Οικονομία

"Μάχη" προαπαιτούμενων 100 ημερών για 9 δισεκατομμυρίων ευρώ

προαπαιτουμενα

Το μήνυμα πως εάν η κυβέρνηση κινηθεί εγκαίρως και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και στην δεύτερη αξιολόγηση η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει δόσεις ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ έως το Νοέμβριο αναμένεται να στείλει ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα 2,8 δισ. ευρώ που η Ελλάδα θα εκταμιεύσει εφόσον διεκπεραιώσει έως το Σεπτέμβριο τα 16 προαπαιτούμενα, θα έχει να λάβει και τα 6,1 δισ. ευρώ της δεύτερης αξιολόγησης. Από τις δόσεις αυτές περίπου τα 3,1 δισ. ευρώ θα πάνε για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το cnn.gr τα δυο πιο ακανθώδη θέματα των επομένων μηνών είναι οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και η προώθηση του νέου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με την ενεργοποίηση του υπερ- Ταμείου.
Στην αγορά εργασίας, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί από τη στάση του ΔΝΤ. Στο θέμα δε του υπερ- Ταμείου βάρος δίδεται στη σύνθεση της διοίκησης, όπου η τοποθέτηση Έλληνα ως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Παράλληλα έως το Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν μεταφερθεί στο νέο υπερ- Ταμείο εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ και το υπόλοιπο της ΔΕΗ, να ψηφιστεί η σύμβαση του Ελληνικού και να μεταβιβαστεί το 5% του ΟΤΕ.

Πάντως ο χρόνος είναι περιορισμένος και οι υποχρεώσεις των προαπαιτούμενων πολλές. Ενδεικτικά η κυβέρνηση μέσα σε 40 ημέρες πρέπει να προχωρήσει από τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων μέχρι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και από το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών ώς τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Οικονομία

Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις και πότε

Συντάξεις

Προ των πυλών είναι οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε δύο δόσεις. Αύξηση κατά μέσο όρο 7% (ή 50 ευρώ τον μήνα) θα λάβουν τον Ιούνιο γύρω στους 50.000 «νέους» συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ενώ τον Ιούλιο θα λάβουν αναδρομικά 20 μηνών.

Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, ο οποίος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019. Παράλληλα πηγές του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν πως οι αυξήσεις θα κυμανθούν, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις ασφαλιστέες αποδοχές, από τα 10 ευρώ έως τα 200 ευρώ.

Κατά μέσο όρο, όμως, η αύξηση στιςσυντάξεις των ”νέων” συνταξιούχων θα ανέλθει στα 50 ευρώ τον μήνα. Όσον αφορά τη δαπάνη για τις αυξήσεις θα ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Την ίδια στιγμή όμως η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης οδηγεί και σε «λογιστικές» αυξήσεις για κοντά 150.000 ”παλιούς” συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που είχαν βγει στη σύνταξη προ της 13ης Μαΐου 2016.

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Με την πληρωμή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα κλείσει ο κύκλος της εφαρμογής των διατάξεων που προέβλεπαν αφενός αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (σ.σ. καταβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2020, κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου το 2016 και έπειτα) και αφετέρου την πληρωμή αναδρομικών για τις μνημονιακές περικοπές στις κύριες συντάξεις σε ζώντες (σ.σ. πληρώθηκαν το Φθινόπωρο του 2020) και κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (σ.σ. πληρώθηκαν το Φεβρουάριο -Απρίλιο του 2021) κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για τις μειώσεις του 2011-2012).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ;

Ρέθυμνο: Ένα οραματικό έργο για την πόλη εξήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας

Συνάντηση Πέτσα με Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους για τα θέματα του Ρεθύμνου

Διανομή self test από τα φαρμακεία: Δευτέρα - Τετάρτη μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές