Οικονομία

Χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση κινδυνεύουν να μείνουν νεοφυείς εταιρείες

κορωνοϊός-επιχειρήσεις

Αντιμέτωπες με μια δυσάρεστη πραγματικότητα έρχονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς η ταχύτητα μετάδοσης του ιού δεν θα μηδενίσει απλώς τον κύκλο εργασιών τους, αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητά τους.

Καθώς ο χρόνος κυλάει, αρκετές νεοφυείς εταιρείες έχουν μόλις κάποιους μήνες μπροστά τους πριν εξαντλήσουν τα τελευταία διαθέσιμα κεφάλαιά τους, ενώ η πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση θα είναι περιορισμένη, αφού ακόμη και τα ίδια τα επενδυτικά κεφάλαια (venture capitals) επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους. Λέγεται μάλιστα ότι εγχώρια funds έχουν αποκλείσει από το ραντάρ τους –τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα– εταιρείες που κινούνται στον χώρο του τουρισμού ή των μετακινήσεων (mobility) δεδομένου ότι και οι δύο κλάδοι είναι πλέον αρκετά «εύθραυστοι».

Την ίδια στιγμή, μικρές εταιρείες, όπως η GuestFlip, αλλά και άλλες μεγαλύτερες με διεθνή παρουσία, όπως η Blueground, αναζητούν τρόπους ώστε να ανταποκριθούν στις νέες αυτές συνθήκες, προχωρώντας σε μόνιμη ή προσωρινή διακοπή της σύμβασης κάποιων εργαζομένων τους. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, εκπρόσωποι  startups αλλά και επενδυτικών κεφαλαίων ζητούν από την πολιτεία να λάβει πιο στοχευμένα μέτρα, κατά τα πρότυπα χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ισπανία, εκτιμώντας πως οι startups δεν φέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά με μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μετρούν χρόνια δραστηριότητας στη χώρα.

Πτώση τζίρου

Για νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, το κύμα ακύρωσης - κρατήσεων, αλλά και η αναστολή λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων, συμπαρασύρει και τις ίδιες. Η ομάδα του Ferryhopper, της πλατφόρμας αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για όλους τους πιθανούς προορισμούς και διασυνδέσεις νησιών, είναι έτοιμη να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. «Αυτή τη στιγμή μιλάμε για πτώση του τζίρου που υπερβαίνει το 90% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά και με τους πρώτους δύο μήνες του 2020.

Γεγονός που είναι λογικό λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες», αναφέρει ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας, Χρήστος Σπαθαράκης. «Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα ακυρώσεων και αιτημάτων για αλλαγή εισιτηρίων και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούμε προς τους πελάτες μας με τον καλύτερο τρόπο», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι συνήθως αυτούς τους μήνες το μεγαλύτερο κομμάτι των κρατήσεων γίνεται από ξένους ταξιδιώτες, «επομένως, καταλαβαίνετε πόσο έχει επηρεαστεί η δραστηριότητά μας συνολικά». Ο ίδιος ευελπιστεί ότι ο κλάδος θα ανακάμψει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι. Η εταιρεία απασχολεί συνολικά 35 άτομα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται η προθεσμία μέχρι 27/8 για την έκπτωση του 3%

φορολογικές δηλώσεις

Με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή, παρατείνεται μέχρι 27 Αυγούστου 2021, η δυνατότητα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία πριν ληφθεί η παράταση έληγε στις 28 Ιουλίου 2021.

Ο οδηγός της η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι «ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις που υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 27η Αυγούστου 2021 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Αυγούστου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι (6) επόμενων μηνών.

Πoια η διαδικασία για να εξασφαλίσετε την έκπτωση 3%

Η διαδικασία για την πληρωμή του φόρου με έκπτωση είναι ιδιαίτερα εύκολη. Όταν ο φορολογούμενος υποβάλλει οριστικά τη φορολογική δήλωση και εκδώσει το εκκαθαριστικό, θα πρέπει να εστιάσει στην ταυτότητα οφειλής.

Συγκεκριμένα, στον πίνακα όπου παρουσιάζεται η συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών οφειλών εκτός ρύθμισης, θα πρέπει να πατήσει στο πεδίο «Έκδοση ταυτότητας οφειλής». Θα ανοίξει, τότε, ένα νέο παράθυρο και σε ένα από τα πεδία θα αναγράφεται μια ξεχωριστή ταυτότητα οφειλής στην οποία έχει υπολογιστεί η έκπτωση του 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατώτατος μισθός: Στα 663 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου του 2022 – Αναλυτικοί Πίνακες

Ολες οι πληρωμές από 26 ως 30 Ιουλίου

ΕΝΦΙΑ: Ποιες αλλαγές βρίσκονται στο τραπέζι