Οικονομία

Γιατί η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται ένα αδύναμο δολάριο

Δολάριο

Mπορεί η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ να έσωσε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τον κίνδυνο «ασφυξίας», εξασφαλίζοντας επάρκεια ρευστότητας σε δολάρια, στις προσπάθειές της όμως κλόνισε το ίδιο το ίδιο το αμερικανικό νόμισμα από το θρόνο του. Η αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο να σώσουν την παγκόσμια οικονομία από το χείλος του γκρεμού δημιουργεί κλίμα ευφορίας στα διεθνή χρηματιστήρια. Μόνο που το δολάριο δεν συμμετέχει στο «πάρτι». Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες, η FED διοχέτευσε ρευστότητα τριών τρισ. δολαρίων, φροντίζοντας να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για δολάρια, να προσφέρει στήριγμα στην αμερικανική οικονομία, αλλά και σε μεγάλη μερίδα του αναπτυσσόμενου κόσμου με δάνεια σε αμερικανικό νόμισμα.

Με τις τιμές του πετρελαίου να ανακτούν τη δυναμική τους, ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης των αναδυομένων αγορών έχει παρέλθει. Παράλληλα, η «αποστολή» της FED να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη φαίνεται πως έχει στεφθεί με επιτυχία: Στη Wall Street, ο τεχνολογικός Nasdaq είναι σε απόσταση αναπνοής από το να σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, ενώ ο S&P 500 έχει σχεδόν ανακτήσει το σύνολο του εδάφους που έχανε από τις αρχές του έτους. Στην αγορά χρέους, οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Με τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ να αυξάνεται και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ομολογιακές αποδόσεις των υπολοίπων χωρών του κόσμου, είναι ελάχιστα τα κίνητρα για τους επενδυτές να επενδύσουν σε δολάρια. Η αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο δεν βοηθάει την κατάσταση, ούτε η προοπτική βαθιάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας στις ΗΠΑ.

Από τη μία, το δολάριο θα μπορούσε να θεωρηθεί το μεγάλο «θύμα» της άνευ προηγουμένου εκστρατείας νομισματικής στήριξης στην οποία έχει επιδοθεί η FED. Από την άλλη, η αδυναμία του αντανακλά την άνοδο των υπολοίπων νομισμάτων, όπως το ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ –παρότι δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες- αποτελούν βήματα προς την κατεύθυνση μιας περισσότερο ενωμένης Ευρωζώνης.

Επιπλέον, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP) θωρακίζει τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης –και κυρίως την Ιταλία- από τυχόν κερδοσκοπικές επιθέσεις. Μετά την απόφαση για αύξηση του ΡΕΡΡ στο 1,35 τρισ. ευρώ, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και των υπολοίπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει υποχωρήσει αισθητά.

Ένα ασθενέστερο δολάριο ίσως να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία για να επανέλθει σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης, καθώς αποτρέπει το ενδεχόμενο μαζικών κεφαλαιακών εισροών προς το νόμισμα που κυριαρχεί στις διεθνείς συναλλαγές. Η διολίσθηση του δολαρίου επιτρέπει καις τις αναδυόμενες οικονομίες να «ανασάνουν». Αποτελεί επίσης θετική εξέλιξη και για τους Αμερικανούς εξαγωγείς.

 

Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έως 15 Ιουλίου η νέα αίτηση

Φωτό αρχείου

Μία νέα αίτηση χορήγησης καλούνται να κάνουν οι 100.000 επιχειρηματίες οι οποίοι ήταν επιλέξιμοι για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που πήρε αριθμό ΦΕΚ το βράδυ της Παρασκευής, οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν έως τις 15 Ιουλίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ανοίξει την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ My Business Support έως αύριο, ενώ όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος είναι οι πληρωμές να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Το ύψος του κρατικού αυτού δανείου, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ στην τηλεόραση του Open, ξεκινά από 2.000 ευρώ (το ελάχιστο ποσό που θα λάβουν εταιρείες χωρίς προσωπικό) και κλιμακώνεται. Οι όροι είναι παρόμοιοι με αυτούς της 1ης προκήρυξης.

Σύμφωνα με την απόφαση, το επιτόκιο αναφοράς ορίζεται σε 0,94% το οποίο αντιστοιχεί στο βασικό επιτόκιο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα (-0,15), προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης.

Το προσωπικό και η μερική επιστροφή

Οι εταιρείες οφείλουν να διατηρήσουν το προσωπικό που είχαν την 1η Ιουνίου έως και τον Οκτώβριο του 2020. Αλλιώς θα επιστρέψουν το ποσό. Διαφορετικά, υπάρχει περίοδος χάριτος έως και το τέλος του 2021 και μετά καταβολή του ποσού σε 40 μηνιαίες δόσεις. Ένα ποσοστό 30% με 40% από το δάνειο που θα λάβουν οι επιχειρηματίες είναι μη επιστρεπτέο υπό όρους: είτε να έχουν μεγάλη πτώση τζίρου και το 2021 είτε να διατηρήσουν το προσωπικό τους για έναν χρόνο (αφορά σε εταιρείες με προσωπικό άνω των 20 ατόμων).

Παρέχεται δυνατότητα:

α) επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς.

β) επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από είκοσι εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 1η Ιουνίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει νέο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής νούμερο 3 ύψους ενός δισ. ευρώ τον Αύγουστο (θα συνυπολογίζει την πτώση τζίρου το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου).

Στον 2ο κύκλο υπέβαλαν αίτημα 139.041 εταιρείες και επιλέξιμες λόγω πτώσης του τζίρου είναι περίπου 100.000 που θεωρητικά δικαιούνται έως 1 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση χορήγησης για να αποδεχθούν ή όχι το δάνειο. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport" η οποία αποτελεί εφαρμογή του ΟΠΣ TAXISnet της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport).