Οικονομία

Φρένο στην Airbnb σε Ευρώπη και ΗΠΑ

airbnb.jpg

Καθώς κλείνουν δέκα χρόνια από την ίδρυση της Airbnb, είναι αναμφισβήτητο πως η πλατφόρμα βραχυχρόνιων ενοικιάσεων κατοικιών έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό στην αγορά ακινήτων και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Εύλογο είναι η επιτυχία της Airbnb να προκαλεί αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα. Υπάρχουν εκείνοι που δυσφορούν διότι δεν μπορούν να βρουν στέγη προς ενοικίαση, ενώ ξενοδόχοι διαμαρτύρονται για άνισο ανταγωνισμό από τους «οικοδεσπότες» της Airbnb.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις εντείνουν τους ελέγχους στην Airbnb προκειμένου να φορολογούνται οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας. Στη Νέα Υόρκη εκφράζονται φόβοι για μείωση των κρατήσεων κατά το ήμισυ εάν περάσει νομοσχέδιο των δημοτικών αρχών που θα αναγκάζει την Airbnb να παραδίδει στις Αρχές τα ονόματα και τις διευθύνσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που συνεργάζονται με την ψηφιακή πλατφόρμα.

Ο επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Airbnb, Κρις Λέιχαν, κατηγόρησε τις δημοτικές αρχές της Νέας Υόρκης πως λειτουργούν ως «θυγατρική» του ξενοδοχειακού κλάδου. Η Airbnb ισχυρίζεται πως το επίμαχο νομοσχέδιο προβάλει ένα παράλογο αίτημα που παραβιάζει το προσωπικό απόρρητο. Ισχυρίζεται δε πως 15 από τα 51 μέλη του δημοτικού συμβουλίου έχουν λάβει χορηγίες από ξενοδοχειακούς ομίλους και φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο.

Η γιγάντωση

Η Airbnb, η οποία έχει γιγαντωθεί μέσα σε μία δεκαετία, έχει μπει στο στόχαστρο των Αρχών όχι μόνον της Νέας Υόρκης, αλλά και του Αμστερνταμ, της Καλιφόρνιας, αλλά ακόμη και του Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Στο Παρίσι, το οποίο είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός της Airbnb με 60.000 καταχωρίσεις ακινήτων, οι Αρχές περιόρισαν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις 120 ημέρες ανά έτος. Στο Αμστερνταμ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb μόνον για 30 διανυκτερεύσεις, ετησίως. Ορισμένες ισπανικές πόλεις επιτρέπουν τη βραχυχρόνια ενοικίαση μόνον στα διαμερίσματα που βρίσκονται στο ισόγειο και έχουν ανεξάρτητη είσοδο από αυτήν του κτιρίου. Στη Μαδρίτη, περίπου 9.000 διαμερίσματα προσφέρονται προς ενοικίαση, εκ των οποίων 2.000 δεν είναι δηλωμένα στο ειδικό μητρώο για να φορολογούνται από το κράτος, αναφέρουν κάποιες πηγές.

Στην Ιαπωνία μόλις η κυβέρνηση ανάγκασε την Airbnb να ακυρώσει κρατήσεις που αφορούσαν ακίνητα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στις Αρχές, η ψηφιακή πλατφόρμα απενεργοποίησε το 80% των καταχωρίσεων στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου εν μια νυκτί.

Η μεγάλη απήχηση της ψηφιακής πλατφόρμας έχει θέσει «εκτός χάρτη» ολόκληρες αστικές περιοχές για όσους αναζητούν μια κατοικία για μακροχρόνια ενοικίαση. Σε δημοσίευμα του Economist επισημαίνεται πως το 18% των ακινήτων στη Φλωρεντία είναι καταχωρισμένο στην Airbnb, περιορίζοντας ασφυκτικά τη διαθεσιμότητα ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες προτιμούν να αναλάβουν το ρόλο «οικοδεσπότη» στην Airbnb. Μια βραχυχρόνια ενοικίαση με ημερήσια χρέωση, αποφέρει περισσότερα από μια μακροχρόνια με μηνιαίες καταβολές. Σε πολλές περιπτώσεις, κάτοικοι των πόλεων διαμαρτύρονται έντονα για τον συνωστισμό τουριστών στις γειτονιές τους.

