Οικονομία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της στο 11,25%

Νέα βουτιά για την τουρκική λίρα: Υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο επτά μηνών

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης (0,75 της ποσοστιαίας μονάδας), στο 11,25% από 12%, σημειώνοντας ότι η στάση της νομισματικής πολιτικής της παραμένει συνεπής με την προβλεπόμενη πορεία μείωσης του πληθωρισμού της χώρας.

«Οι προοπτικές όσον αφορά τον πληθωρισμό εξακολούθησαν να βελτιώνονται και συνεχίσθηκε η μεγάλη μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε με ταχύ ρυθμό το βασικό επιτόκιό της από τον περασμένο Ιούλιο, όταν αυτό ανερχόταν στο 24%.

Πολιτική

Πέτσας: Δεδομένες οι κυρώσεις σε Τουρκία – Το ζήτημα είναι πώς θα εφαρμοστούν

ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.jpg

Θετικό βήμα χαρακτήρισε την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Εκτίμησε ότι είναι δεδομένη η απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκιάς.

«Το ζήτημα είναι, πως θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία  δεν συμμορφωθεί γιατί η Ευρώπη δεν μας έχει συνηθίσει στις γρήγορες διαδικασίες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν ακόμα και πριν την Σύνοδο Κορυφής μου μετατέθηκε για την 1 και 2 Οκτώβριου.

«Όλα είναι στο τραπέζι», τόνισε μιλώντας στην στην ΕΡΤ.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την  Κύπρο και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Αναφερόμενος στο νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό που θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν ο κ. Πέτσας τόνισε ότι έχουμε μια καλή εικόνα για το σχέδιο αυτό. Θα είναι ένα πρώτο βήμα στην σωστή κατεύθυνση.