Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα υπέβαλε το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης

Image
Ταμείο Ανάκαμψης
 clock 20:24 | 16/05/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Το αίτημα για την 3η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 1,717 δισ. ευρώ, υπέβαλε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, διατηρώντας μια από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών στη  σχετική πρόοδο των προγραμμάτων.

Το ποσό των 1,717 δισ. ευρώ αφορά επιχορηγήσεις και δεν περιλαμβάνει δάνεια. Εφ’ όσον το αίτημα εγκριθεί, η δόση αναμένεται να εκταμιευθεί μετά το καλοκαίρι. Το ποσόν θα προστεθεί στα 11,08 δισ. ευρώ που έχει ήδη εισπράξει η χώρα και έτσι συνολικά οι εκταμιεύσεις θα φτάσουν τα 12, 8 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το φθινόπωρο η απορροφητικότητα του ελληνικού προγράμματος, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 30,5 δισ. ευρώ, θα φτάσει στο 42%.

Η υποβολή του αιτήματος είχε ως προϋπόθεση την ικανοποίηση μιας σειράς από προαπαιτούμενα, που γίνονται όλο και δυσκολότερα, καθώς αφορούν πλέον την εμφάνιση προόδου σε επενδύσεις και όχι απλώς νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ίσχυε σε μεγαλύτερο βαθμό στις αρχές. Γι’ αυτό το τρίτο αίτημα χρειάστηκε, μεταξύ άλλων, να επιδειχθεί πρόοδος σε 55 διαγωνισμούς.

Επόμενο αίτημα θα υποβληθεί τον Οκτώβριο και -παρότι δεν το προβλέπει ο προγραμματισμός- είναι πιθανό να περιλαμβάνει και δάνεια. Αυτό θα συμβεί αν η απορροφητικότητα των δανείων φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ, από 2,4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, κάτι που οι αρμόδιες αρχές του Ταμείου Ανάκαμψης δεν το αποκλείουν, δεδομένης της καλής πορείας των δανείων. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη δόση περιείχε δάνεια, επίσης νωρίτερα από τον προγραμματισμό, ακριβώς επειδή είχε καλυφθεί η προαπαιτούμενη απορροφητικότητα. Το ίδιο δεν αποκλείεται να συμβεί και τον Οκτώβριο, υποστηρίζουν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι από τα 30,5 δις ευρώ του ελληνικού προϋπολογισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα 12,7 δις ευρώ είναι δάνεια.

Εν τω μεταξύ, όμως, θα υπάρξει και μια αναθεώρηση του προγράμματος  συνολικά, την οποία θα διαπραγματευθεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η αναθεώρηση έχει σκοπό να διορθώσει προβλήματα και να καλύψει ενδεχόμενες νέες ανάγκες, οπότε θα αφαιρεθούν επενδύσεις που δεν προχωρούν και θα προστεθούν ίσως άλλες, ενώ θα τροποποιηθούν και τα χρονοδιαγράμματα των οροσήμων, ώστε να είναι εφικτά.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί και το αίτημα για το πρόσθετο δάνειο των 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος REPower EU , από το οποίο θα εισπράξει επισης επιχορηγήσεις 800 εκατ. ευρώ. Για τα δάνεια του REPower EU η προθεσμία διαπραγμάτευσης λήγει στο τέλος Αυγούστου και για την αναθεώρηση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης στο τέλος του έτους. Η παρούσα κυβέρνηση, ωστόσο, ακολουθώντας παρότρυνση της Κομισιόν, έχει σκοπό να υποβάλει τα δύο αιτήματα ταυτόχρονα. Ετσι, ο στόχος της είναι να κλείσει το Σεπτέμβριο η διαπραγμάτευση. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί και από την κάλπη.

«Η Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης ,  «είναι πρωτοπόρος στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συμπεριλαμβανόμαστε στα τρία πρώτα κράτη – μέλη της ΕΕ-27 που υπέβαλαν το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αξιοποιούμε, με συνέπεια και απόλυτη σοβαρότητα, τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα που επιτεύχθηκαν από τις ελληνικές αρχές -οδηγώντας στην υποβολή του τρίτου αιτήματος πληρωμής- αφορούν, καταρχάς ως προς τις επενδύσεις, σε ανακαινίσεις κατοικιών μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», στην έναρξη του προγράμματος «Φορτίζω παντού», στη συμβασιοποίηση των πολεοδομικών σχεδίων και σε κατακυρώσεις διαγωνισμών για δημόσια έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ταυτόχρονα, ως προς τις μεταρρυθμίσεις, ολοκληρώθηκε η θεσμοθέτηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, το νέο πόθεν έσχες, το Εθνικό μητρώο διαδικασιών Μίτος, το εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Δικαστικός χάρτης, η νομοθεσία για την απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα και για τα βιομηχανικά πάρκα κ.ά.

Σημειώνεται πως οι μεταρρυθμίσεις κανονιστικού χαρακτήρα υλοποιήθηκαν υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, που υπάγεται στον Υπουργό Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσο, ενώ αρμόδιος Γενικός Γραμματέας είναι ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης. Η Ειδική Υπηρεσία του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), υπό τον Διοικητή της, κ. Νίκο Μαντζούφα, παρακολουθεί την υλοποίηση των επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιθεώρηση Εργασίας: Αποτελεσματικότερα οι έλεγχοι με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Παγκόσμιος τουρισμός: Τι επιφυλάσσει το μέλλον – Τα πρώτα αποτελέσματα για το 2023

Βελτίωση παρουσίασης στοιχείων του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis