Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Νέα αύξηση των τιμών - Ο Πούτιν «σπρώχνει» προς αποχώρηση τους ξένους επενδυτές

Image
Συνεχίζεται κανονικά η μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη
 clock 20:11 | 01/07/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

O Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταβίβασε σε μία νέα ρωσική εταιρεία τα δικαιώματα εξόρυξης φυσικού αερίου στο ανατολικό τμήμα της Ρωσίας, μία κίνηση που μπορεί να αναγκάσει τις ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Shell, να εγκαταλείψουν την επένδυση.

Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τον Πούτιν στην αντιπαράθεση με τη Δύση έχει οδηγήσει σε νέα εκτίναξη της τιμής του και η όποια προσπάθεια της Μόσχας να αναλάβει ενεργειακά assets μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εκνευρισμό στις αγορές. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) για παραδόσεις Αυγούστου αυξήθηκε αμέσως μετά το άνοιγμα της αγοράς σήμερα στα 151 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στις 11.40 διαμορφωνόταν στα 147,4 ευρώ με άνοδο 2% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, επικαλείται το εθνικό συμφέρον της Ρωσίας και λόγους οικονομικής ασφάλειας για τη μεταφορά των δικαιωμάτων στο project Sakhalin-2, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση.

Οι ξένοι μέτοχοι στο project θα πρέπει μέσα σε έναν μήνα να δηλώσουν αν θέλουν κάποιο ποσοστό στη νέα εταιρεία, ενώ όσοι επιλέξουν να αποχωρήσουν μπορεί να μην αποζημιωθούν πλήρως. Η κίνηση αυτή του Πούτιν μπορεί να είναι περίπλοκη για τη Shell, η οποία έχει μερίδιο 27,5% στην επένδυση υγροποιημένου αερίου στην Άπω Ανατολική Ρωσία.

Ο ενεργειακός κολοσσός είχε ανακοινώσει αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ότι θα αποχωρούσε από την επένδυση και ότι δεν θα προχωρούσε σε νέες επενδύσεις στη Ρωσία.

Ο διευθύνων σύμβουλός της, Ben van Beurden, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Shell κάνει πρόοδο στην πώληση του μεριδίου της, το οποίο η Wood Mackenzie αποτιμά σε 4,1 δισ. δολάρια. Κρατικές ενεργειακές εταιρείες της Κίνας βρίσκονται σε συζητήσει με τη Shell για την εξαγορά του μεριδίου της, είχαν αναφέρει πηγές τον Απρίλιο.

Οι περισσότερες δυτικές ενεργειακές εταιρείες προσπαθούν να αποχωρήσουν από ρωσικές επενδύσεις, αλλά δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Φρένο στη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες 

Φυσικό αέριο: Αύξηση 50% των τιμών τον Ιούνιο - Οικονομική ασφυξία της γερμανικής Uniper 

Aκρίβεια: Παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου το πλαφόν στις τιμές

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis