Οικονομία

"Μάχη" στη Μεσόγειο για τα κρουαζιερόπλοια

Φωτό αρχείου

Μάχη για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων που αναζητούσαν λιμάνι για να «δέσουν» μέχρι να περάσει η πανδημία έδωσαν χώρες της Μεσογείου όπως η Κύπρος, η Ιταλία με την Ελλάδα να «απέχει», καθώς οι εδώ αρμόδιες υγειονομικές αρχές φοβούνταν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, από τα μέλη των πληρωμάτων. Έτσι πάνω από 12 κρουαζιερόπλοια έδεσαν σε ιταλικά λιμάνια ενώ άλλα έξι προτίμησαν την Κύπρο, η οποία μάλιστα έκανε και διαφήμιση για να τα προσελκύσει, ενώ άλλα τέσσερα στη Μασσαλία και λιγότερα σε Ισπανία και Πορτογαλία. Στην Ελλάδα έχουν δέσει τρία κρουαζιερόπλοια από την 1η Ιουλίου που τελικά επετράπη ο κατάπλους.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν παράγοντες της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτρέψει τον κατάπλου πλοίων και σε νησιωτικά λιμάνια και όχι μόνο σε λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η ΕΕΚΦΝ σημειώνει ακόμη ότι «επιδιώξαμε και εδόθη άδεια ελλιμενισμού των αργούντων σήμερα κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικούς λιμένες, χωρίς φυσικά επιβάτες και μόνο με τα πληρώματά των, έτσι ώστε και οι διαχειρίστριες εταιρείες να εξυπηρετηθούν στην ασφαλή παραμονή των πλοίων, αλλά παράλληλα και η τοπική κοινωνία να αποκομίσει τα γνωστά οφέλη».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ κατά το διάστημα 1-15 Ιουλίου 2020 εφόσον τα κρουαζιερόπλοια «είναι κενά επιβατών και προέρχονται από κράτη για τα οποία δεν ισχύουν ειδικότερα περιοριστικά μέτρα επιτρέπεται, κατόπιν άδειας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, ο κατάπλους τους αποκλειστικά: α. σε λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας και β. σε ναυπηγεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που αποδεικνύεται με τα κατάλληλα πιστοποιητικά του ναυπηγείου. Μετά την περάτωση των εργασιών επιτρέπεται ο απόπλους του πλοίου, κενού επιβατών, για λιμάνι της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο περιορισμός αυτός καταλαμβάνει και τα πλοία τα οποία είτε βρίσκονται ήδη είτε έχουν αποπλεύσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα από ναυπηγεία».

Τέλος να σημειωθεί ότι η ΕΕΚΦΝ τονίζει ακόμη σε σχετική ανακοίνωση ότι η Ελληνική Κρουαζιέρα πρέπει και το αξίζει να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στην προ κορονοϊού εποχή και η ΕΕΚΦΝ όντας ο μοναδικός Εθνικός Φορέας κρουαζιέρας δίνει προτεραιότητα στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Πολιτική

Γεννηματά για Τουρκία: Οι κυρώσεις θα έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί

Φώφη Γεννηματά

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής.

Η επικοινωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως από χθες είχε γίνει γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δήλωσή της, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία.

«Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του Oruc Reis στις Ελληνικές θαλάσσιες ζώνες. Όπως έχουμε τονίσει η ξεκάθαρη και σταθερή Ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ» τόνισε η κ. Γεννηματά, και κατέληξε λέγοντας:

«Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας. Όμως τούτη την ώρα που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η Κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.

Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις. Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».