Στη Βαρκελώνη, περίπου 200 κάτοικοι δεν επέτρεπαν σε τουρίστες να κάνουν χρήση των παραλιών παρά μόνον κατά μήκος ξενοδοχειακών μονάδων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως, τα εμπορικά μαγαζιά και τα καταστήματα εστίασης των συνοικιών επωφελούνται από την τόνωση της τουριστικής κίνησης.

Η Airbnb αποτιμάται σήμερα στα 31 δισ. δολ. Ο τζίρος των κρατήσεων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας αναμένεται να φθάσει, φέτος, τα 3,6 δισ. δολάρια. Μόνον στη Νέα Υόρκη η αξία των κρατήσεων θα φτάσει φέτος 140 εκατ. δολ. Οι δημοτικές αρχές της Νέας Υόρκης τονίζουν πως θα πρέπει να καταγράφονται η ταυτότητα και η διεύθυνση των ιδιοκτητών των ακινήτων για να διασταυρώνονται τα στοιχεία τους.

Οικονομία του διαμοιρασμού

Μέχρι σήμερα, όμως, η Airbnb είναι ίσως το πιο πετυχημένο κεφάλαιο στην αποκαλούμενη οικονομία του διαμοιρασμού. Η ψηφιακή πλατφόρμα πρόσθεσε μια επικερδή επιλογή στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε μια εποχή που οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Εκανε το ντεμπούτο της τον Αύγουστο του 2008, σε μια εποχή που οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση και η Ευρώπη έμπαινε σε έναν φαύλο κύκλο δημοσιονομικής λιτότητας. Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στις μεγαλουπόλεις και τα τουριστικά θέρετρα του ανεπτυγμένου κόσμου μπορούσαν να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους και να συντηρήσουν την ακίνητη περιουσία τους. Οι επισκέπτες απέκτησαν μια οικονομικότερη επιλογή για τη διαμονή τους. Καθόλου άσχημα για τους ιδρυτές της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι και Τζόε Γκέμπια, που αρχική τους ιδέα ήταν να νοικιάζουν φουσκωτά στρώματα ύπνου σε ταξιδιώτες στο διαμέρισμά τους στο Σαν Φρανσίσκο για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

150 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως

Παρότι το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία της Airbnb είναι να προσφέρει στους χρήστες της μια οικονομικότερη εναλλακτική, οι χρεώσεις σε ακριβούς προορισμούς μπορεί να ξεπεράσουν τα 200 δολάρια την ημέρα. Σε αυτά τα επίπεδα κυμαίνεται η βραχυχρόνια μίσθωση στο Τελ Αβίβ και το Ντουμπάι. Συμπεριλαμβανομένων του Ριάντ και της Ιερουσαλήμ, αυτές οι πόλεις συγκαταλέγονται στους πιο ακριβούς προορισμούς της Airbnb, μαζί με το Μαϊάμι και τη Βοστώνη, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg World Airbnb Cost. Tο αμερικανικό πρακτορείο υπολογίζει τον μέσον όρο του κόστους διανομής για δύο άτομα.

Οι πόλεις αυτές, βέβαια, ούτως ή άλλως αποτελούν πόλο έλξης για ταξιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Στο Ντουμπάι, για παράδειγμα, πάνω από το 70% των καταλυμάτων είναι τεσσάρων αστέρων και άνω. Αναμένεται να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στα 29 εκατ. άτομα έως το 2020, μια πρόβλεψη που αν επαληθευθεί, το Ντουμπάι θα ενταχθεί στην πεντάδα των δημοφιλέστερων πόλεων παγκοσμίως.

Η ψηφιακή πλατφόρμα είναι ενεργή σε 65.000 πόλεις που βρίσκονται σε 191 χώρες, συνδέοντας 150 εκατ. χρήστες με εκατομμύρια ακίνητα. Μόνον στην Ευρώπη καταγράφηκαν 24 εκατ. χρήστες.

