Οικονομία

Moody's: Θετική η μείωση του ELA για την Εθνική Τράπεζα

εθνική τράπεζα

Η μείωση του ανεξόφλητου υπόλοιπου χρηματοδότησης της Εθνικής Τράπεζας από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) στα 4,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, ή περίπου στο 5,5% του ενεργητικού της, είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του.

«Η μείωση είναι credit positive, επειδή βελτιώνει τη ρευστότητα και το χρηματοδοτικό προφίλ της Εθνικής και μειώνει την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για κάθε θετική πιστοληπτική αξιολόγηση τους επόμενους 12-18 μήνες», αναφέρει ο οίκος.

Η Εθνική μείωσε τον ELA στα 4,5 δισ. ευρώ από 17,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015, χωρίς να χρησιμοποιήσει ως ενέχυρα κρατικές εγγυήσεις, σημειώνει ο Moody's, προσθέτοντας ότι το υπόλοιπο της στον ELA είναι χαμηλότερο από αυτό των άλλων ελληνικών τραπεζών. Η τράπεζα, προσθέτει η έκθεση, πέτυχε τη μείωση με την πώληση περιουσιακών της στοιχείων, όπως της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank και του ξενοδοχείου Αστήρ Παλλάς. 'Αλλοι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση του ELA ήταν οι εισροές καταθέσεων, η τιτλοποίηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως ενέχυρων για τη χορήγηση ρευστότητας. Η Εθνική «χρησιμοποίησε, επίσης, όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες τη διατραπεζική αγορά ρέπος, με το σχετικό ανεξόφλητο υπόλοιπό της να ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ αυτό τον μήνα, κάτι που βοήθησε επίσης στη μείωση της συνολικής χρηματοδότησής της από την κεντρική τράπεζα», αναφέρει ο Moody's.

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μία ανάσα από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο

Ανοδικές τάσεις κατλεγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου το οποίο ολοκλήρωσε την εβδομάδα οριακά κάτω από τις 900 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 899,58 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 68 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,82% και στις 2.176,13 μονάδες, ενώ στο +1,29% και στις 1.322,45 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,39% στις 591,98 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Ποιους βγάζει εκτός η κυβέρνηση

- Συντάξεις Μαΐου: Ξεκινά σήμερα η καταβολή τους

Επιταγές: Αναστολή 60 ημερών και για τις επιταγές Μαΐου