Μια νέα κατηγορία δημιουργήθηκε στον τομέα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) για την ηλεκτρική ενέργεια, με στόχο τη σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας για πολύτεκνες οικογένειες.
Στα πλαίσια αυτού του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για να ενταχθούν σε αυτή την ειδική χρέωση οι πολύτεκνες οικογένειες για την μείωση κόστους ενέργειας, ισχύουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα είναι διαθέσιμη από την 1η Φεβρουαρίου 2024.
Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο των προηγούμενων μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση εισάγει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΚΟΤ Γ – Ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων.
Στο πλαίσιο αυτού του τιμολογίου, παρέχεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση στις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και περισσότερα.
Ειδικότερα, η έκπτωση αφορά το ποσοστό 10 λεπτών ανά kWh στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην κύρια κατοικία.
Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 50.000 ευρώ, με προσθήκη 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, φτάνοντας τα 70.000 ευρώ.
Επιπλέον, παρέχονται ποσά για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, καθώς και διευρυμένα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης, ενώ οι δικαιούχοι επωφελούνται από έκπτωση λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης.
Η απόφαση τροποποιεί το καθεστώς απαλλαγής από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος και το δίκτυο. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της χρέωσης, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των χρεώσεων.
Η ένταξη στο ΚΟΤ Γ θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, με την υποβολή πιστοποιητικών και τη διαλειτουργικότητα του ιστότοπου με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Διαβάστε επίσης:
Φορολογική ενημερότητα: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι χρωστούν στην εφορία
Ακρίβεια: Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ το 2024