Οικονομία

Μεγάλο "ψαλίδι" στο ΕΚΑΣ χιλιάδων συνταξιούχων

ΕΚΑΣ

Φωτιά είναι τα μέτρα του επικαιροποιημένου Μνημονίου για συντάξεις, εργασιακά και οικογενειακά επιδόματα, ενώ υποκρύπτονται και «σκιώδεις» απολύσεις για ένα 20% των Δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα βρουν στέγη στο νέο υπερταμείο του ασφαλιστικού, τον ΕΦΚΑ, η λειτουργία του οποίου θα αρχίσει από 1ης/1/2017.

Οι δανειστές εξειδικεύουν και προτείνουν τρόπους εφαρμογής σε όσα ψήφισε η κυβέρνηση και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει με την υπογραφή της στο τρίτο μνημόνιο και τους νόμους που ακολούθησαν με έμφαση στο ασφαλιστικό, αλλά και το εργασιακό νομοσχέδιο που θα έχει ανατροπές σε απολύσεις, μισθούς, συμβάσεις.

Ισοπέδωση

Πρώτη γεύση των μέτρων είναι αυτό που έρχεται στο ΕΚΑΣ και κυριολεκτικά οδηγεί σε σφαγή των χαμηλοσυνταξιούχων. Η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, προβλέπει μείωση 45% στα ποσά που θα πληρωθούν στο τέλος Δεκεμβρίου οι 240.000 εναπομείναντες χαμηλοσυνταξιούχοι με ΕΚΑΣ.

Το ποσό που θα περικοπεί για το 2017 είναι 431 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από οριζόντια μείωση του ΕΚΑΣ σε όλες τις κλίμακες. Το 80% των δικαιούχων, δηλαδή περίπου 192.000 συνταξιούχοι, των 400 ως 664 ευρώ, παίρνει σήμερα μετά τα νέα και αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια του 2016 ΕΚΑΣ 230 ευρώ. Τα 230 ευρώ μειώνονται στα 126,5 ευρώ από την 1η/1/2017 με τη σύνταξη Ιανουαρίου που θα πάρουν στις 24 Δεκεμβρίου λόγω Χριστουγέννων.

Το υπόλοιπο 20% των δικαιούχων παίρνει ΕΚΑΣ 175 ευρώ, 115 ευρώ και 57,5 ευρώ, που με τη μείωση κατά 45% τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται για το 2017 σε 96,25 ευρώ, 63,225 ευρώ και 31,62 ευρώ το μήνα.

Ασφαλιστικό

Στο ασφαλιστικό το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης προβλέπει:
1 Επανυπολογισμό όλων των παλιών κύριων συντάξεων με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου. Ο επανυπολογισμός θα πρέπει να ενσωματώνει το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει το κράτος για τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Στην ουσία δεν θα επιστραφεί τίποτε στους συνταξιούχους, γιατί με τον επανυπολογισμό η κύρια σύνταξη θα είναι μικρότερη ακόμη και από αυτήν που έχουν λόγω των μειώσεων. Η διαφορά με την παλιά σύνταξη (λεγόμενη προσωπική διαφορά) θα είναι το ποσό που δεν το δικαιούνται και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να καταργηθεί. Η τρόικα δεν αναφέρει πουθενά στο αγγλικό κείμενο ότι διατηρείται η προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων που θα γίνει στο διάστημα Δεκέμβριος 2016 – Σεπτέμβριος 2017.

2 Εκκαθάριση μητρώου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και θέσπιση εισφορών από 1ης/1/2017 και για όσους δεν πληρώνουν στον ΟΑΕΕ, χωρίς περίοδο παγώματος οφειλών. Για αυτή την κατηγορία και προφανώς λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων εισοδήματος (μια που οι εισφορές από το 2017 θα υπολογίζονται με ποσοστό 26,95% του εισοδήματος), προτείνεται ένα προσωρινό σύστημα που θα διαρκέσει έξι μήνες. Η βόμβα της τρόικας, δε, είναι ότι ζητάει οι εισφορές βάσει εισοδήματος να υπολογίζονται επί του τζίρου και όχι επί του φορολογητέου εισοδήματος, μετά την αφαίρεση δαπανών!

3 Μείωση προσωπικού κατά 20% από τα ασφαλιστικά ταμεία και των διευθυντών κατά 40% με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που θα καταργήσει τα σημερινά ταμεία κύριας σύνταξης. Μετά από αξιολόγηση, οι έχοντες προσόντα θα μετακινούνται σε άλλους φορείς και υπηρεσίες (υποδεικνύονται το ΚΕΑΟ, η Αναλογιστική Αρχή και ο ΕΟΠΥΥ). Στα Ταμεία υπηρετούν περί τους 11.000 υπαλλήλους και ο στόχος για μείωση του 20% σημαίνει 2.000 και πλέον υπάλληλοι σε καθεστώς «ημι- απόλυσης» αν δεν βρουν στέγη σε άλλη δημόσια υπηρεσία λόγω χαμηλών προσόντων!

4 Επανεξέταση εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και των ποσών για τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων (500 ευρώ επιπλέον το έτος ανά παιδί από το τρίτο και άνω), ώστε να μοιράζονται καλύτερα τα ποσά στους ασθενέστερους. Ηδη, συζητείται η αναδιάρθρωση των κριτηρίων και λέγεται ότι τα επιδόματα τριτέκνων θα καταβάλλονται σε δικαιούχους με εισόδημα έως 33.000 ευρώ το πολύ και των πολυτέκνων με εισόδημα ως 40.000 ευρώ. Σήμερα τα 500 ευρώ ανά παιδί καταβάλλονται σε τρίτεκνους με εισόδημα ως 45.000 ευρώ και σε πολύτεκνους με εισόδημα ως 52.000 ευρώ.

