Οικονομία

ΚΕΠΕ: Συνεχιζόμενη η πορεία σταδιακής ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας

43673b68051ef2109e003349999319c0.jpg

Mία συνεχιζόμενη πορεία σταδιακής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και μία επαναλαμβανόμενη αστάθεια ως προς τη συνεισφορά επιμέρους συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, καταγράφεται σε ανάλυση της τετραμηνιαίας έκδοσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις (τεύχος 38).
Σημαντικό θετικό χαρακτηριστικό των πρόσφατων εξελίξεων, όπως σημειώνεται, αποτελεί η διαρκής σημαντική μεγέθυνση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εξακολουθούν να καταγράφουν μεγάλες αυξομειώσεις, η ιδιωτική κατανάλωση εμφανίζει ασθενή δυναμική, ενώ οι προσδοκώμενες εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο και τις ανταγωνίστριες χώρες στον τομέα του τουρισμού συνιστούν πρόσθετη πρόκληση κατά το προσεχές διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμο ρόλο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναλαμβάνουν η περαιτέρω σταθεροποίηση της οικονομίας μέσω της υλοποίησης των συμφωνηθεισών διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και ουσιαστική αναζωογόνηση των επενδύσεων, η οποία προϋποθέτει την αποκατάσταση των καναλιών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά και την επίσπευση της υλοποίησης νέων μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα δώσουν ώθηση στο επενδυτικό κλίμα ενισχύοντας παράλληλα την επενδυτική δαπάνη στον κλάδο των κατασκευών.
«Συνολικά οι εξελίξεις, όπως υπογραμμίζεται, παραπέμπουν σε μία προοπτική συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας στα προσεχή τρίμηνα, η οποία συμβαδίζει και με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν στη βάση του δυναμικού υποδείγματος βραχυπρόθεσμων προβλέψεων του ΚΕΠΕ».

Οικονομία

Κορωνοϊός: Πόσα κέρδη έβγαλαν στην πανδημία οι 10 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ

δολάρια

Και όμως, καμία από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν φαίνεται να άγγιξε τα πορτοφόλια των πλουσιότερων οικογενειών της Αμερικής. Ακόμη και εν μέσω πανδημίας, ορισμένοι βρήκαν τον τρόπο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη αμύθητες περιουσίες τους. 

Σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες, οι 10 πιο πλούσιες φαμίλιες των ΗΠΑ είδαν την αξία τους να αυξάνεται κατά 25% μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Με τίτλο “Silver Spoon Oligarchs”, η έκθεση του Ινστιτούτου πολιτικών επιστημών της χώρας – που εξέτασε τις περιουσίες και τα έσοδα των 50 πλουσιότερων οικογενειών της χώρας – εστιάζει στην ολοένα και αυξανόμενη συγκέντρωση πλούτου στην Αμερική.

Πιο συγκεκριμένα, από την έναρξη της πανδημίας – τον Μάρτιο του 2020 –  η καθαρή αξία αυτών των υπερπλουσίων οικογενειών αυξήθηκε συλλογικά κατά 136 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι περιουσίες τους παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες για δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση, και ο πλούτος τους αυξήθηκε εκθετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η οικογένεια Lauder, για παράδειγμα, η οικογένεια πίσω από την αυτοκρατορία καλλυντικών Estée Lauder, αναδείχθηκε ως η πιο κερδισμένη της συγκεκριμένης περιόδου αφού κατάφερε σχεδόν να διπλασιάσει τον πλούτο της. Η ανάπτυξη της εταιρείας έφτασε το +83%. Ακόμη όμως, και η οικογένεια SC Johnson, η οικογένεια με τα μικρότερα κέρδη της κατηγορίας, σημείωσε ανάπτυξη της τάξεως του 9% – αύξηση δηλαδή που υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

«Σε μια εποχή που τα ποσοστά ανεργίας έχουν εκτοξευτεί και πολλές αμερικανικές οικογένειες δίνουν καθημερινά σκληρή μάχη για να κρατηθούν πάνω από τα όρια της φτώχιας, οι πλουσιότερες οικογένειες της χώρας βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία αυξάνονται εκθετικά», αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην έκθεση σύμφωνα με το BusinessInsider.

Η πανδημία επιδείνωσε τις οικονομικές ανισότητες

Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία διεύρυνε τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων στις ΗΠΑ φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Αμερικανοί με υψηλότερο εισόδημα – κυρίως άτομα που απασχολούνται στον τεχνολογικό κλάδο – είδαν το εισόδημά τους να αυξάνεται έπειτα από την εμφάνιση της Covid-19. Καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα φαίνεται πως έκαναν αρκετή οικονομία καταφέρνοντας έτσι να δημιουργήσουν ένα πολύ γερό κομπόδεμα για το μέλλον. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακίνητα: Η «ηλεκτρονική ταυτότητα» μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις

Μπορέλ: Οι σχέσεις της Ε.Ε με την Τουρκία επηρεάζονται από το Κυπριακό

Ε.Ε: Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας για την πτήσης της Ryanair