Οικονομία

Κομισιόν για Ελλάδα: Ύφεση 9% φέτος, ανεργία 20%

κομισιόν ΕΕ

Από το 2022 η Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, με την ύφεση να σκαρφαλώνει στο 9% φέτος, την ανεργία κοντά στο 20% και την ανάκαμψη του 2021 να υπολογίζεται στο 6%. Στην 7η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε σήμερα, περιλαμβάνονται εύσημα για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, όμως χτυπά το καμπανάκι σε μία σειρά πεδίων που σημειώνονται καθυστερήσεις όπως για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

Οι Θεσμοί βαθμολογούν την κυβέρνηση θετικά αναφορικά με τη τήρηση των δεσμεύσεων και σηκώνουν “κίτρινη” κάρτα για τις καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και στην αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Η έκθεση αναφέρει την απροσδόκητη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων όπως και τη μη επίτευξη του στόχου μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις  ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ ποσό υψηλότερο κατά 667 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο της κυβέρνησης. Επίσης, για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για επικαιροποίηση των στόχων στο τέλος Οκτωβρίου. Σημειώνει επίσης καθυστερήσεις στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως στο πεδίο των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με την εξισορροπηση με τις εμπορικές, το οποίο σχεδιαζόταν για το 2020.

Το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,8% του ΑΕΠ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.  Τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στη μείωση των φορολογικών βαρών, σε 4,1 δις ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) από την πλευρά των δαπανών και σε αύξηση ρευστότητας κατά 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ).

Αβεβαιότητες
Στην έκθεση αναφέρεται ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας που κυριαρχεί  σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τονίζοντας πως οι οικονομικές της επιπτώσεις παραμένουν εξαιρετικά υψηλές. Η εξάπλωση της σημαίνει μελλοντικά μέτρα που ενδέχεται να είναι απαραίτητα για τον περιορισμό πανδημίας  και των μακροχρόνιων οικονομικών επιπτώσεων λόγω των περιοριστικών μέτρων , πιθανών χρεοκοπιών και δυσκολιών όσων έμειναν άνεργοι. Φυσικά, βαρόμετρο για την Ελλάδα είναι ο τουριστικός τομέας που εκθέτει την Ελλάδα σε κινδύνους που οφείλονται στην πανδημία.

Οικονομία

Πληθωρισμός: Στο 3,4% διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη

 Δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης

Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον φετινό Σεπτέμβριο, από 3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα (20/10) στη δημοσιότητα.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 3,6% τον Σεπτέμβριο, από 3,2% τον Αύγουστο και 0,3% τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,7%), την Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία και τη Λιθουανία (αμφότερα 6,4%) και την Πολωνία (5,6%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε 25 κράτη-μέλη, μειώθηκε σε ένα κράτος μέλος, παρέμεινε σταθερός σε ένα.

Τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,63 ποσοστιαίες μονάδες, pp), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (+0,72 pp), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,57 pp) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,44 pp).

διαβαστε επισης

Σε υψηλά εξαμήνου το Bitcoin - Κέρδη στη διαπραγμάτευση του πρώτου bitcoin ETF

ΕΦΚΑ: Ιδιώτες και στην έκδοση επικουρικών συντάξεων

Τσακλόγλου: Καλύτερες συντάξεις για τους νέους

ESPA BANNER