5 Επανεξέταση των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας με θέσπιση ενιαίων ποσοστών για αναπηρικές παθήσεις και κούρεμα στα συμπληρωματικά επιδόματα αναπηρίας που καταβάλουν τα Ταμεία.

Εργασιακά

Στα εργασιακά, η τρόικα επαναφέρει όλη την ατζέντα του Μνημονίου, ενώ μεταθέτει το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον Σεπτέμβριο του 2017. Στο κείμενο ζητούν-προτείνουν:

*Να πάει για Σεπτέμβριο του 2017 το θέμα των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με προσαρμογή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δηλαδή συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης κατά κύριο λόγο.
*Αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% στο 10%.
*Πλήρη απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων χωρίς εμπόδια και καμία άδεια από το κράτος, αλλά με εγγυήσεις (αποζημιώσεις, επαναπρόσληψη κ.λπ.) για τους εργαζόμενους που απολύονται από επιχειρήσεις με τουλάχιστον 50 άτομα προσωπικό. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι στις επιχειρήσεις μέχρι 50 ατόμων, οι ομαδικές απολύσεις θα γίνονται χωρίς μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.
*Επαναφορά του λοκ-άουτ, προκήρυξη απεργιών με ενισχυμένη αντιπροσωπευτικότητα εργαζομένων και άρση των απαγορεύσεων για απολύσεις συνδικαλιστών.
enikonomia.gr

Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά νέα παράταση

επιστρεπτέα προκαταβολή

Νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες μένουν εκτός με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών.

Το επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι είχε επισημάνει εγκαίρως προς το υπουργείο Οικονομικών το πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τους κινδύνους που διαφαίνονταν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει ότι με επιστολή του προς το υπουργείο στις 5 Ιανουαρίου 2021, τόνισε ότι εξαιτίας του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου (είχε δοθεί περιθώριο εννέα ημερολογιακών ημερών) οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ειδικά από τη στιγμή που ο Δεκέμβριος είναι πολύ ιδιαίτερος μήνας, δεδομένου ότι γίνονται πολλές εκκαθαρίσεις και σύμφωνα με την εγκύκλιο δεν επιτρέπονται διορθώσεις στα στοιχεία που θα κατατεθούν.

Το επιμελητήριο σημειώνει ότι ακριβώς για αυτόν τον λόγο είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος να εναρμονιστεί με την προθεσμία υποχρέωσης ενημέρωσης των Βιβλίων και υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, η οποία είναι μέχρι και τις 31/1/2021. «Μάλιστα είχαμε επισημάνει ότι αν λόγω έλλειψης χρόνου και χωρίς υπαιτιότητα του μικρομεσαίου επιχειρηματία δοθούν ανακριβή στοιχεία, υπήρχε ο κίνδυνος για επιβολή φορολογικού προστίμου ή και να ζητηθεί από τη μικρομεσαία επιχείρηση η επιστροφή του ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής άμεσα και έντοκα», όπως υπογραμμίζεται.

Λίγες μέρες αργότερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, και συγκεκριμένα στις 11/1/2021 και αφού δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, το Επιμελητήριο επανήλθε με νέα επιστολή του προς το υπουργείο, τονίζοντας την ανάγκη παράτασης, καθώς μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

«Πολλοί επαγγελματίες μένουν εκτός»

Επισημάνθηκε δε για ακόμα μία φορά ότι κλάδοι ή μεμονωμένες επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να υπαχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, καθώς χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα δεν θα μπορούσαν να έχουν με ακρίβεια τον κύκλο εργασιών τους για το 2020. Ενδεικτικά, είχε αναφερθεί ότι ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες, τα περίπτερα, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, καταστήματα πώλησης χρωμάτων, ψιλικά κτλ, δεν θα προλάβαιναν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Μάλιστα, το ΕΕΑ είχε καταθέσει την πρόταση οι επιχειρήσεις αυτές να έκαναν τώρα την αίτηση και να υπέβαλαν τον κύκλο εργασιών τους όταν ολοκληρωνόταν η απαραίτητη διαδικασία, λαμβάνοντας την Επιστρεπτέα σε δεύτερο χρόνο.

«Το μοναδικό που τελικά έγινε, ήταν να δοθεί μια τετραήμερη παράταση, η οποία και λήγει σήμερα 19/1/2021, αφήνοντας βέβαια εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους», αναφέρει το ΕΕΑ.

«Προσχηματική η παράταση»

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρεί προσχηματική αυτή την ολιγοήμερη παράταση, καθώς δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και δίνει λύση στο πρόβλημα. Όπως εκτιμά, «το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, καθώς το ποσό της Επιστρεπτέας 5 είναι 1,5 δισ. ευρώ, οπότε επιλέχθηκε αυτή η λύση για να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα κατέθετε αίτημα υπαγωγής».

«Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να ανακοινώσει την παράταση της σχετικής προθεσμίας. Σε διαφορετική περίπτωση να μιλήσει ξεκάθαρα για να μη δημιουργούνται ελπίδες σε ανθρώπους που παλεύουν για την επαγγελματική τους επιβίωση, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύδονται», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναστολές Ιανουαρίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων

Χρέη: Ρύθμιση σε έως 240 δόσεις - Ποιους αφορά

Και τον Φεβρουάριο η μείωση του ενοικίου - Παρατείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας