Οικονομία

Χατζηδάκης: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για οφειλές στη ΔΕΗ

χατζηδάκης

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές των καταναλωτών στη ΔΕΗ προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση που έρχεται είπε ότι θα μειωθεί το ποσό της προκαταβολής, ενώ θα παραμείνει ίδιος ο αριθμός των δόσεων. Σήμερα αν έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.

«Σε σχέση με τις προκαταβολές η απόφαση της ΔΕH είναι το 40% να περιοριστεί και να εξορθολογιστεί… Και εμείς και η ΔΕH ακούμε την κοινή γνώμη» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Επίσης, τη Δευτέρα έρχεται και η ρύθμιση για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Θα τη φέρουμε και στη Βουλή και θα δούμε τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας… Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν στη ΔΕH 600 εκατ. που κέρδισαν οι ανταγωνιστές της, τα μεγάλα συμφέροντα» σημείωσε.

«Ο Τσίπρας εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕH του κ. Σαμαρά και συμφώνησε με την τρόικα να πάει από το 90% στο 50% της αγοράς χωρίς να πάρει η επιχείρηση ούτε 1 ευρώ… Αν αυτό δεν είναι πολιτικό σκάνδαλο ποιο είναι; Για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο έγιναν οι περιβόητες ΝΟΜΕ», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το θέμα των ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση της ΔEH, σε επίπεδο πολιτικό πρωτίστως, όμως, παρατήρησε, «οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να γίνουν κατήγοροι».

«Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕH με τις ζημιές που έχει, παρότι έβγαλε τη μύτη της από το νερό δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο» διευκρίνισε ο υπουργός.
 

Οικονομία

Χρηματιστήριο: Με νωθρή άνοδο το κλείσιμο στην Αθήνα

χρηματιστήριο

Νωθρή ήταν η ανοδική αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου, εν μέσω γενικευμένης ανόδου στην Ευρώπη με κέρδη έως 3%.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626,39 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,47%.

Η εικόνα ήταν σαφώς βελτιωμένη από χθες, αλλά η αγορά -συνεχίζει να επηρεάζεται από την ένταση που προκαλούν οι αυθαίρετες ενέργειες της Τουρκίας με την βόλτα του Oruc Reis άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Διακινήθηκαν μόλις 26 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πραγματοποιούν ρεκόρ κεφαλαιοποίησης ιδιαίτερα σ ότι αφορά το Λονδίνο και το Euronext.

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωναν προηγουμένως κέρδη έως και 3% μετά το αναμενόμενο νέο πακέτο ενίσχυσης στις ΗΠΑ. Η δε αμερικανική αγορά άνοιξε με άνοδο έως 350 μονάδες, ύστερα από τις δηλώσεις του Trump για μείωση των φόρων στα κεφαλαιακά κέρδη.

Κέρδη 3,32% για την μετοχή της Eurobank στα 0,3823 ευρώ – μια ημέρα μετά το πακέτο 7,1 εκατ. μετοχών που άλλαξε “χέρια” στα 0,37 ευρώ. Με ράλυ 5% έκλεισε η μετοχή της Γεκ- Τέρνα στα 6,09 ευρώ – μετά την απόφαση της Τέρνα να διαθέσει μετοχές στα 11 ευρώ με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης. Αντίθετα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής έκλεισε με πτώση 2,67% στα 11,68 ευρώ. Ράλυ 3,11% για την Coca- cola στα 23,88 ευρώ – με την άνοδο της αγγλικής αγοράς, αλλά και λόγω θετικών αναλύσεων. Με κέρδη 3,2% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,1155 ευρώ. Με κέρδη 3,55% η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 1,139 ευρώ. Κέρδη 1,21% για την Alpha bank στα 0,501 ευρώ. Με άνοδο 3,78% η μετοχή της ΔΕΗ στα 3,842 ευρώ. Κέρδη 2.35% για την μετοχή της Ελλάκτωρ στα 1,134 ευρώ. Με άνοδο 2,.15% η Μπέλα στα 16,18 ευρώ. Πτώση 1,59% για την Motor oil στα 11,13 ευρώ. Κέρδη 1,75% για τον Μυτιληναίο στα 7,835 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 26,4 εκατ. ευρώ με μικρά πακέτα σε Alpha bank, Τέρνα και lamda development.