Οικονομία

Κομισιόν για Ελλάδα: Ύφεση 9% φέτος, ανεργία 20%

κομισιόν ΕΕ

Από το 2022 η Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, με την ύφεση να σκαρφαλώνει στο 9% φέτος, την ανεργία κοντά στο 20% και την ανάκαμψη του 2021 να υπολογίζεται στο 6%. Στην 7η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε σήμερα, περιλαμβάνονται εύσημα για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, όμως χτυπά το καμπανάκι σε μία σειρά πεδίων που σημειώνονται καθυστερήσεις όπως για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

Οι Θεσμοί βαθμολογούν την κυβέρνηση θετικά αναφορικά με τη τήρηση των δεσμεύσεων και σηκώνουν “κίτρινη” κάρτα για τις καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και στην αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Η έκθεση αναφέρει την απροσδόκητη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων όπως και τη μη επίτευξη του στόχου μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις  ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ ποσό υψηλότερο κατά 667 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο της κυβέρνησης. Επίσης, για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για επικαιροποίηση των στόχων στο τέλος Οκτωβρίου. Σημειώνει επίσης καθυστερήσεις στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως στο πεδίο των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με την εξισορροπηση με τις εμπορικές, το οποίο σχεδιαζόταν για το 2020.

Το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,8% του ΑΕΠ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.  Τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στη μείωση των φορολογικών βαρών, σε 4,1 δις ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) από την πλευρά των δαπανών και σε αύξηση ρευστότητας κατά 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ).

Αβεβαιότητες
Στην έκθεση αναφέρεται ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας που κυριαρχεί  σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τονίζοντας πως οι οικονομικές της επιπτώσεις παραμένουν εξαιρετικά υψηλές. Η εξάπλωση της σημαίνει μελλοντικά μέτρα που ενδέχεται να είναι απαραίτητα για τον περιορισμό πανδημίας  και των μακροχρόνιων οικονομικών επιπτώσεων λόγω των περιοριστικών μέτρων , πιθανών χρεοκοπιών και δυσκολιών όσων έμειναν άνεργοι. Φυσικά, βαρόμετρο για την Ελλάδα είναι ο τουριστικός τομέας που εκθέτει την Ελλάδα σε κινδύνους που οφείλονται στην πανδημία.

Οικονομία

Έρχονται ρυθμίσεις για χρέη καραντίνας - Ποιους αφορούν

χρέη

Ενα ευρύ πλέγμα ρυθμίσεων θα τεθεί σε εφαρμογή προσεχώς, που θα καλύπτει σχεδόν όλους τους φορολογουμένους που είτε δεν κατάφεραν να πληρώσουν τα χρέη τους μέσα στην καραντίνα, είτε έχασαν τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί.

Ταυτόχρονα ρυθμίζονται ευνοϊκά και τα χρέη από την κατάπτωση δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά, όλα τα χρέη που θα ρυθμιστούν θα ανέλθουν περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που θα θεσμοθετηθεί προβλέπει:

Νέα ειδική ρύθμιση για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020

Η ρύθμιση αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτήν όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν στην καραντίνα και συγκεκριμένα την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020.

Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ όσοι καθυστερήσουν την καταβολή μιας δόσης θα επιβάλλεται επιτόκιο 5%.

Επανένταξη των οφειλετών στις ρυθμίσεις που είχαν. Ολοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο, ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμισης από τον Νοέμβριο του 2020.

Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

Οσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, ανεξάρτητα εάν πλήττονται ή όχι από την πανδημία, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Οι δόσεις ρυθμίσεων που βρίσκονται σε αναστολή θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Οφειλές στη φορολογική διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Συγκεκριμένα, όσοι επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού θα απαλλαχθούν 100% από τις προσαυξήσεις.

Οσοι επιλέξουν δύο έως 4 δόσεις έχουν απαλλαγή 95%, ενώ για όσους επιλέξουν το σύνολο των δόσεων, δηλαδή τις 120, η έκπτωση από τις προσαυξήσεις περιορίζεται στο 10%. Το επιτόκιο της ρύθμιση ανέρχεται στο 2,5%.