Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Ξεκαθαρίζει το τοπίο μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις

Image
κόκκινα δάνεια
 clock 22:11 | 29/05/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Μία μεγάλη εκκρεμότητα άνω των 10 ετών, επιτέλους, φαίνεται ότι ξεκόλλησε, ύστερα από αρκετές νομοθετικές παρεμβάσεις, με τη σημαντικότερη, ίσως, την πιο πρόσφατη του υπ. Δικαιοσύνης για τη βελτίωση της κατανομής των υποθέσεων στα δικαστήρια. Πρόκειται για τον γνωστό ως "νόμος Κατσέλη", στον οποίο είχαν προσφύγει περισσότερες από 50.000 υποθέσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών, με στόχο τη ρύθμιση, το κούρεμα και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η αναποτελεσματικότητα του νόμου, όμως, φαίνεται ότι αποτέλεσε καταφύγιο και για περιπτώσεις που δεν χρειάζονταν καμία προστασία, ωστόσο παρέμειναν στο απυρόβλητο για περισσότερα από 10 χρόνια περιμένοντας τη δικάσιμο ημερομηνία που μέχρι πρόσφατα για τους περισσότερους δεν είχε καν οριστεί.

Από την τελευταία νομοθετική παρέμβαση, ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν λάβει ημερομηνία ακρόασης αυξήθηκε από τις 13.000 πέρσι στα τέλη του έτους σε άνω των 30.000 σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθεί το υπ. Οικονομικών, η μέση ροή απόδοσης ημερομηνίας ακρόασης κυμαίνεται γύρω στις 4.000 υποθέσεις τον μήνα. Έτσι, σχεδόν το σύνολο των υποθέσεων του ν. Κατσέλη έχει πλέον επικυρωθεί και το 70% έχει λάβει ήδη δικάσιμο. Με τον ρυθμό αυτό, όλες οι υποθέσεις θα έχουν λάβει ημερομηνία μέχρι το τέλος του έτους. Και οι περισσότερες επικυρωμένες υποθέσεις θα δικαστούν μέσα στο έτος.

Υπάρχουν και δύο ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από την πορεία των υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία:

Πρώτον, με το που "ξεκόλλησε" η διαδικασία, περίπου 5.000 υποθέσεις αποσύρθηκαν ή ακυρώθηκαν.

Δεύτερον, σχεδόν μία στις δύο υποθέσεις για δανειολήπτες που εκδικάζονται είναι αρνητικές. Δηλαδή δεν επιδικάζεται ρύθμιση και προστασία, σύμφωνα με αποφάσεις για περίπου 6.500 υποθέσεις των δύο τελευταίων μηνών από τα Ειρηνοδικεία, όπου το βάρος έχει πέσει κυρίως σε αυτά των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, των Αχαρνών, της Κορίνθου, του Πειραιά και της Νίκαιας.

Τρίτον, οι αιτήσεις που απορρίπτονται δεν πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου δανειολήπτη (εισόδημα κάτω των 7.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.500 για κάθε μέλος νοικοκυριού με πλαφόν τις 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 120.000 ευρώ προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε μέλος με πλαφόν τις 180.000 ευρώ). Οι περισσότεροι έχουν περιουσία μέχρι 180.000 ευρώ, αλλά σχεδόν το ένα τρίτο έχει εισόδημα κάτω των 7.000 ευρώ, ενώ σχεδόν η πλειονότητα εμφανίζει εισοδήματα διπλάσια από το ανώτατο όριο για να θεωρηθεί κάποιος ευάλωτος (βάσει του νόμου).

Πραγματικά ευάλωτοι

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πιστοποίηση των ευάλωτων οφειλετών του υπ. Οικονομικών έχει δεχθεί περίπου 3.500 αιτήσεις, αλλά μέχρι τώρα έχουν πιστοποιηθεί μόλις 150 άτομα. Σχεδόν 1 στις 4 αιτήσεις που εκκρεμεί έχει κολλήσει στο στάδιο της άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Η πιστοποίηση αυτή είναι απαραίτητη καθώς από τις αρχές Ιουνίου ξεκινά το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας α’ κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, οι οποίοι θα δικαιούνται στεγαστικό επίδομα για 15 μήνες και μέχρι να ξεκινήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδήματα που δηλώνονται στην πλατφόρμα μέχρι τώρα, πράγματι, κινούνται εντός των ορίων του νόμου για τους ευάλωτους οφειλέτες με το μέσο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 9.000 ευρώ και η μέση οικογενειακή περιουσία τις 120-140.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι η πλειονότητα των 3.500 αιτήσεων θα εγκριθεί εφόσον υποβληθούν οριστικά και γίνουν οι διασταυρώσεις στοιχείων. Εξάλλου, το ποσοστό απόρριψης σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 1%-2%.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Ελλάδας: Άνοδος 6% της χρήσης των καρτών πληρωμής το 2021

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οδηγίες για το πώς θα αναγραφεί στις φορολογικές δηλώσεις

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis