Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Αναμενόμενη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ντάισελμπλουμ

Την πεποίθηση ότι έως την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το eurogroup, θα έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, μετέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε μάλιστα ΕΕ και ΔΝΤ έχουν καταλήξει στην επεξεργασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και εκκρεμεί η οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων τα οποία θα συζητηθούν από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τις ως τώρα προσπάθειες και την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξήγησε ότι αν η χώρα παραμείνει εντός τροχιάς, τότε η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι αναμενόμενη.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, αυτή τη στιγμή υπολείπεται η συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, ενώ για το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος επανέλαβε την πάγια θέση του πως το 3,5% είναι μεν ο στόχος που έχει συμφωνηθεί, αλλά το τι βάθος θα έχει το μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι ανοικτό προς συζήτηση.

Αναγνώρισε τις ενστάσεις του ΔΝΤ για την επίτευξή του και τόνισε ότι “η μέση λύση είναι ο ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός”. Τέλος εμφανίστηκε σύμφωνος με τον Μάριο Ντράγκι που μίλησε στην ίδια Επιτροπή χθες πως “είναι πλέον θετική η συγκυρία για την συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους”.

real.gr

Οικονομία

Ρέγκλινγκ: Μπορεί να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά την πανδημία

ρέγκλινγκ

«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο την τελευταία δεκαετία και η οικονομία της μπορεί να αναπτυχθεί και πάλι έντονα μετά τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης της Covid-19» τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Σταϊκούρας επισκέφθηκε σήμερα την έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο όπου είχε συνάντηση τον κ. Ρέγκλινγκ, εν όψει του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 17 Ιουνίου. «Για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση» κάνει λόγο η κοινή δήλωση. Οι κκ Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ, συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την ευρωζώνη συνολικά, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι «από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συναντιόμαστε τακτικά και διατηρούμε στενή συνεργασία»«Επισκέφτηκα την Αθήνα τον Μάιο, το πρώτο επίσημο ταξίδι μου μετά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Συνεχίσαμε αυτόν τον διάλογο σήμερα, εν όψει της συνάντησης της Eurogroup που θα λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τη χώρα».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «η σημερινή συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ και η εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση που επαναβεβαιώνει τη συστηματική, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει».

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και τον αντίκτυπό της στην οικονομία και την κοινωνία στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, όπως έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Έχουμε ακόμη δυσκολίες και προκλήσεις μπροστά μας» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Ωστόσο, η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", μια σειρά θετικών δεικτών και πρόσφατων εξελίξεων εμπνέει αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές μιας ισχυρής ανάκαμψης και επίτευξης υψηλής, βιώσιμης ανάπτυξης στην εποχή μετά το Covid-19» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ μέσω του 10ετούς ομολόγου

Κορωνοχρέη: Έρχεται «ανάσα» 6 μηνών για την αποπληρωμή τους

Στήριξη της απασχόλησης: Στην Ελλάδα 2,54 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE