Οικονομία

Κορωνοϊός: Στο Taxisnet οι επιστροφές φόρου

taxisnet

Ένα ακόμα δεδομένο, που αφορά στη φορολογική κατάσταση των πολιτών και των επιχειρήσεων, είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για τις επιστροφές κάθε είδους φόρου, που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, τα ποσά των οποίων είναι διαθέσιμα στο Taxisnet, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση.

Οι φορολογούμενοι έχουν πλήρη και διαρκώς επικαιροποιημένη εικόνα όχι μόνο των οφειλών τους, αλλά και κάθε είδους επιστροφών, που τυχόν δικαιούνται.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Μέρα με τη μέρα, υλοποιούμε το σχέδιο ψηφιακών εφαρμογών για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, εξοικονομούμε ανθρωποώρες τόσο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και για τη φορολογική διοίκηση. Οι εφαρμογές αυτές είναι, μάλιστα, ακόμα πιο χρήσιμες αυτή την περίοδο, οπότε και είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος ο περιορισμός των επισκέψεων στις ΔΟΥ».

 

Οικονομία

Σήμα κινδύνου από την αγορά του φαρμάκου

Φάρμακα

Όλο και υψηλότερα διαμορφώνονται οι αναγκαστικές επιστροφές από τις φαρμακευτικές, με την αγορά να εκπέμπει σήμα κινδύνου τόσο για τη βιωσιμότητά της όσο και για τη συρρίκνωση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων λόγω του clawback. 

Πρόκειται για τον  μηχανισμό με τον οποίο οι επιχειρήσεις του φαρμάκου (όπως και οι υπόλοιποι ιδιώτες πάροχοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ασφαλισμένων, δηλαδή διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια, ιδιώτες γιατροί κτλ.) καλούνται να καλύψουν τη διαφορά, ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου τους και με βάση το μερίδιο αγοράς τους, που προκύπτει ανάμεσα στο ετήσιο κονδύλι για τη φαρμακευτική περίθαλψη και τις πραγματικές δαπάνες που προκύπτουν από τη συνταγογράφηση. Στην περίπτωση των φαρμακευτικών, ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών ισχύει τόσο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη (συνταγές που εκτελούνται στα φαρμακεία) όσο και για αυτήν των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Μόνο για την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, οι φαρμακευτικές θα πρέπει να επιστρέψουν μέσω του clawback πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, και πιο συγκεκριμένα 830 εκατ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ (εδώ θα υπάρξει κάποια μείωση, καθώς αναμένεται ΠΝΠ με την οποία θα αφαιρεθούν οι δαπάνες των Ευρωπαίων πολιτών και θα συμπεριληφθεί η εξοικονόμηση από τη διαπραγμάτευση για τις θεραπείες της ηπατίτιδας C) και 430 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία. Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθεί η επιβάρυνση και από τις αναγκαστικές εκπτώσεις προς το Δημόσιο (rebate), οπότε ο λογαριασμός εκτοξεύεται κοντά στα 1,8 δισ.

Ανεξέλεγκτη η δαπάνη

Οι δαπάνες του φαρμάκου σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, προκαλώντας αναταραχή στους κόλπους των φαρμακευτικών.

Τα πρώτα στοιχεία για το clawback του πρώτου τριμήνου του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, δείχνουν αύξηση κατά 46%. Όπως λένε οι πληροφορίες, μόνο η υπέρβαση στον ΕΟΠΥΥ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο φτάνει τα 230 εκατ. ευρώ, από 160 εκατ. ευρώ το 2019 και περίπου 153 εκατ. το 2018.