Οικονομία

Η Goldman Sachs ποντάρει κατά του δολαρίου

goldman-sachs.jpg

Η Goldman Sachs έχει αρχίσει να δημιουργεί short θέσεις (θέσεις πώλησης) στο δολάριο καθώς αναμένει ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα δελεάσει τους επενδυτές ώστε να εγκαταλείψουν το νόμισμα που θεωρείται και λειτουργεί παραδοσιακά ως ασφαλές καταφύγιο.

Σε σημείωμά τους το Σαββατοκύριακο, οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman ανέφεραν ότι, ενώ είχαν υποστηρίξει ότι ήταν πολύ νωρίς για αλλαγή θέσης έναντι του δολαρίου, με δεδομένη την ισορροπία των κυκλικών κινδύνων, πλέον η μείωση θέσεων στο δολάριο έναντι ορισμένων νομισμάτων φαίνεται αρκετά ελκυστική.

Η Goldman υποστηρίζει τη θέση αυτή επικαλούμενη τη «σταθερή διαδικασία «ανοίγματος» της οικονομίας, τα στοιχεία για την περιορισμένη αύξηση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανάληψη δράσης όπως η πρόοδος με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», ένα πρόγραμμα δανεισμού 750 δισ. ευρώ που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι της πανδημίας.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι αναλυτές του οίκου υπογράμμισαν ότι η νορβηγική κορώνα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να υπεραποδόσει κατά το υπόλοιπο της κρίσης και συνιστούν πωλήσεις στο ζεύγος δολάριο/ κορώνα (USD / NOK) με την τιμή στόχου να διαμορφώνεται σε 8,75 κορώνες ανά δολάριο, και διακοπή εάν η κορώνα υποτιμηθεί σε 10.25. Η τρέχουσα ισοτιμία της κορώνας βρίσκεται στα 9,68 ανά δολάριο.

Οι ανοικτές πωλήσεις σε ένα νόμισμα συνεπάγονται το δανεισμό σε αυτό το νομίσμα, την πώλησή του στην τρέχουσα τιμή της αγοράς και, στη συνέχεια, την αναμονή για την πτώση της τιμής, ώστε με την επαναγορά του νομίσματος σε χαμηλότερη τιμή να επιστραφεί το δάνειο. Επομένως ο πωλητής που προβαίνει σε ανοικτές πωλήσεις κερδίζει εάν το νόμισμα υποτιμηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman «τα δημογραφικά στοιχεία και οι ιατρικές υποδομές της Νορβηγίας την τοποθετούν σε καλύτερη θέση έναντι άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ η ισχυρή της δημοσιονομική θέση της παρέχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα»,

«Ενώ άλλες χώρες αναγκάζονται είτε να περιορίσουν τη στήριξη της δημοσιονομικής τους πολιτικής είτε να αυξήσουν δραματικά τον δανεισμό – δυνητικά αρνητικές επιλογές για τα νομίσματα – η Νορβηγία μπορεί να επαναπατρίσει κεφάλαια από τις επενδύσεις της στο εξωτερικό (σήμερα, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις καθημερινές συναλλαγές από τα 2,1 δισ. κορώνες στα 2,3 δισ. κορώνες), βοηθώντας τη στήριξη της οικονομίας και του νομίσματος».

Έως σήμερα το πρωί, η Νορβηγία είχε καταγράψει 8.440 κρούσματα Covid-19 και 236 θανάτους, έχοντας λάβει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ιού ήδη από τις 12 Μαρτίου ενώ ανέπτυξε σημαντικά τη διενέργεια ελέγχων.

Η χώρα ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης τριών φάσεων και ανέπτυξε δύο προγράμματα κρατικά εγγυημένων δανείων γαι την παροχή ρευστότητας στις νορβηγικές επιχειρήσεις.

Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Οδηγίες για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία

ξενοδοχείο

Νέες οδηγίες για τους εποχικά απασχολούμενους στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη διαδικτυακή αίτησή τους για το επίδομα των 534 ευρώ από την Τρίτη 7 Ιουλίου έως και το τέλος του μήνα.

Η καταβολή του ποσού θα γίνει τις πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου.

Οι εποχικά εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλουν και αίτηση με νέο έντυπο, μέσω της πλατφόρμας supportemployees.services.gov.gr, είτε έχουν επαναπροσληφθεί είτε όχι για να κριθούν δικαιούχοι του επιδόματος.

Οι δηλώσεις αφορούν εποχικά εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, με υποχρέωση επαναπρόσληψης, και η υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων πρέπει να πραγματοποιηθεί από τους εργαζόμενους σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ που αφορά στον Ιούνιο.

Οι δικαιούχοι

Ως δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ ορίζονται οι εποχικά εργαζόμενοι που:

Δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας για 3 μήνες και 5 ημέρες από τον Σεπτέμβριο 2019 ως και τον Φεβρουάριο 2020.

Απολύθηκαν από επιχειρήσεις λόγω της πτώχευσης της Thomas Cook και έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας από τον Σεπτέμβριο 2019 ως και τον Φεβρουάριο 2020.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραμείνετε εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ από τον Ιούνιο ως και τον Αύγουστο 2020.