Την εφαρμογή της σύμβασης που διαπραγματεύθηκε με τους εταίρους και τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων για την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη σύμβαση θέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ως προϋποθέσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Μέσω της εισαγωγής της Ενδιάμεσης Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική της ΤτΕ, που υποβλήθηκε νωρίς το μεσημέρι στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας στέλνει σαφές και ηχηρό μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για συναίνεση «τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διαμόρφωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα» επισημαίνεται στο σημείωμα του διοικητή.
Ο διοικητής της ΤτΕ επιπροσθέτως καλεί την κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν της σύμβασης, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο τέλος της εισαγωγής που υπογράφει ο Γιάννης Στουρνάρας:
«Συμπερασματικά, η επιστροφή στην κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη εδράζεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τη Σύμβαση που διαπραγματεύθηκε με τους εταίρους και να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν της Σύμβασης, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών.
» Δεύτερον, η Βουλή των Ελλήνων, η οποία από το 2010 μέχρι σήμερα στήριξε την προσπάθεια προσαρμογής και συνεπώς τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος».
«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως τονίσει στο παρελθόν την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Σήμερα, η συναίνεση που έχει ήδη επιτευχθεί και είναι μια μεγάλη κατάκτηση δεν πρέπει να διαρραγεί. Αντίθετα, πρέπει να διατηρηθεί για να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, να στηρίξει την οριστική έξοδο από την κρίση και να ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη».
Ισχυρή διακομματική βάση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό
Οι εκκλήσεις του Γ.Στουρνάρα για συναίνεση είναι αρκετές μέσα στο σημείωμά του, ενώ εμφανής γίνεται και η βελτίωση των σχέσεων του με την κυβέρνηση, για την οποία τονίζει ότι εγκατέλειψε το δρόμο της ρήξης με τους εταίρους.
Ειδικότερα, σε άλλο σημείο και μιλώντας για τη σημασία της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, αλλά και της κύρωσής της «με πρωτοφανή πλειοψηφία για τα κοινοβουλευτικά χρονικά», γεγονότα που ανέκοψαν τη δυσμενή και αβέβαιη πορεία της οικονομίας, αναφέρει:
«Είναι βάσιμο να εκτιμηθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει πλέον επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας και της συνεννόησης με τους εταίρους και έχει απορρίψει την εκδοχή της ρήξης. Η βασική αυτή επιλογή στηρίζεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, η οποία παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική.»
» Διαμορφώνεται έτσι, εκ των πραγμάτων, μια ισχυρή διακομματική βάση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η οποία είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εγγυηθεί τη συνέχεια στην εφαρμογή της συμφωνίας και να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει μόνο ένα μικρό μέρος».
Το 2015 δεν μας ακούσατε και ήρθαν capital controls
Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας χτυπά καμπανάκι, υπενθυμίζοντας ότι στις 17 Ιουνίου 2015 η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα δεν άκουσε την προτροπή της ΤτΕ για συμφωνία με τους εταίρους, κάτι που παρέτεινε την αβεβαιότητα η οποία τελικά οδήγησε στην τραπεζική αργία και στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων με αρνητικές συνέπειες για την οικονομίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει «υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 υπεβλήθη στη Βουλή των Ελλήνων στις 17 Ιουνίου 2015. Τότε, οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ήταν σε κρίσιμο σημείο και όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.»
» Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της είχε υπογραμμίσει με έμφαση τις αρνητικές συνέπειες μιας ρήξης με τους εταίρους και είχε υποστηρίξει ότι “η συμφωνία είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε”. Λίγες μέρες μετά, στις 28 Ιουνίου, η παράταση της αβεβαιότητας κατέστησε αναγκαία τη θέσπιση τραπεζικής αργίας και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για να διαφυλαχθούν η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και οι καταθέσεις. Η επιβολή των περιορισμών επέτεινε την αβεβαιότητα και επηρέασε αρνητικά την πραγματική οικονομία».
Σε ότι αφορά την παρούσα έκθεση που κατατέθηκε σήμερα ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «υποβάλλεται σε μία περίοδο που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους διεξάγονται ομαλά, ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων σημαντικών τραπεζών. Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν εύλογες προοπτικές επιτυχίας της συμφωνίας και επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη. Βασική προϋπόθεση όμως για αυτό είναι η επικράτηση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας και θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους».
in.gr