Οικονομία

Χρυσός: Έσπασε και το φράγμα των 2.000 δολαρίων

χρυσός

Με τα φρένα σπασμένα συνεχίζει να κινείται ο χρυσός, σπάζοντας σήμερα και το ψυχολογικό φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία. Επί του παρόντος το πολύτιμο μέταλλο δείχνει να μην συγκρατείται από τίποτα και να συνεχίσει ακάθεκτος τις υψηλές πτήσεις στις οποίες έχει επιδοθεί από τις αρχές του έτους, καταγράφοντας κέρδη άνω του 30%. Μόνο τον Ιούλιο η τιμή του ενισχύθηκε 11%, η μεγαλύτερη μηνιαία ενίσχυση από τον Ιούνιο του 2012.

Η τιμή σποτ του χρυσού έφθασε ενδοσυνεδριακά έως τα 2.000,58 δολάρια η ουγκιά μετά από άνοδο 1,2%, σε μια συνεδρίαση με σχετικά στενό όγκο συναλλαγών, καθώς πλέον οι αγορές κινούνται σε ρυθμούς καλοκαιριού.

Ως νέα τιμή αντίστασης έχει ορισθεί πλέον από τους αναλυτές τα 2.010 δολάρια, ωστόσο αν από στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στη Βουλή των Αντιπροσώπων καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με το νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης, τότε πιθανόν το πολύτιμο μέταλλο να δεχθεί καθοδικές πιέσεις, καθώς η συμφωνία θα στρέψει τους επενδυτές σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν απελευθερώσει τρισ. δολαρίων σε πακέτα οικονομικής στήριξης για να ανακόψουν την ύφεση από τον κορωνοϊό και έχουν διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, με αποτέλεσμα ο χρυσός να καταγράφει κέρδη περί του 30% από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον 5ο κύκλο

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας "myBusinessSupport" της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καλούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

   Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 λήγει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

   Συνολικά, η διαθέσιμη χρηματοδότηση από τον εν εξελίξει 5ο κύκλο, ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ.

   Σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού κτλ.), προβλέπονται αυξημένα κατώτατα όρια ενίσχυσης, ύψους 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και 4.000 ευρώ εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.

   Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το κατώτατο όριο ενίσχυσης ορίζεται σε 1.000 ευρώ.

   Το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση τζίρου που παρουσιάζει η επιχείρηση κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

   Συνολικά, από την προκαταρτική ανάλυση των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκύπτει ότι από τις 732.968 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888. Αναφορικά με τους λόγους απόρριψης, προκύπτει ότι:

    * 262.484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο

    * 94.259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%

    * 12.063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και

    * 2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ.).

   Σημειώνεται ότι 61.956 επιχειρήσεις, δεν πληρούν, ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου, ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.

   Οι κατηγορίες των δικαιούχων, ο τρόπος προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης και οι σχετικές διαδικασίες, έχουν καθοριστεί με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

   Η καταβολή της ενίσχυσης στους πρώτους δικαιούχους θα ξεκινήσει μεθαύριο, Τετάρτη. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κικίλιας: Και οι ιδιώτες γιατροί στη μάχη για τον εμβολιασμό

Μητσοτάκης: «Ιστορική η συμφωνία για τα 18 Rafale» -βίντεο

Πανσέληνος των Λύκων: Η πρώτη πανσέληνος του 2021!