Ξεκινώντας με τρία άτομα, η Airbnb σήμερα έφτασε να απασχολεί 3.100, ενώ πέρυσι παρέλαβε 180.000 βιογραφικά για 900 θέσεις εργασίας, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον να απασχοληθεί κανείς στην ψηφιακή πλατφόρμα. Στη Σιγκαπούρη, τα γραφεία έχουν διαμορφωθεί ως χώροι κατοικίας, δημιουργώντας ένα ζεστό εργασιακό περιβάλλον. Ομως, η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων είναι αρκετά αυστηρή, καθώς περνούν από έξι έως εννέα συνεντεύξεις πριν από την τελική επιλογή τους.
Πηγή: kathimerini.gr

Οικονομία

Ψηφιακές υπηρεσίες ΑΑΔΕ: 1,8 εκατομμύριο λιγότερες επισκέψεις το 2020

ΑΑΔΕ

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις εξυπηρετήθηκαν ψηφιακά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατά το 2020, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να γλιτώσουν πάνω από 1,8 εκατομμύρια επισκέψεις στην Εφορία στο διάστημα αυτό.

Το όφελος αυτό προς τους πολίτες και το Δημόσιο προέκυψε από τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που ενεργοποίησε η ΑΑΔΕ εν μέσω της πανδημίας τις οποίες παρουσίασε σήμερα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

«Δώσαμε μια πολύ δύσκολη μάχη για την εξυπηρέτηση των πολιτών εν μέσω πανδημίας, ό,τι καταφέραμε βασίστηκε στην ψηφιοποίηση που υπήρχε ήδη πριν το ξέσπασμα της κρίσης», δήλωσε ο κ. Πιτσιλής.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για το 2021, προγραμματίζεται σειρά νέων έργων αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών με τη συνδρομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεταξύ άλλων, το επόμενο δίμηνο προγραμματίζεται να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή για όλες τις επιχειρήσεις η ψηφιακή έκδοση παραστατικών τιμολογίων και αποδείξεων με ταυτόχρονη ενημέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Παράλληλα μέσα από τα δεδομένα του Mydata θα προσυμπληρώνονται οι δηλώσεις ΦΠΑ. Εξάλλου σχεδιάζεται η ψηφιακή έκδοση ΑΦΜ ενώ έρχεται και η μεταβολή ΚΑΔ όπως και η δημιουργία υποκαταστήματος μέσω Taxisnet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίσε ο κ. Πιτσιλής, η ΑΑΔΕ, με τους μισούς εργαζόμενους στην υπηρεσία λόγω των περιοριστικών μέτρων, κατάφερε μέσα στο 2020 να εξυπηρετήσει ηλεκτρονικά πάνω από 4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, με 850.000 ψηφιακά έγγραφα.

«Γλιτώσαμε πάνω από 1,8 εκατομμύρια επισκέψεις στην εφορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των 80 νέων ψηφιακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

– Η πλατφόρμα MybusinessSupportμέσω του οποίου καταβλήθηκαν σε 737.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες πάνω από 7,8 δισ. ευρώ.

– Η εφαρμογή Myθέρμανση για το επίδομα θέρμανσης με 690.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τα νοικοκυριά.

– Η εφαρμογή για τις δηλώσεις Covid για την αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων όπου 232.000 ΑΦΜ έχουν λάβει 44,5 εκατ. ευρώ μέσω συμψηφισμών και είναι έτοιμες για συμψηφισμό άλλες 15.000 αιτήσεις. Συνολικά 365.000 ιδιοκτήτες έχουν λάβει πάνω από 187 εκατ. ευρώ είτε μέσω συμψηφισμών, είτε με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού.

– Η πλατφόρμα MyCar με 135.000 ψηφιακές ακινησίες οχημάτων και έκδοση 685.000 αποδεικτικών μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

– Η χορήγηση 125.000 κλειδάριθμων με ταυτοποίηση μέσω τηλεφώνου και 12.500 μέσω βιντεοκλήσης

– Η εφαρμογή myProperty για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων. Ηδη έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά 600 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Μάχη της Κρήτης: Ακυρώθηκε η προκλητική εκδήλωση μετά την κατακραυγή

Η Ηρακλειώτισσα επιστήμονας που μπήκε στη λίστα του Forbes

Ισραήλ: Θα επιτρέπεται η περιορισμένη είσοδος γκρουπ ξένων τουριστών τον Μάιο