 910 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 908,10 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,19% και στις 2.196,22 μονάδες, ενώ στο +0,56% και στις 1.424,50 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,54% στις 572,73 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακίνητα: Έρχεται λίφτινγκ στους φόρους - Οι τρεις αλλαγές

Το 28,9% των Ελλήνων στο όριο της φτώχειας

Σε τελική φάση οι ψηφιακές συντάξεις