Οικονομία

ΗΠΑ: Συρρίκνωση-ρεκόρ της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο

ΗΠΑ κορωνοϊός

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 31,4% στο β΄ τρίμηνο, στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 73 ετών, εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην οικονομία.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 31,4% σε ετήσια βάση στο προηγούμενο τρίμηνο, στη μεγαλύτερη πτώση από το 1947.
Η αρχική μέτρηση έκανε λόγο για μείωση της παραγωγής κατά 31,7%.

Οι οικονομολόγοι στις ΗΠΑ προβλέπουν ωστόσο ότι στο γ΄ τρίμηνο θα σημειωθεί η μεγαλύτερη ανάκαμψη της ανάπτυξης από το 1947.

Η αύξηση αυτή θα αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το καλοκαίρι, που ακολούθησε την πτώση της παραγωγής που σημειώθηκε την άνοιξη, όταν η πανδημία προκάλεσε το κλείσιμο τμημάτων της οικονομίας.

Η IHS Markit προβλέπει ότι το ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο θα αυξηθεί κατά 32,2%, ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και στο δ΄ τρίμηνο, αλλά θεωρούν πως η ανάκαμψη του β΄ εξαμήνου δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει την ύφεση στις αρχές του έτους.

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία β΄ τριμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 33,2% σε ετήσια βάση, έναντι αρχικής εκτίμησης για 34,1%. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν 27,2% έναντι αρχικών εκτιμήσεων για πτώση 26%. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ υποχώρησαν 64,4% έναντι αρχικής εκτίμησης για πτώση 63,2%. Συνολικά, το εμπόριο πρόσθεσε 0,62% στο ΑΕΠ β΄ τριμήνου.
 

Οικονομία

Οι κερδισμένοι από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης

Ασφαλιστικές Εισφορές

Αύξηση αποδοχών θα δουν από το Γενάρη οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ενώ επαγγελματίες ιδιοκτήτες ακίνητων θα δουν ελάφρυνση στα εκκαθαριστικά του 2021.

Όλα αυτά προκύπτουν από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.