Οικονομία

Μειώσεις φόρων και εισφορών στον προϋπολογισμό του 2021

Υπουργείο Οικονομικών

Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός του 2021.

Η κυβέρνηση επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό να επαναφέρει τη δημοσιονομική πολιτική σε τροχιά μόνιμων μειώσεων του φορολογικού βάρους στην οικονομία. Η πρόθεση αυτή έχει διττή σημασία για την κυβέρνηση. Από τη μια να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το δευτερογενές κύμα ύφεσης που θα πλήξει την οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους μετά το πέρας τής ούτως ή άλλως προβληματικής τουριστικής περιόδου και από την άλλη να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το πολιτικό κόστος της ύφεσης. Η ταχεία επανεκκίνηση της πορείας μείωσης του φορολογικού βάρους στην οικονομία εξυπηρετεί και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μη πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών.

Ο σχεδιασμός στο φορολογικό και ασφαλιστικό πεδίο περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

-Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και σταδιακή κατάργησή της. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση από τον Ιανουάριο της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20%, ενώ εξετάζεται ακόμη και η πλήρης κατάργησή της για το εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται με βάση το συνολικό εισόδημα των φυσικών προσώπων από κάθε πηγή και με συντελεστές που κυμαίνονται από 2,2% έως 10%

-Μείωση του τέλους επιτηδεύματος και σταδιακή κατάργησή του. Η πρώτη δόση της μείωσης του τέλους θα γίνει από το φορολογικό έτος 2020, δηλαδή από τη φορολογική δήλωση του 2021. Το τέλος ξεκινά από τα 500 ευρώ και ανέρχεται ακόμη και στα 1.000 για τις επιχειρήσεις

-Συνέχιση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η πορεία μείωσης ξεκίνησε από φέτος με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων. Δεδομένη θεωρείται η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και ανέρχεται σε 44%.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τη μισθωτή εργασία και ειδικά την υψηλά αμειβόμενη. Ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία μέσω της προσέλκυσης εργαζομένων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Παράμετρος που μπορεί, ωστόσο, να ανατρέψει τον παραπάνω σχεδιασμό είναι η πορεία της πανδημίας. Μια πιθανή αναζωπύρωση, που θα επιβάλει ένα νέο lockdown στην οικονομία, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση φέτος αλλά και μικρότερη ανάκαμψη το 2021.

Οικονομία

Με διαδικασίες εξπρές η μείωση της προκαταβολής φόρου απο την ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ

Σε σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης του συντελεστή προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που την δικαιούνται και έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, αρκεί ένα απλό κλικ για την επανυποβολή της δήλωσης, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία της αρχικής, ώστε να υπολογιστεί ο φόρος με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής. Δηλαδή, αρκούν το πολύ 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 350.000 επιχειρήσεις να επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση φορολογικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, η σχετική διαδικασία θα διαρκούσε έως και 5 μήνες.

 Για το σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTaxisnet με τις σχετικές οδηγίες. Η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής λήγει στις 30 Δεκεμβρίου.

   Αυτονόητα, όσοι, από τη Δευτέρα, θα υποβάλλουν για πρώτη φορά τη δήλωση τους, θα λάβουν την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με το νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.