Οικονομία

ΚΕΠΕ: Στο 1,6% η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2017

ελλαδα

Στο 1,6% τοποθετεί το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2017, όπως αναφέρει στο τετραμηνιαίο περιοδικό του «Οικονομικές Εξελίξεις».

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, «η συγκεκριμένη πρόβλεψη συνεπάγεται μία σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε σχέση με το προηγούμενο έτος, για το οποίο καταγράφηκε στασιμότητα του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεταβολής για το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2017 κυμαίνονται στο 1,3% και 2,0%, αντίστοιχα». 

Σημειώνεται, «ότι ενώ η πρόβλεψη για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ενσωματώνει μία αναθεώρηση προς τα κάτω τής αμέσως προηγούμενης πρόβλεψης του υποδείγματος παραγόντων (2,1%), οι εξαμηνιαίες εκτιμήσεις παραμένουν συνολικά ευνοϊκές και καταδεικνύουν ξεκάθαρα μία ανοδική τάση. Η τάση αυτή αντανακλάται και στους εκτιμώμενους τριμηνιαίους ρυθμούς μεταβολής για τα τέσσερα τρίμηνα του 2017, ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του προηγούμενου έτους, οι οποίοι διαμορφώνονται στο 1,2%, 1,3%, 1,5% και 2,4%».

Οι παραπάνω εκτιμώμενοι ρυθμοί μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ αντανακλούν τις βασικές πτυχές των πρόσφατων βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και συνάδουν με τα ενσωματωμένα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σημειώνει το ΚΕΠΕ. 

Ειδικότερα, εξηγεί, οι επιπτώσεις της επιδείνωσης σε συγκεκριμένα συνολικά μακροοικονομικά μεγέθη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 φαίνεται να μετακυλίονται και στο πρώτο εξάμηνο του 2017, λειτουργώντας ανασταλτικά ως προς την επίτευξη ακόμα υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στις αρχές του έτους.

Ως αποτέλεσμα, φαίνεται να μετατίθεται χρονικά, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του ΚΕΠΕ, η εδραίωση συνθηκών ανάκαμψης και σταθεροποίησης, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. 

Η εν λόγω εξέλιξη, συνεχίζουν οι αναλυτές, συναρτάται με τη μετατόπιση της χρονικής περιόδου ενεργοποίησης των αναμενόμενων θετικών επιδράσεων από: (α) Την οριστική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας εντός του τρέχοντος προγράμματος, (β) την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και (γ) τη διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.

Οικονομία

Γεωργιάδης για νέο αναπτυξιακό νόμο: Στο κινητό η πορεία του φακέλου

γυναίκα κινητό τηλέφωνο

Την κατάθεση αναπτυξιακού νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των επενδύσεων, την απλούστευση των διαδικασιών και την ενίσχυση της διαφάνειας προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, μια από τις βασικές καινοτομίες του νέου πλαισίου θα είναι η δυνατότητα παρακολούθησης του φακέλου ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο εξ αποστάσεως μέσω του κινητού τηλεφώνου από τους υποψηφίους.

Με αφορμή την συζήτησης νομοσχεδίου για την απλούστευση διαδικασιών άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια για να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα οι ρυθμοί ανάπτυξης. Θα έρθει και ο νέος αναπτυξιακός για να μπορείς να παρακολουθείς από το κινητό σου τηλέφωνο την πορεία του φακέλου σου».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που επέφερε η πανδημία, η ελληνική οικονομία άντεξε. «Πέρυσι όταν οι προβλέψεις έδειχναν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι η χειρότερη της Ε.Ε. ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε με ανακοινώσεις. Όταν τελικά οι προβλέψεις διαψεύστηκαν και η οικονομία μας τα πήγε πολύ καλύτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κερνούσε πικρό καφέ της κηδείας» είπε μεταξύ άλλων.

Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ενδεχόμενη επιστροφή της πανδημίας γι αυτό και ζήτησε από το σύνολο των κομμάτων να ενισχύσουν τις προσπάθειες για ενίσχυση των εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε και για την Συμφωνία των Πρεσπών μετά από την έκκληση που απηύθυνε ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου να κυρωθούν άμεσα τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Λαγόψαρο 10 κιλών τρόμαξε τους λουόμενους - Προσοχή και στα αγγελόψαρα (Φωτό)

Έρχεται το επιδημιολογικό παρατηρητήριο Κρήτης

Κρήτη: Ποιες περιοχές "κάηκαν" από τον καύσωνα