Δευτέρα 21 ΟΚΤ 2019 10:33
 • Ηρακλειο
  19°C
 • Χανια
  21°C
 • Ρεθυμνο
  17°C
 • Λασιθι
  19°C
Ekriti.gr Logo

Μειώθηκε λίγο το δημόσιο χρέος

Μειώθηκε λίγο το δημόσιο χρέος

k2_items_src_130aa35eefe252619c2cbfff214368c7-550x284.jpg

Μείωση κατέγραψε το συνολικό δημόσιο χρέος στο β' τρίμηνο του 2019 σε σχέση τόσο με το πρώτο τρίμηνο όσο και με τον Δεκέμβριο του 2018. Ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τόσο ως ποσό όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (κοντά στο 180%), ενώ η συντριπτική του πλειονότητα προέρχεται φυσικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το ύψος του χρέους Κεντρικής Διοίκησης στο τέλος του περασμένου Ιουνίου διαμορφώθηκε στο ποσό των 356,55 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,14 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο και κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018. Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν το Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (Χρέος κατά Μάαστριχτ), καθώς το χρέος σε όρους γενικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει το ενδοκυβερνητικό χρέος και άλλα στοιχεία μικρότερης επίπτωσης.

Στο συνολικό ύψος του χρέους περιλαμβάνεται και το «μαξιλάρι» ασφαλείας που σχηματίστηκε από τα δάνεια του ESM προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια της χώρας για την έξοδο στις αγορές, μετά τη λήξη του μνημονίου. Αποτέλεσμα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου στο τέλος του Ιουνίου να ανέρχονται σε 20,82 δισ. ευρώ, από 22,46 δισ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου. Όσο η χώρα ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές ιδιαίτερα μετά την πτώση των επιτοκίων, περιορίζεται και ο ρόλος του «μαξιλαριού ασφαλείας».

Πάντως, ο ΟΔΔΗΧ διευκρινίζει ότι στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός αποθεματικού προσόδων από τις αγορές κεφαλαίου με υπόλοιπο 15,7 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου. Μέχρι το 2070 Η διάρκεια του χρέους εκτείνεται πλέον μέχρι το 2070, μετά την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του ΕΜΣ, με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον περασμένο Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο ΕΜΣ μετέθεσε χρονικά κατά 10 έτη τη λήξη των επιλέξιμων δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF, αυξάνοντας τη μεσοσταθμική διάρκεια του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης σε 21,08 έτη, από 18,06 έτη που ήταν προ της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Διαβάστε επίσης. . .

Επιθετική εμπορική πολιτική με νέο μοντέλο εκπτώσεων στο ρεύμα ετοιμάζει από το 2020 η ΔΕΗ. Στόχος είναι οι μειωμένες...
Οι επενδυτές εμφανίζονται ελαφρώς αμήχανοι μπροστά στις εξελίξεις, όπως και οι Ευρωπαίοι, που έλαβαν το απρόθυμο,...
Roadshows και στην Ελλάδα προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για το σχέδιο «Ηρακλής», αφού στο πλαίσιο της φθινοπωρινής...