Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πώς θα "χτιστεί" η διπλή αύξηση το 2022

Image
Κατώτατος μισθός
 clock 07:25 | 18/11/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Με οδηγό το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ το 2022 θα «χτιστεί» η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022. Αν και ακόμα είναι νωρίς το επικρατέστερο σενάριο είναι στην πρώτη αύξηση που είναι ήδη αποφασισμένη στο επίπεδο του 2% με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022 να προστεθεί ένα ποσοστό 3% ή και περισσότερο που θα καθοριστεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού πάντως προβλέπει ανάπτυξη 4,5% το 2022, ενώ η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της ανεβάζει τον πήχη της ανάκαμψης για το επόμενο έτος στο 5,2%.

Το τελικό ποσοστό αύξησης και ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό αλλά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί μεταξύ δύο πυρών. Από τη μια, έχει πρόθεση να ενισχύσει τους χαμηλόμισθους για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και από την άλλη πρέπει να σκεφθεί και τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες οι οποίες εκτός από την αύξηση του ενεργειακού κόστους θα πρέπει να επωμιστούν και την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ανάλογα με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, θα εξεταστεί αν το 5% θα αποτελέσει σωρευτική αύξηση (δηλαδή 2%+ 3%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα ή αν ο κατώτατος μισθός μετά το καλοκαίρι θα αυξηθεί συνολικά πάνω από 5%.

Πάντως ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει διαβεβαιώσει ότι «Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να «φύγει η οικονομία μπροστά» και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό».

Η νέα διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022. Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος αρχικά θα τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι , τα επιστημονικά ινστιτούτα και η τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια θα παραδοθεί το πόρισμα στον υπουργό εργασίας ο οποίος στα μέσα Ιουλίου 2022 θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό.

Η ημερομηνία εφαρμογής του νέου μισθού τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και όλα δείχνουν ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως από το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί έως και 195 ευρώ για τους έμπειρους υπαλλήλους με πολλές τριετίες από την 1/1/2022. Ειδικότερα από τα 650 που είναι σήμερα θα αυξηθεί στα 663 ευρώ ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29.04 σε 29.62 ευρώ.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 . Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861.60. Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928.20.

Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Τέλος αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για περαιτέρω αύξηση 5% εντός του 2022 ο μισθός μπορεί να φτάσει τα 696 ευρώ.

Επιπλέον ανάσα εκτός της αύξησης του κατώτατου μισθού, θα πάρουν οι μισθωτοί ( όχι μόνο οι χαμηλόμισθοι) το 2022 από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας.

Για παράδειγμα: Ένα εργαζόμενος με μικτό μισθό 700 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 160 ευρώ

Με μηνιαίο μικτό μισθό 1000 ευρώ θα έχει ετήσιος όφελος 355 ευρώ

Με μηνιαίο μικτό μισθό 1200 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 389 ευρώ

Με μηνιαίο μικτό μισθό 2000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 691 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα αδείας: Πώς και πότε θα καταβληθεί στους εργαζόμενους του Συν-εργασία

Σεισμός - Ηράκλειο: Πήραν λεφτά για... ανύπαρκτες ζημιές

Κρήτη: Έρχονται πρόστιμα για τις ...χωματερές δίπλα από κάδους απορριμμάτων

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis